Az ADAC és a Warentest Alapítvány szakemberei se számítottak arra, amit a legutóbbi gyermekülés-teszten tapasztaltak. Több olcsó gyermekülés is egyszerűen összetört a törésteszt-vizsgálat során. De jó hír is van, először találtak 100 eurónál olcsóbb gyermekülést, amely jó minősítést szerzett.

Szúrópróba-szerűen rendeltek az internetről tízféle „no-name” gyermekülést, ezek közül hat végzett kifogásolható eredménnyel, és ezek közül több is összetört a töréstesztek során – frontális ütközés 64 km/h-s tempóval, oldalütközés 50 km/h-s tempóval. Ezen felül a kezelhetőséget, ergonómiát, károsanyag-tartalmat, tisztíthatóságot és a kidolgozási minőséget vizsgálták.

Meglepetés volt az is, hogy a csecsemőknek alkalmas Nania Beone SP „jó” eredménnyel zárt, a Warentest Alapítvány szerint három év óta ez az első 100 euró alatti gyermekülés, amely kiérdemelte ezt az eredményt. Ehhez képest a Nania Safety Paris SP (4 év/18 kg-ig) ülésnél a biztonsági öv rögzítőfülei egyszerűen kiszakadtak a hátfalból, egy igazi balesetnél az első ülésnek csapódott volna a gyermekülés. Az is problémát jelent, hogy a több tömeg/életkor-csoportot átölelő gyermekülések némelyikénél idővel el kell távolítani az oldalsó védelmet biztosító hátlapot, ebben az esetben oldalütközésnél semmilyen védelmet nem nyújt a gyermekülés – ezt azért tehetik meg a gyártók, mert a törvényi követelmények között nem szerepel oldalirányú törésteszt, csak frontális.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!