Valaha, az ötvenes években, rosszat jelentett a normarendezés: egyre többet kellett termelni ugyanannyi fizetésért. Ma, a DAF XF esetében, jót jelent, mert miközben egyre nőnek a fuvarozó céget terhelő költségek, a jármű lehetőség szerint kompenzálja ezeket, így segít megőrizni a vállalkozás gazdaságosságát. Ennek szellemében négy százalékkal csökkentették a fogyasztást, 90-150 ezer kilométerre emelték a szervizperiódust, és nem kevesebb, mint harmadával, 1,6 millió kilométerre növelték a jármű tervezett élettartamát. Ehhez járul, hogy nagyobb lett a hasznos terhelés, ugyanakkor könnyebb és biztonságosabb a gépkocsi vezetése – végső soron ezeknek is van költséghatásuk.

Szuper motor

Az Euro 4 és Euro 5 szabványoknak megfelelő (AdBlue-adalékos SCR) 12,9 literes, hathengeres motor 410, 430, 460, 480 és 510 lóerős kivitelben készül, de később lesz 560 lóerős is. Nagyon érdekes, a korábbinál 30 százalékkal kevesebb alkatrészt tartalmazó konstrukcióról van szó, amelynek számos megoldása érdemel különleges figyelmet. Mind a blokk, mind az egyrészes hengerfej gömbgrafitos öntöttvas, a könnyűfém olajteknőt gumibetét közbeiktatásával csavarozzák hozzá. A főtengely „nyugodt”, lendkerék felőli végéről hajtott vezértengely nemcsak a hengerenként négy szelepet működteti, hanem az egyedi befecskendezőelemeket is (2000 bar). A hatalmas, 200 bar égési csúcsnyomást acéldugattyúk veszik fel, és töréses illesztésű hajtókarokkal továbbítják az erőt. Nagyon érdekes a maximális fékező kapacitású (325 kW), a korábbinál kétszer hatásosabb MX motorfék: a sűrítési ütem alatt, elektronika utasítására a hidraulikus szelephézag-állító szerkezet kissé megnyitja a kipufogószelepet, ezáltal nagy fojtási veszteséggel pumpálódik ki-be a levegő. A motor alacsonyabb építésű a réginél, ezért lejjebb lehetett süllyeszteni a fülkepadló középső részét.

Tágas fülke

A belmagasság most már középen is eléri a 175 (Space cab), illetve 210 (Super Space Cab) centit, de korántsem ez az egyetlen változás! Még barátságosabb, hangulatosabb lett a berendezés, jobb a fekhely, gusztusosabbak, szebben megoldottak a részletek. Használaton kívül hátrahajtható a váltókar, hogy ne akadályozza az átlépést a pihenőtérbe – persze, az ilyen járművek egyre nagyobb hányadát már az AS-Tronic robotváltóval rendelik meg, amelynek üzemmódválasztó forgókapcsolója a műszerfalra került, s olyan, mint más autókban a világításkapcsoló. A felső ágy, amelynek vázpereme törülközőtartóként is szolgál, az „easy-lift” rendszer jóvoltából könnyen emelhető fel magas helyzetbe, hogy kényelmesen üldögélhessünk vagy heverészhessünk alatta. A feljutást széles fokú alumíniumlétra segíti. Rengeteg rakodóhely, kihúzható asztal és az eddiginél jobb, nagy üdítős palackokat álló helyzetben tároló hűtőszekrény teszi teljessé a berendezést. Van újdonság az alsó régióban is: a féktartályokat és egyéb szerelvényeket az alváz hossztartói közé tették, így kívül az engedélyezett legnagyobb, 1500 literes tank helyezhető el.

Élvezet vezetni

A menetpróbára igényes útvonalat találtak ki a szervezők: az M1-es autópályán kellett elmenni Bicskéig, onnan falvakon és dombokon át, másodrendű országutakon Verebig, végül a 7-esen vissza. Közben volt járműcsere, így kipróbálhattam a robotváltós és a manuális kivitelt is – az utóbbit szerencsére a hullámvasutas szakaszon. Azért mondom, hogy szerencsére, mert már korábban is az volt a véleményem, hogy ha kézzel kell váltogatni 16 fokozatot, akkor DAF fülkéjében üljek, s ez a vélemény most megint megerősítést nyert. Egyrészt nagyon logikus a kezelés: a normál H-sémában jár a váltókar, az alsó és a felső tartomány között a váltógomb elején levő nagy kapcsolóval ugrunk át, a fokozatfelező billenőkapcsolója pedig a bal hüvelykujjra esik. Vajpuhán jár az egész, jól érezhető a kuplung, szóval igazi autóvezetés ez, a javából! Az igazi komfortot persze a 12 fokozatú AS-Tronic kínálja, amelynek kapcsolásait alig venni észre. A jármű mozgásából semmiképpen, hiszen minimális rántás vagy torpanás sincs, s a hang sem igen változik – a hang ugyanis eleve nullával határos. Csak susogás éri fülünket, akkor is, amikor igénybe vesszük a brutálisan erős motorféket. A motor erejére pedig az jellemző, hogy emelkedőkön gyakran kellett kitérni a kapaszkodósávból, hogy elmenjünk más kamionok mellett. Nemigen vagyok fogékony a hangzatos marketingszlogenekre, de a jelen esetben el kell ismerni, hogy több szempontból is normának számít az új DAF XF. Ilyen értelemben pedig bármikor szívesen fogadunk egy normarendezést!