Az előző generációs Astra (H) kapcsán bejött az Opel számítása, amikor nem csupán két nyílászárót hagytak el, hanem szembeötlően megkülönböztették a három- és ötajtós változatot. 2005 tavasza óta több mint 400 ezer Astra GTC kelt el Európában, ami egy korlátozott használati értékű sport(os)kompakttól igen szép teljesítmény. Ezen felbuzdulva az aktuális nemzedéknél (J) a tervezők még látványosabban átrajzolták a háromajtós verziót: a külső tükörházak és a cápauszony-antenna kivételével az új Astra GTC minden egyes karosszériaeleme különbözik az alapmodellétől!

180 turbólóerőtől nagyobb műsort várnánk

Az élvezetesebb vezethetőség érdekében a GTC-t 15 mm-rel közelebb engedték az aszfalthoz, nyújtottak egy centit a tengelytávon, továbbá elöl 40, hátul 30 mm-rel szélesebben is terpeszt a kocsi. A lényeg azonban, hogy a háromajtós Astránál bevetették az Insignia OPC függőcsapszeges HiPerStrut első felfüggesztését, ami minimálisra csökkenti a kormányon jelentkező hajtási befolyásokat. Ezenkívül a sebességfüggő rásegítésű elektromos szervómotort a kormányoszlop helyett a fogaslécnél helyezték el, így közvetlenebb érzést nyújt és pontosabb a kormányzás. Ráadásul a tesztautót az opciós FlexRide (254 000 Ft) adaptív lengéscsillapítással és menetdinamika-szabályozással is felszerelték. Sport módban bekeményít a futómű és a kormány – utóbbi legalább ilyenkor szolgálhatna több visszajelzéssel.

Beállítható, hogy mire vonatkozzon a „Sport” program Beállítható, hogy mire vonatkozzon a „Sport” program

A kanyarokban csekély oldaldőléssel és stabilan fordul a GTC, 245/45 R18-as abroncsaival pedig sokáig határozottan fogja az utat. Végül jóindulatúan alulkormányzottá válik, kikapcsolt menetstabilizáló esetén azonban terhelésváltással (gázelvétel, óvatos ráfékezés) kiprovokálható, hogy finoman elinduljon a hátulja. Szóval a GTC-vel tényleg jobb huncutkodni, mint az ötajtóssal. Ugyanakkor Standard, s még inkább Tour programban a gördülési komfort teljesen elfogadható, hétköznapi használatra sem túlzottan feszes a futómű.

A temérdek gomb miatt nehézkesen áttekinthető a műszerfal. Határozott kezelést igényel a váltó A temérdek gomb miatt nehézkesen áttekinthető a műszerfal. Határozott kezelést igényel a váltó

Egyébként az egyes üzemmódok a gázpedál érzékenységére is hatással vannak: vagy kissé tompává, vagy kissé idegessé teszik a motor reakcióit. Talán az alaphelyzet a legjobb, illetve a Sport állás egyes paraméterei amúgy is személyre szabhatók. Akárhogy is, az 1,6-os, 180 lóerős turbómotor nem igazán megnyerő. A hatfokozatú sebességváltó kissé hosszú áttételezése miatt nem pörög elég élénken és nehezen ejti a fordulatot, teljesítményleadása hétköznapian egyenletes, a hangja pedig hosszan kihúzatva lehetne jóval ércesebb. Azután az 1,4 tonnás önsúly (ebben még nincs benne a norma szerinti 75 kg-os vezető) ugyancsak visszafogja a lovak vágtáját, úgyhogy a gyorsulási érzet elmarad attól, amit a 8,3 másodperces gyári adat alapján várnánk. Persze a normál közlekedéshez bőséges erőtartalékokkal rendelkezik és rugalmas a motor, csak a 9,4 literes tesztfogyasztás tűnik kissé húzósnak.

Korrekt térkínálat lőrésszerű ablakokkal. A könyöklőbe pohártartót integráltak Korrekt térkínálat lőrésszerű ablakokkal. A könyöklőbe pohártartót integráltak

Máskülönben háromajtóshoz képest egészen praktikus a GTC. Persze a csomagokat jó magas küszöbön kell átlendíteni, de a befogadóképesség már alaphelyzetben is 380, ledöntött üléstámlákkal pedig 1165 liter. A hátsó sorba pedig nem éppen sétagalopp bejutni, viszont két átlagos termetű felnőttnek itt is megfelelő a helykínálat, s a jól használható pakolórekeszek, italtartók sem hiányoznak az utastérből. Tetszetős a berendezés, no és többnyire a felhasznált anyagok minősége is korrekt, a felszereltség pedig már alaphelyzetben sem szerény, míg opcióként (csomagban) akár intelligens fényszórók, KRESZ-táblafelismerés, ráfutásos balesetveszélyre és sávelhagyásra figyelmeztetés is elérhető.

A 17 colos alufelni széria, Sport szinten pedig eggyel nagyobb méret dukál. A tetőspoiler viszont 51 ezer forintos opció A 17 colos alufelni széria, Sport szinten pedig eggyel nagyobb méret dukál. A tetőspoiler viszont 51 ezer forintos opció

TETSZETT
vagány forma
hétköznapi használhatóság
felszereltség

NEM TETSZETT
nem eléggé virgonc turbómotor
tesztfogyasztás
kocsi nagy önsúlya

ÖSSZEGZÉS
Nincs mit csodálkozni azon, hogy a GTC az Astrák legdrágábbika: a 140 lóerős 1.8 Ecotec alapmodell 5 510 000 forinttól indul, a tesztelt 1.6 Turbo 140 ezerrel drágább, Sport felszereltséggel pedig kereken hatmillióba kerül.

Opel Astra GTC 1.6 Turbo
Összlökettérfogat: 1598 cm3
Hengerek/szelepek: S4/16 turbó
Max. teljesítmény: 132 kW (180 LE) 5500/min
Max. forgatónyomaték: 230 Nm 2200-5400/min
Hossz./szél./mag.: 4466/1840/1482 mm
Tengelytáv: 2695 mm
Fordulókör: 11,4 m
Saját tömeg/teherbírás: 1396/523 kg
Csomagtér: 380/1165 l
Üzemanyagtank: 56 l
Gyorsulás 0-100 km/h: 8,3 s
Max. sebesség: 220 km/h
Város/országút/vegyes: 9,3/5,9/7,2 l/100 km
Tesztfogyasztás: 9,4 l/100 km
CO2-kibocsátás: 168 g/km
A modell alapára (1.8 Ecotec): 5 510 000 Ft
A tesztelt modell ára: 5 650 000 Ft

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!