Ez most egy szolid modellfrissítés? A kérdés bizony jogos, a válasz azonban egyértelmű nem. Az új X5-ösnek sikerült úgy megőriznie elődje karakterét, hogy közben szinte láthatatlanul igazították az aktuális BMW külső-belső formajegyekhez. Megkapta a manapság jellegzetes, keskeny fényszórókat, a hatalmas hűtőveséket, belül pedig a navigációs monitor kiáll a pult síkjából – ezek a legszembetűnőbb változások. Győztes csapaton ne változtass, ezzel a BMW-nél is tisztában vannak.

Elegáns fazon, minőségi anyagok, tipikus luxusbelső Elegáns fazon, minőségi anyagok, tipikus luxusbelső

Vezetési élmény 2 tonnás köntösben?!

Az X5-ös tekinthető a sportos terepjáró szegmens (SAV) úttörőjének, így felesleges azon csodálkozni, hogy mennyire nem esik zavarba egy kis kanyargástól. Vezethetősége az Innsbruck környéki szerpentineken és az egyik megállónál kialakított, gokartpályaszerű tesztkörön is megdöbbentett. Utóbbin volt szlalomozás, éles visszafordító és vízzel fellocsolt műgyantás szakasz is. Széria a Driving Experience „élménykapcsoló”, mellyel komfortos, dinamikus és személyre szabható, valamint felár ellenében M-beállítás is élesíthető. A komfort és az M-állás között jól érezhető, de nem letaglózóan markáns a különbség.

A kiválasztott program hatással van a váltóra, a motorvezérlésre, a futómű és a kormányzás paramétereire. Megnyugtató, hogy a normál kivitel is magabiztosan terelhető, terhelésváltáskor kiszámíthatóan, egészen precízen irányítható, igaz, a kormányzás forszírozott körülmények között egy hajszálnyit érzéketlen. Sport+ módban az X5-ös tömegét és méretét meghazudtolóan atletikus formában van, túlzás nélkül állíthatom, hogy vezethetőségi pályán az egy számmal kisebb és néhány mázsával könnyebb SUV-ok szintjét hozza.

Nőtt a lábtér a második sorban, a támlák 40:20:40 arányban dönthetők Nőtt a lábtér a második sorban, a támlák 40:20:40 arányban dönthetők

Tágasabb kabin, átgondoltabb részletek

Dicséret illeti a 3,0 literes, soros hathengeres dízelt, mely csendesen dolgozik, nyomatéka bőséges, a hozzá kapcsolt nyolcfokozatú automatával pedig kényelmes párost alkot. Egyedül a sportos habitusú sofőrök panaszkodhatnak a padlógáz utáni másodpercnyi megtorpanás miatt, de az 560 Nm-es csúcsnyomaték hirtelen akkorát lódít a böszme kasztnin, amire nem feltétlenül számítanánk. A 258 lóerős 30d-ből aztán átültünk az M50d-be, ami a dízelpaletta csúcsa (381 LE, 740 Nm, 0-100 km/óra: 5,3 s). Lehengerlő adatok, azonban a gyakorlatban minimális érzékelhető menetdinamikai többletről van szó, közel sincs akkora különbség a két típus között, mint az árak tekintetében – 16,5 kontra 24,4 millió! Természetesen mindkét gázolajosnál széria a start-stop rendszer, az EcoPro üzemmód és a vitorlázó funkció.

Az elődhöz képest 30 literrel tágasabb a csomagtér alaphelyzetben Az elődhöz képest 30 literrel tágasabb a csomagtér alaphelyzetben

Az X5-ös nemcsak kívül, hanem belül is tágasabb lett: az első két sorban fejedelmi a térkínálat, a sofőr magasabban ül, mint korábban, az utasok pedig a nagyobb lábtérnek örülhetnek. Felár ellenében a csomagtartóba két szükségülés vásárolható, itt azonban igen korlátozott a hely, használatuk maximum 150 cm-es testmagasságig ajánlott. A középső sori támlák 40:20:40 arányban  osztva dönthetők, a raktérajtó pedig elektromosan is mozgatható. Utóbbit végrehajthatjuk a távirányítóról, vagy a fülkében elhelyezett kapcsolóról is. Az anyagok igényesek, az összeszerelés precíz, az extralista pedig pazar.

Súlyát és méretét meghazudtolóan kezesen viselkedik az X5-ös Súlyát és méretét meghazudtolóan kezesen viselkedik az X5-ös

A sofőr életét immár színes Head-Up vetített kijelző könnyíti meg, melynek leolvashatósága hibátlan. A Night Vision éjjellátó személy- és állatfelismerés, valamint az úton közlekedőre irányuló fénycsóva funkcióval bővült. Az autó környezetét minden irányból kamerák pásztázzák, a Surround View 360 fokos rendszernek nemcsak parkolásnál, hanem mondjuk mélygarázsból történő kiállásnál, a keresztirányú forgalom ellenőrzésekor is hasznát vesszük. Új elem az óriási, 10,25 col képátlójú kijelző, mely az aktuális BMW-trendnek megfelelően különálló egységet alkot, a korábbi integrált kivitellel szemben. Novembertől a 30d és az M50d mellett az 50i kivitel is elérhető, decemberben pedig az sDrive/xDrive25d (218 LE), az xDrive40d (313 LE) és az xDrive35i (306 LE) is színre lép.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!