A leköszönő és a legújabb variáns közötti különbségeket első pillantásra talán a jelenlegi Audi-tulajdonosok sem nagyon vennék észre. Pedig minimális mértékben átrajzolták a hűtőmaszkot, az eddigi kerek ködlámpákat száműzték, helyettük a fényszórókra hajazó, nyújtottabb formájú változatok kerültek. Az oldalindexek a külső visszapillantók házában trónolnak, a világításról pedig LED-es fényforrások gondoskodnak. Ha ennél jelentősebb módosításokra vagyunk kíváncsiak, érdemes az utastérben, vagy még inkább a lemezek alatt kutatni.

Valóságshow

Az A8-as hozza a kategóriájában elvárt technikai csemegéket: kis túlzással már több kamerát szereltek az autóba, mint egy valóságshow színhelyére. A szokványos tempomat már nem elég exkluzív, ezért adaptív sebességrögzítőt használnak. A rendszer előnye, hogy nemcsak a beállított tempót tartja, hanem a lökhárítóba integrált radarszenzorokkal a körülöttünk lévő forgalmat is figyeli. Ha egy jármű nagy sebességgel érkezik, vagy túl közel jön az A8-as 50 méteres zónájához, a potenciális veszélyre figyelmeztetve az érintett oldalon felvillan a visszapillantó tükör belső szélébe telepített lámpácska. A sebesség- és távolságtartó automatika 60 km/órától működőképes, e tempó felett intelligensen igazodik (fékez és lassít) az előttünk haladó gépkocsihoz. Szintén hasznos lehet az ún. sávelválasztó-figyelő, ami a szélvédő felső részébe telepített kamera segítségével pásztázza 40 fokos szögben az előttünk lévő 60 méteres útszakaszt. Amennyiben indexelés nélkül elkezdünk sávot váltani, az optika felismeri ezt, s finoman megrezegteti a kormánykereket. Az utastér vonalai megőrizték az előd letisztult, elegáns enteriőrjét, mindössze néhány egyedi színkombináció és egy Sport nevű felszereléscsomag számít újdonságnak.

Piacfüggő

A kínai (+417%) és az orosz (+91%) piacon rendkívül keresettek az A8-as modellek, de ha globálisan nézzük az értékesítési mutatókat, akkor is 5,5%-os emelkedéssel találkozhatunk az előző évhez képest. A kereslet tehát nem torpant meg, az Audi pedig egy új belépőmotort kínál autójához. A 2,8-as, V6-os FSI benzines maximális teljesítménye 210 lóerő, forgatónyomatéka pedig 280 Nm. Alapmotornak ideális, gyorsulási értéke is elfogadható, de azért érezni, hogy nem egy vérmes darabról van szó. A mérleg másik oldalán viszont a környezetbarát és takarékos vevők nagy örömére ott trónol a 8,3 literes átlagfogyasztás, az alacsony CO2-kibocsátás (199 g/km), míg az „árérzékenyebbek” a mérsékelt alapár (Németországban 61 900 euró) előnyeit élvezhetik. Hazánkban kizárólag egyedi megrendelés keretében van lehetőség hozzájutni a 2,8-as limuzinokhoz, az ok triviális: az itthoni célközönség a nagyobb motorokat, főleg a 4,2-es FSI-t (350 LE) és a TDI-t (326 LE) részesíti előnyben. Előrendelést már felvesznek az új A8-asokra, a kiszállítás pedig az év végén kezdődik.