Cikkalanyunk amolyan fejlődési korona, amely egy Brava V6-os megépítésével kezdődött, majd egy Bravo 2.0 20V Turbo összerakásával folytatódott. Az építőmester, Lönci, minden átalakításból leszűrte a tapasztalatokat, és a barátoknak készült autók után nekiállt összerakni a sajátját, alapként egy igen jó állapotban fellelt Bravo HGT-t használva.

A túl nehéz V6-os és a tuning után idegesen viselkedő 2,0 literes, soros motor után úgy vélte, a legjobb megoldás egy nagy hengerűrtartalmú soros motor alkalmazása turbóval. Ezzel a társítással kizárható az alacsony fordulati gyengeség, s egy kényelmesen és sportosan is jól vezethető gép a végeredmény.

A kiegészítő műszerek a turbómotor létfontosságú értékeit mutatják A kiegészítő műszerek a turbómotor létfontosságú értékeit mutatják

Bizony, alaposan kell ismerni az olasz autókat, ám Löncinek nem volt gond, hiszen ezek alkatrész-kereskedelmével foglalkozik. Így, ahogy ő mondja, előbb összeszedte a hozzávalókat: a Stilóban és Lancia Thesisben fellelhető 2,4 literes, hengerenként négyszelepes, öthengeres motor adta a főtengelyt, a hengerfejet és az olajszivattyút, a Lancia Kappa 2.0 20 VT-ből való a szívó- és kipufogócsonk, valamint a lendkerék. A blokk maradt a HGT, igaz, felfúrva a nagyobb méretű dugókhoz.

Típusfeliratos Recaro ülések Típusfeliratos Recaro ülések

A részegységek összepasszítása volt az igazán nagy varázslat. A hosszabb löketű főtengelyhez kellett szabni a hajtókarokat, a dugattyúkat pedig a projekt legdrágább részeként egyedileg kellett legyártatni Németországban – a sűrítés 8,5:1. A dugattyúkra speciális, 1 mm vastag versenygyűrűk kerültek. A hengerfej csatornáit kibővítették és polírozták, s ebben a fejlődési szakaszban bizony már szükség volt a szintén kívánságra összerakott új Garrett turbóra, amely a tuning lelke.

Maximális hűtés, szolid optikai plusz

Az optimális hűtés érdekében Lönci a lehető legnagyobb hűtőt szerelte a kocsiba, ehhez vágott a zárhídból, kiválasztotta a leglaposabb ventilátorállványt (Alfa 145-ös), a generátort és a szervópumpát pedig áttelepítette a motor hátuljára. A motor Marea olajhűtőt, Bosch Motorsport üzemanyagpumpát, Audi 4 baros nyomásszabályozót, valamint Siemens 723-as injektorszelepeket kapott.

Az egyedi szelepfedél alatt 285 paripa prüszköl, a töltőnyomás 0,7 bar Az egyedi szelepfedél alatt 285 paripa prüszköl, a töltőnyomás 0,7 bar

Ez idáig rendben, de mi vigye át a nyomatékot? Például egy hosszú áttételű Alfa 156 1.9 M-Jet hatfokozatú váltó, amelyet a Fiat Coupé sperrdiffijével fűszereztek. Már csak egy erős kuplung kellett: a lendkerék a 2,0 literes Kappából, a 20%-ban kevlár tárcsa a Fiat Turbo Coupéból, míg a szerkezet egy Audi RS2-esből jött! Az autó egyedi motorvezérlést kapott, és az elektronikájához hat másik Fiat kábelkötegéből válogatták össze a megfelelő részleteket. Persze egy ilyen mestermasina nem hordhat koszlott gúnyát! A kocsira így szolid tuning ugrott fel: karbonmintás tükörház, kilincsek, lámpabetétek, ködlámpafészek, hűtőmaszk, küszöbök és hátsó szárny. Az utastérben a Punto GT kormánya mellett az újrakárpitozott Ford Escort RS 2000 Recaro ülések és a kiegészítő műszerek teremtenek tuninghangulatot.

205/40 ZR17-es Yokohama Parada gumik, Rondell Lenso felnik, mögöttük 330 mm-es tárcsákra harapnak az Alfa 166 V6-osról származó négydugattyús Brembo nyergek 205/40 ZR17-es Yokohama Parada gumik, Rondell Lenso felnik, mögöttük 330 mm-es tárcsákra harapnak az Alfa 166 V6-osról származó négydugattyús Brembo nyergek

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!