Szép a kormány, ízlésesek a klasszikus műszerek, igényes a központi fejegység, jól szól az audiorendszer. A belső tükör kicsi, a külsők mérete megfelelő. Fotó: Stefler Balázs

A crossoverek és szabadidő-autók népszerűségének egyik oka a nők szimpátiája. Nem csak nagyobb biztonságban érzik magukat és gyerekeiket a masszív felépítésű típusokban, de az utakon is nagyobb a tekintélyük, mintha egy klasszikus kisautót vezetnének. A nagyobb autó extra praktikuma már csak hab a tortán, a Polo műszaki alapjaira épülő T-Cross ezzel próbál rajongókat szerezni magának.

Ami a formatervet illeti, a Tiguanra és a Touaregre ütött, annyi különbséggel, hogy a fekete, díszbetéttel összekötött hátsó lámpa teljesen egyedi megoldás a márkánál. A Polónál komolyabb autónak látszó T-Cross testvéréhez hasonlóan tárgyilagos külsőt kapott. A tesztautót ezúttal nem divatos, hanem egyértelműen racionális választásnak mutatja az egyébként feláras (64 770 Ft) fehér fényezés, egy vidám színárnyalat, például az Energetic-narancs (154 940 Ft) vagy a Makena-zöld (201 930 Ft) bájosabb külsőt kölcsönöz a crossovernek. Ugyanez mondható el a belsőről is. Az aktuális Volkswagen stílusban rajzolt műszerfalról semmi sem hiányzik, mégis kissé ingerszegény, a színes könnyűfém felniket és sportüléseket is tartalmazó Design csomaggal (246 380 Ft) viszont fel lehet dobni a látványt.

A magas felépítés miatt kényelmes a beszállás, elég nagyok és komfortosak az ülések. Tágas a hátsó sor, fej- és lábtér is van bőven, az ülés sínen csúsztatható, a támlák osztottan dönthetők. A két USB-csatlakozó egy feláras multimédiás csomag része

A formák mellett az anyaghasználat sem felel meg a márkától megszokott minőségnek, igaz, a Polo utasterét is hasonlóan rendezték be. Csupa kemény műanyag vesz körül, és az ajtók is hiába csukódnak trezorszerűen, ha a művelet sokszor csak második nekifutásra sikerül. A belső elrendezés különben a szokásos ergonómiát követi, minden ott van, ahol keressük, és úgy működik, ahogy elvárjuk. A szépen kivitelezett kormány és a szellőzés gombjai jól ismert darabok, az érintőképernyő érzékeny, a menürendszer átlátható. Az első és a hátsó üléseket úgy alakították ki, hogy kényelmesek legyenek és tartsák a testet. Bár a sofőr magasan ül, a szintén magas orr és műszerfal miatt itt nem egyértelmű a felépítés előnye, de a helykínálat pazar. A dobozszerű karosszéria minden irányban tágas, ez azt jelenti, hogy nagy tárgyak is beférnek. Hasznos az alapáron kínált, sínen csúsztatható hátsó üléspad, mellyel 385-ről 455 literre növelhető a csomagtartó. Van egy rekesz a könyöklő alatt, egy a váltó előtt, és a hátsó utasoknak is jut egy. Nagy az ajtózseb, a műszerfal tetején gumírozott üreget képeztek ki, és az utasülés alá is került fiók.

Szinte elvész az 1,0 literes, háromhengeres blokk az öblös motortérben

Az MQB A0 platform mellett az 1,0 literes, háromhengeres, 95 lóerős, turbós benzines alapmotoron is osztozik a Polóval a 100 kg-mal nehezebb T-Cross. Az alapáron ötfokozatú váltóval kínált hajtáslánc teljesítménye ugyan megfelel autópályás használathoz, amikor dinamikus gyorsításra, vagy erőkifejtésre lenne szükség, érezhető az erő hiánya. A turbófeltöltő segítségével már 1500-as fordulattól terhelhető, és a pillanatnyi fogyasztásmérő visszajelzése alapján bátran hallgathatunk a váltásjelzőre, mert a látszólagos elgyengülés ellenére az adott fordulatszámon valóban takarékosabb. Balatoni túránkat négy személlyel 6,0 liter/100 km-es átlaggal teljesítette, a városi etapokkal együtt a tesztprogram végén 6,5 liter/100 km-t mértünk, ami nem számít soknak, de nem is igazolja a háromhengeres konstrukció létjogosultságát. A motorhang mindig jelen van az utastérben, a futómű felől érkező zaj azonban jobban észrevehető. Hangolása kifejezetten kényelmes, bár magasépítésű, puha rugózása mellett kanyarban is stabil és fordulékony. Kiszámíthatóan és semlegesen viselkedik, pontos a kormány, kis erővel mozgatható a váltókar, jól adagolható a fékerő, a célcsoport igényeit figyelembe véve könnyen vezethető.

Az ülőhelyek megtartásával 385-ről 455 literre növelhető a raktér, ilyenkor az üléssor tövében üreg keletkezik

Jelenleg csak Life és Style felszereltségi szinten kapható, az erősebb, 115 lóerős kivitelért 232 410, a hétfokozatú DSG-váltóért további 497 840 Ft-ot kérnek. A gazdag extralistán nem csak kényelmi és biztonsági felszerelések, hanem az autó használatát megkönnyítő praktikus kiegészítők közül is lehet csemegézni.

Nem csak városban, országúton és autópályán is használható a T-Cross

TETSZETT
• praktikum
• kényelem
• magas alapfelszereltség
NEM TETSZETT
• belső anyagminőség

ÖSSZEGZÉS
A Polóénál tágasabb utastere, nagyobb csomagtartója és kényelme miatt indokolt a T-Cross 855 980 Ft-os felára, a crossover ezekben a versenyszámokban jól teljesít. A márka rutinból tervezett újdonsága ergonomikus és jól kezelhető, a belső anyagok minősége azonban hagy kívánnivalót maga után.

Volkswagen T-Cross 1.0 TSI
Összlökettérfogat: 999 cm3
Hengerek/szelepek: S3/12 turbó
Max. teljesítmény: 70 kW (95 LE) 5500/perc
Max. forgatónyomaték: 175 Nm 2000-3500/perc
Hossz./szél./mag.: 4108/1760/1584 mm
Tengelytáv: 2551 mm
Nyomtáv elöl/hátul: 1526/1504 mm
Fordulókör: 10,6 m
Saját tömeg/teherbírás: 1245/475 kg
Csomagtér: 385-1281 l
Üzemanyagtank: 40 l
Gyorsulás 0-100 km/h: 11,5 s
Max. sebesség: 180 km/h
Város/országút/vegyes: 6,1/4,5/5,1 l/100 km
Tesztfogyasztás: 6,5 l/100 km
CO2-kibocsátás: 116 g/km
A modell alapára: 5 889 540 Ft