Jellegében szürke autói miatt (kivétel az MX-5) az ezredforduló tájékán már-már a „futottak még” márkák közé sorolhattuk a Mazdát – a megbízhatóság sajnos nem mindig tartozik a legfontosabb szempontok közé autóvásárláskor. Azután a 2002-es Genfi Autószalonon lehullott a lepel a Zoom-Zoom filozófia jegyében fogant, a lendületes formát és a vezetés örömét előtérbe helyező Mazda6-ról. A középkategóriás újdonság áttörést jelentett a japán márkának, fogadtatása minden várakozást felülmúlt: míg a Mazda európai értékesítése 2001-ben 163 ezer darab volt, addig három esztendővel később ez a szám meghaladta a 265 ezret. A növekedésben oroszlánrészt vállalt a 6-os, első teljes piaci évében (2003) például az összeladás 43 százalékát adta. A típus sikerét az is hűen tükrözi, hogy a világ 59 különböző országában száznál is több díjat és elismerést zsebelt be, egyebek mellett Japánban (Atenza néven) a 2002-es Év autójának választották. Május végéig összesen 790 ezer darabot gyártottak a hiroshimai vállalat Hofu II üzemében, így az elmúlt években a Mazda legnagyobb példányszámban értékesített modelljévé lépett elő a 6-os.

Kisimított ráncok

Ezek után nem véletlen, hogy a tervezők óvatosan nyúltak az autóhoz, amikor nemrégiben elérkezett a ráncfelvarrás ideje. Elöl-hátul lendületesebb vonalú lökhárítót rajzoltak a kocsinak, a gyémántmintázatú hűtőrácsot méhsejtszerkezetűre cserélték, a fényszóró és a hátsó lámpatest krómozott betéte pedig egy árnyalattal sötétebb. Felfrissítették továbbá a könnyűfém keréktárcsák stílusát (opcióként 18 colos kérhető), kétféle új szín került a palettára, s a jövőben sportos optikai csomaggal is felruházható a Mazda. A pilótafülkében tulajdonképpen az ezüstöst váltó sötét felületű középkonzol a legfeltűnőbb változás, de az audiorendszer zongorafekete kapcsolói ugyancsak a műszerfal eleganciáját emelik. Divatosabb a műszerek vékony alumíniumkeretezése, kényelmesebbre párnázták a könyöklőket és strapabíróbbak a kárpitok, a függőleges ajtóbehúzó fogantyúk pedig jobban kézre esnek. A hat légzsákot, blokkolásgátlót, elektronikus fékerőelosztót, vészfékasszisztenst, motoros mozgatású tükröket és első ablakokat, távirányítós központi zárat és manuális légkondicionálót tartalmazó CE alapfelszereltség hátsó elektromos ablakemelővel, CD-lejátszós rádióval, valamint a dízelek esetén részecskeszűrővel bővült, s ezentúl az ablakokat is kezeli a központi zár. A középső, TE specifikációnál a fény- és esőérzékelő is széria, míg a legmagasabb GT változatnál már a motoros mozgatású, memóriafunkciós bőrülésekért, illetve a kulcs nélküli nyitás-indításért sem kérnek felárat.

Óvatosan előre

Az 1,8 literes alapmotort az elektromos vezérlésű fojtószeleptől eltekintve változatlanul hagyták. Emiatt a Mazda6 talán érzékenyebben reagál a gázpedál utasításaira, de 120 lóerejével inkább a nyugodt vezetési stílust szolgálja. Ha lendületesen kívánunk autózni, kíméletlenül meg kell dolgoztatni. Hiába panaszkodik „üveghangon” a motor, nem szabad, hogy megessen rajta a szívünk, különben oda a tempó. Egyedül ehhez a motorhoz tartozik ötfokozatú kézi váltó, az összes többihez hatfokozatú jár alapáron. A 2,3 literes csúcsmotor technikáját másolva a kétezres benzines változó szelepvezérléssel és változó szívócsőhosszúsággal erősít (+6 LE, +3 Nm), míg a fojtószelep állását itt is elektronika szabályozza, s kettős kipufogódob javítja a hatásfokot. Felár ellenében mindkettőhöz rendelhető friss fejlesztésű, szekvenciálisan is kapcsolható, ötfokozatú automata sebességváltó. Ugyan a 2261 köbcentis motor 166 lóerős és 207 Nm-es értékei nem kimagaslóan jók, mégis az erényei között említhető a sportosság. Egyenletes teljesítményleadása és érces hanghordozása lelkesítő. A sebességváltó precíz megvezetése és rövid kapcsolási útjai, valamint a kocsi rendkívül semleges viselkedése vidámparkká avatja a kanyargós hegyi utakat – ez persze mindegyik kipróbált változatra igaz. A továbbfejlesztett, részecskeszűrővel felszerelt dízelmotor kétféle változatban (121 LE/320 Nm, vagy 143 LE/360 Nm) áll rendelkezésre. A nagy teljesítményű kivitel 7 lóerővel és 50 Nm-rel múlja

felül elődjét, miközben átlagosan fél literrel kevesebb gázolajat éget el. Szerintem ez a legjobb választás a 6-oshoz: turbólyuknak nyoma sincs, végig betyárosan húz és szemtelenül rugalmas az autó, ráadásul a hosszútávfutó (a hatótávolság kb. 1050 km) kényelmes utazósebessége 170 km/óra körüli. Egyébként a dízeles modelleknél érzékelhető leginkább, hogy javítottak a Mazda6 zajszigetelésén – optimalizálták a karosszériaszerkezetet, 18 különböző ponton helyeztek el új „hangnyelő” elemeket, s az abroncsok gördülési zaja is alacsonyabb. A gyakorlatban rendkívül kulturáltan járnak a gázolajos motorok, hangjuk sohasem tolakodó, s vibráció sem jut az utastérbe.

Mindjárt befut

Magyarországon augusztus végén a megújult Mazda6 benzines, majd októberben a dízeles kivitelét vezetik be. Az 1.8i CE alapmodellhez 5 299 900 Ft-ért juthatunk hozzá, s mindegyik változatról elmondható, hogy a gazdagabb felszereltség ellenére csak kis mértékben emelkedett a vételár. A vezérképviselet célkitűzése jövőre 1200 darab 6-os értékesítése, s ezzel nyolc százalékos piaci részesedés megszerzése.