A műszeregységnél nem, egyébként vannak zavaró tükröződések. Fotó: Hilbert Péter

Sok mindenre alkalmas az Audi Q8-as, de nem fog észrevétlenül elvegyülni a forgalomban, főleg, ha a tesztautó feltűnő narancsszínében vásárolják. Manapság általános ez a szín a szabadidő-autóknál, például a Dacia Duster különleges ismertetőjelének is ezt választották, de a kínálat másik végén is jól mutat. Esetünkben a Sárkánynarancs metál elnevezést választották Ingolstadtban, pedig eme speciális sötét árnyalatra van találó magyar szó: „kolbászzsír” metál. Zsíros falatról van szó… Itt van az Audi-kínálatban a padlólemeztárs Q7-es, nagyobb méretű karosszériával, de egy generációval öregebb műszerfallal – ezt biztosan orvosolják a hamarosan várható frissítésnél –, amely azonos motorral négymillióval olcsóbban megvásárolható.

Jelentős az adatforgalma, de műholdkép is beállítható navigációs háttérnek

Mit kap az ember ezért a felárért? Először is teljesen egyedi megjelenést. Nem egyszerűen csak a Q7-es befejezését vették rövidebbre és laposabbra, hanem teljesen új karaktert is szabtak a Q8-asnak. Alapesetben az X motívum szemérmesen megbújik a karosszéria színére fényezett lökhárítóban, de a tesztautónál az Optikai csomag (269 240 Ft) emeli ki ezt a jellemvonást, illetve az ablakkeretek is feketék lesznek króm helyett. Megfelelő mértékben domborodnak a sárvédők, hátul pedig erőteljes vízszintes tagolást alkalmaznak, és mindezt megfejelik hatalmas kerekekkel, esetünkben 22 colos felnikkel. Nem csak nappal feltűnő a látvány, az animált irányjelzők és az ajtónyitáskor/záráskor játszott fényshow sötétben is egyedivé teszik a Q8-ast. A HD-Matrix LED-fényszóró (768 350 Ft) néven futó okoslámpákkal annyiból kell vigyázni, hogy azok meglepetést tudnak okozni a többi közlekedőnek. Például az autópálya-lehajtó kanyarjában, amikor „körbevilágítja” az előtte haladó autót a Q8-as, annak sofőrje jó eséllyel a fékre lép, amikor hirtelen megvilágosodik körülötte az éjszakai világ; szokatlan neki a látvány, és hirtelen nem tudja mire vélni a dolgot.

Impresszív látvány a tükörben a Q8-as, sokan előzékenyen lehúzódnak előle

A belső tér a legújabb Audi személyautókból ismert módon tele van képernyővel, az alapáron adott fekete szövetkárpit alternatívájaként pedig tízféle (!) bőrkárpitot kínálnak. A tesztautó a konzervatívabb választásnak számító feketét kapta szürke díszvarrással. A konfigurátorban egyébként például a kívánt kárpit bejelölése után akár még hét-nyolc kötelező felszereltségen is végig kell menni, mire véglegesíti a választásunkat a számítógép – az eredetileg 441 960 Ft-os extrából így lesz pillanatok alatt 1,5-3 milliós kiadás, ha nem vigyáz az ember. De itt van az Adaptív légrugózás 0 Ft-ért azzal a megjegyzéssel, hogy további extrákat kell mellé választani, rögtön alatta meg az Adaptív légrugózás 364 490 Ft-ért, további kötelező választások nélkül.

A hátul utazóknak is jut egy kis érintőképernyő, amivel a klímát szabályozhatják

Nem érdemes lemondani az összkerék-kormányzásról (441 960 Ft), amely egyfelől a parkolást könnyíti meg, másfelől pedig haladás közben segít feledtetni a vezetőnek, hogy mekkora hajót terelget. Ebben az illúzióban nagy szerepe van a légrugózásnak is, melynek hangolása alapesetben is hangyányival feszesebb, mint a Q7-esnél, így azzal ellentétben még komfort módban sem lesz lágyan ringatózó óriás a Q8-as, hanem úgy viselkedik, mint egy kategóriával kisebb és pár mázsával könnyebb modell. Jó érzés a vezetés, mert nem hatalmas batárt terelgetünk, egészen addig, amíg egy szűk utcában nem kell centizni a parkoló autók között, vagy keskeny helyre leparkolni. Itt siet az ember segítségére a körkamerarendszer (292 100 Ft), amellyel az autó közvetlen környezetét tudjuk figyelni – akár úgy, hogy az érintőképernyőn megjelenő autót mozgatva a minket érdeklő részre koncentrálunk (muszáj megemlíteni, hogy az egyszerű tolatókamera felára 181 610 Ft).

Nagyméretű és könnyen pakolható a csomagtér

Lehet, hogy a vetélytársaknál később lépett be a nagyméretű szabadidő-kupék piacára az Audi, de jelenleg épp egy kicsit légüres térben mozog. A BMW X6-os és Mercedes-Benz GLE Coupé is már kifutó modellnek számít, hiszen az X5-ös és a GLE már átesett a generációváltáson, a Range Rover Sport pedig épp most kap olyan modern, „csupakijelző” műszerfalat, ami a Q8-as sajátja már kezdettől fogva. Túlságosan nagy előnyt nem tud kovácsolni a helyzetéből az Audi, hiszen a WLTP-homologizáció ennél az új modellnél is érezteti a hatását, a teszt írása idején csak egyféle motorral lehetett megvásárolni, mégpedig az 50 TDI-vel.

Ebbe a TDI-be nem lehet belekötni, de hatalmas műanyag fedél alá rejtik

Ez a 3,0 literes, V6-os turbódízelt jelenti 286 lóerős teljesítménnyel, a működést még egy 48 voltos lágy-hibrid hajtás segíti. A 12 kW teljesítményű villanymotor szíjjal csatlakozik a belső égésű motorhoz, és normál üzemben annak beindításáért is felel, illetve pár pillanatig – amíg például a töltőnyomás felépül – a TDI motort is segíti. Ez jól hangzik, de a gyakorlatban már nem olyan harmonikus az eredmény. Óvatosan indítja meg az autót a nyolcfokozatú automatikus váltó, majd bakkecske módjára ugrik meg hirtelen, ahogy a villanymotor belép a képbe. Ez már csak azért is furcsa, mert menet közben nem ilyen virgonc az autó, a váltó jó ütemben kapcsolgat és erős a motor is, de mégiscsak egy nagyméretű és alaphangon is 2,2 tonnás karosszériát kell mozgatni, ami meglátszik a tesztfogyasztáson is. Hiába a sportosan fekete belső és a vérmes külső megjelenés, a kellemesen doromboló dízellel kényelmes utazóautó a Q8-as, nem holmi magas építésű sportkocsi.

Aki az X-arcra vágyik, az a karosszéria többi részén lemond a króm csillogásáról. Még szerencse, hogy a tesztautó kontrasztos színt kapott

Tetszett
• megjelenés
• kezelhetőség
• vezethetőség
Nem tetszett
• bonyolult konfigurátor
• alacsony fejtér hátul

Összegzés
Kényelmes túraautóként koronázza meg az Audi-kínálatot a Q8-as, amelyet az autójukat saját maguk vezető milliomosoknak készítettek. Fontos, hogy nem kell feltétlenül a narancsmetál fényezés ahhoz, hogy ez legyen a legfeltűnőbb jelenség az utcán.

Audi Q8 50 TDI quattro tiptronic
Összlökettérfogat: 2967 cm3
Hengerek/szelepek: V6/24 turbódízel
Max. teljesítmény: 210 kW (286 LE) 3500-4000/perc
Max. forgatónyomaték: 600 Nm 2250-3250/perc
Hossz./szél./mag.: 4986/1995/1705 mm
Tengelytáv: 2995 mm
Nyomtáv elöl/hatul: 1679/1691 mm
Fordulókor: 13,3 m
Saját tömeg/teherbírás: 2145/745 kg
Csomagtér: 605-1755 l
Üzemanyagtank: 75 l
AdBlue tank: 24 l
Gyorsulás 0-100 km/h: 6,3 s
Max. sebesség: 245 km/h
Fogyasztás (város/országút/vegyes): 7,3/6,5/6,8 l/100 km
Tesztfogyasztás: 11,6 l/100 km
CO2-kibocsatas: 178 g/km
A tesztautó ára: 22 750 350 Ft