Hirdetés – Egyre többen döntenek hazánkban is részben a biztonság, részben az értéktartás, de legfőképpen a presztízs miatt a csúcskategóriás autómodellek mellett, melyek többsége gyakran erőteljes és dinamikus motorral van szerelve, azonban dacára a lóerőknek, a jó teljesítményhez csak nagyon ritkán tartozik megfelelően bődületes hang. Márpedig a tulajdonosok többsége szeretné, ha a nagy gázfröccsökhöz és tempókhoz megfelelő hanghatások is társulnának, azonban értelemszerűen nem szívesen cserélnék le a gyári kipufogórendszert valamilyen olcsó, középkategóriás megoldásra.

Merthogy egy autó hangját elsődlegesen a kipufogóval lehet a leginkább módosítani! Ha pedig igazán öblös, sportos, fülrepesztő megoldásra vágyunk, akkor a kipufogócsere elkerülhetetlen. Jó hír azonban, hogy ma már autónk kvalitásához mérten választhatunk sportkipufogót, pláne abban az esetben, ha az Akrapovic termékei között nézelődünk, hiszen a szlovén gyártó garantáltan a gyárinál is jobb minőségű, illetve hangi adottsággal rendelkező rendszert tud biztosítani a támogatott gépjárművekhez, tehát a csúcskategóriás megoldások és elképzelések egy pillanatig sem szenvednek csorbát. Alábbiakban Kemecsei Imre cikkét olvashatják a Premium Car Design képviseletében, akik évek óta hivatalos magyarországi importőrként hozzák forgalomba az Akrapovic kipufogókat.

Mit kell tudni az Akrapovicról?

Az Akrapovic egy szlovéniai székhellyel rendelkező, közel három évtizedes múltra visszatekintő, elképesztő dinamizmussal fejlődő vállalat, akik kezdetben kizárólag sport- és versenymotorokra szánt kipufogórendszerek gyártására specializálódtak. A néhány fős garázsvállalkozásból pár év alatt korunk egyik legjobb és legismertebb tuningcégévé vált gyártó már kezdettől nagy figyelmet fordított a kimagasló minőségre és a folyamatos fejlesztésekre, így nem meglepő, hogy pár évvel az indulás után a Kawasaki is felfedezte magának a szlovénok termékét, miután egy privát teszten sokkal jobb eredményt értek el vele, mint saját, gyári kipufogórendszerükkel.

Ez a felfedezés jelentette a nagy áttörést az Akrapovic számára, akik rövidesen olyan márkákkal kezdték meg az együttműködést, mint a Yamaha, a Honda vagy a Suzuki, néhány évvel később pedig a motorok után az autósport világában is megvetették a lábukat. Nagy sikert értek el a Forma 1-ben, de az Audi Sport és a BMW Motorsport világában is, miközben kitörtek a versenypályákról, így a prémium kategóriás autómodellekkel rendelkező magánszemélyek egyaránt élvezhetik a szlovénok elképesztő minőségű megoldásait.

Kizárólag csúcskategóriás autómodellekhez

Nagyon fontos tudnivaló az Akrapovic kipufogórendszereiről, hogy kizárólag csúcskategóriás autómodellekhez készíti őket a gyártó, így hiába szeretne valaki egy alsó- vagy középkategóriás autóra ilyen megoldást, a legtöbbször sajnos nem talál magának megfelelőt. A támogatott járművek esetében olyan modellekről beszélhetünk, mint a BMW M-szériája, a Mercedes AMG-sorozata, vagy éppen a Ferrari, a Porsche és a Lamborghini egyes típusai, hogy csak néhány példát emeljünk ki a sok közül. Ennek az oka leginkább abban keresendő, hogy az Akrapovic termékei már az anyaghasználat tekintetében sem vethetők össze a legtöbb átlagos gyári rendszerrel, vagy éppen az olcsóbb kategóriában induló kipufogókkal. Itt minden egyes varrat, a legkisebb forrasztás, hajlítás vagy az általános szimmetria és megjelenés egyaránt olyan művészi szintű kidolgozással párosul, hogy az autórajongók még a saját nappalijukban is szívesen kitennének egy ilyen terméket, mint lakásdíszt.

A látvány azonban nem minden! Az Akrapovic által gyártott kipufogók ugyanis vagy speciális titánötvözetből, vagy rozsdamentes acélból készülnek, ezáltal nemcsak könnyebbek, mint a legtöbb gyári rendszer, de már a hőleadási tulajdonságok tekintetében is eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek. Ennek köszönhetően tartósságukon túl sokkal jobb teljesítményt tudnak leadni a motorok, az autó szó szerint megbokrosodik tőle, de ami a legfontosabb, hogy a gázadáshoz végre optimális hanghatás is társulhat, tehát nemcsak érezni, hanem hallani is fogjuk, hogy bőven van lóerő a motorháztető alatt.

Általánosságban kijelenthető, hogy az Akrapovic kipufogóknak minden egyes támogatott modellen rendkívül erőteljes, bömbölően sportos és mély hangjuk van. Ettől a jellemzéstől sokan megijednek, azonban a legtöbb autón a rendszer részét képezi egy Sound Kit névre hallgató kiegészítő, mely lehetővé teszi, hogy a legtöbbször egy távirányítóval, máskor az autó fedélzeti számítógépével – például vezetési módok váltásával – módosítsuk a hangot. A gyártó ezt a rendszerbe épített szelepekkel tudja kivitelezni, melyek dinamikusan tudják módosítani a kipufogógáz irányát és sebességét, így ha nem szeretnénk folyamatosan bömbölő kipufogóval közlekedni, elcsitíthatjuk a rendszert, hogy a megfelelő pillanatban ismét előhívjuk belőle a fenevadat.