Egy jó állapotú negyedik generációs Pontiac Trans Am (Firebird) már 7000 euró körül megkapható, és valahol 20 000 eurónál ér véget a skála – utóbbi a keveset futott V8-as motorral szerelt példányokat jelenti. Ehhez képest a nürnbergi All Naeemi szentül bízik abban, hogy gond nélkül el tudja majd adni a saját autóját, amelyet 3,4 millió euróért, azaz 1 milliárd Ft-ért hirdetett meg egy külföldi használtautó-portálon.

Ahogy az lenni szokott, utóbbinak feltűnt a kiugróan magas ár, és figyelmeztetni szerette volna a hirdetőt a vételár elgépelésére, amikor kiderült, hogy nincs hiba, tényleg ennyit kér a használt autóért emberünk. Sőt, meggyőződése szerint hamar túl is ad majd rajta, hiszen nagyon jó ár-érték aránnyal rendelkezik a valódi arannyal és kristályokkal díszített – vagy ízlés szerint elrondított – amerikai autó.

Abban megegyezhetünk, hogy a végeredmény döbbenetes, vita legfeljebb azon lehet, hogy ez most jó ízlés vagy ízlésficam eredménye. A legszebb az egészben, hogy a német TÜV áldását adta az autóra, azaz részt lehet venni vele a közúti forgalomban. Az autót még 2004-ben importálta az USA-ból a perzsa származású autórajongó, majd 2009-ben indult az átépítés. Először egyszerűen tükörfóliázni akarta a gyárilag szürke színű kupét, de a vállalkozók nem akarták végrehajtani a kívánságát, ezért saját maga csinálta a fóliázást. Ezt követte az utastér teleszórása műanyag kövekkel, majd második körben valódi kristályokkal, amikor már nem veszítik egy gyorsan a fényüket. Aztán a karosszéria külsejét is elkezdte teleaggatni kristályokkal, majd 2013-ban látott egy dokumentumfilmet a schwabachi aranyművesekről, és megszületett a nagy ötlet. Aztán már csak azt kellett kitalálni, hogyan lehet a domborodó karosszéria rátenni az egyébként sík falfelületekre szánt vékony aranyfóliát.

All Naeemi szerint nem volt egyszerű a művelet, mert ő nem simán rá akarta tapasztani azt a lemezekre, hanem 3D-s hatást akart. Ehhez speciális ragasztó kellett, aminek literje 100 euró volt – összesen 5 liter kellett a külső- és belső átalakításához. Aztán ott volt még a nyersanyag ára. Végül mindezt 5 réteg átlátszó lakkal vonták be (kézzel polírozták mindet), hogy tartósan ott maradjon a karosszérián a méregdrága burkolat. A hirdetésben 6 literesnek írják a Pontiac Trans Am valójában 5,7 literes motorját, de hát nem ők a célcsoport, akinek meg van 1 milliárd Ft-ja egy ilyen autóra, az nem akad fenn ilyen apróságokon.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!