Túlméretes járművekkel dolgoznak a földeken a gazdálkodók mostanság, amelyekkel bizony a közutakat is igénybe veszik. Nem csak az jelent veszélyt, hogy kis hazánkban jellemzően nem veszik figyelembe a KRESZ utak beszennyezését tiltó rendelkezéseit és összesarazzák az aszfaltot, de bizony a kikerülésük is nehéz tud lenni.

Lassan mozognak ezek a gépek, amelyeknél a sofőr gyakran nem elöl ül, hanem például egy kombájn esetén vagy három méterrel a jármű legelső pontja mögött. Nehezen látják be a kereszteződéseket, és a dinamika miatt könnyen lehet, hogy nem adnak elsőbbséget (erős fékezésre, megállásra kényszerítik) az úton haladót. Ütközéskor szinte biztos, hogy súlyos-halálos sérüléseket szenvednek az autók-motorok utasai, az eltérő magasság miatt semmit nem érnek a légzsákok, biztonsági övek.

Sajnos ezeket a mezőgazdasági gépeket nem lehet biztonságosabbá tenni, mert akkor nem tudnák ellátni munkájukat, épp ezért fontos, hogy a közlekedők fokozott figyelemmel közlekedjenek az aratási időszakban.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!