A kevesebb több lenne: hétféle színnel/mintával rendelkező műanyagot alkalmaznak. A váltót a karral lehet vezérelni, nincsenek váltófülek. Fotó: Hilbert Péter

Két oka van annak, hogy a Vesta esetén nem hagyományos automatikus váltót alkalmaznak, hanem a meglévő, 5 fokozatú, kézi kapcsolású váltót robotizálták. Egyfelől ez sokkal olcsóbb megoldás, hiszen csak ki kell egészíteni pár villanymotorral és aktuátorral egy meglévő szerkezetet, másfelől az ilyen autót lehet vontatni. Amíg egy hagyományos automatikus váltó tönkremegy, ha hosszú távon vontatják (nincs olajnyomás, amelyet a belső égésű motor által hajtott szivattyú állít elő), a robotizált váltóval felszerelt autót üresben kell leállítani, nyugodtan lehet kötéllel húzni – Szibériában nem lehet minden sarkon autószállítót szerezni, ha valami probléma történik.

Szép a kárpit, az oldaltartás átlagos. Bőven van hely a második sorban

Finomabban működik az első generációs robotváltóknál a Lada szerkezete, de igazából csak a kényelmes tempójú haladáshoz partner, ilyenkor jó ritmusban vált és alig érezni a kapcsolási szünetet – lehet hatni a szerkezetre azzal, hogy elvesszük a gázt abban a pillanatban, amikor egy kézi kapcsolású váltónál amúgy is váltottunk volna. Forszírozott tempónál, tehát amikor magas motorfordulatnál következik be a fokozatváltás, már nagy a hatásszünet, érezhetően bólint az autó, és ilyenkor a jobb lábbal már nem tudjuk befolyásolni a szerkezetet, csak a manuális beavatkozás lehetősége marad a váltókarral. Emelkedőn haladva érdemesebb a kézi vezérlést választani, mert nem jól veszi figyelembe a terhelést az elektronika. Az emelkedő miatti nagyobb gázadást sportos vezetésnek veszi, és feleslegesen pörgeti az erőforrást, de ennek ellenkezője is igaz, hosszú emelkedőn haladva képes felváltani még úgy is, hogy a következő fokozatban majdnem lefullad a motor, olyan alacsony lesz a fordulatszám. Lehetne finomítani a működésen, a terhelést nem érzékeli a megfelelő módon az elektronika.

Vigyázni kell a zsanérokra, mert a 480 literes csomagtér hasznos terébe lógnak

Csak a legmagasabb, Lux felszereltséggel választható az AMT-váltó, ami a 4,2 millió Ft-os listaárával a kínálat legdrágább darabja. Ennek megfelelően teljes a felszereltség, beleértve a fűthető szélvédőtől kezdve az érintőképernyős navigációig mindent, felárat csak a fényezésért (119 000 Ft) illetve az extra garanciáért (4 évre 37 973, 5 évre 50 673 forintért terjesztik ki az alap 2 év garanciát) lehet fizetni. A fejegység használatát nehezíti, hogy az egyes alkalmazásokon belül máshol találjuk a „haza” gombot, a tolatókamera pedig ellenfényben (nap, lámpa) használhatatlan.

Nem csak földúton remekel a futómű, 40 cm-es gázlómélységgel a vízfolyás sem akadály

Tetszett
• kényelmes felfüggesztés
• földúton is jól megy
• gazdag felszereltség

Nem tetszett
• kidolgozási minőség (sorjás műanyagok)
• nem egységes menü a fejegységben
• csak sík úton kapcsol jó ütemben a váltó

Összegzés
Lehetne még javítani a Vestán, de hasonló tudású autót a konkurenciánál jóval drágábban adnak. A vezetőnek csak arra kell figyelnie, hogy megfelelő időben átvegye a vezérlést az elektronikától, és akkor boldog lesz a robotváltóval is.

Lada Vesta 1.6 AMT
Összlökettérfogat: 1596 cm3
Hengerek/szelepek: S4/16
Max. teljesítmény: 78 kW (105 LE) 5800/perc
Max. forgatónyomaték: 148 Nm 4200/perc
Hossz./szél./mag.: 4410/1764/1497 mm
Tengelytáv: 2635 mm
Nyomtáv elöl/hátul: 1510/1510 mm
Fordulókör: 11,1 m
Saját tömeg/teherbírás: 1260/410 kg
Csomagtér: 480 l
Üzemanyagtank: 55 l
Gyorsulás 0-100 km/h: 14,1 s
Max. sebesség: 180 km/h
Város/országút/vegyes: 8,3/5,0/6,2 l/100 km
Tesztfogyasztás: 8,2 l/100 km
CO2-kibocsátás: 141 g/km
A modell alapára: 2 999 000 Ft (Standard 1.6)
A tesztelt verzió ára: 4 199 000 Ft