Nem állt meg 200 lóerőnél a Civic teljesítményének becslése, volt olyan érdeklődő, aki már rögtön az új Type-R-t látta bele a tesztautóba. Sajnálhatják, hogy nem látták az ábrázatokat, amikor kiderült, hogy három hengerre elosztva testvérek között 1,0 literből meríti az erejét ez a tüzes megjelenésű autó! Persze a vörös szín mellett az is kell a hatáshoz, hogy nem szerénykedtek a látványos részletekkel a formatervezők: Zorro-álarc szerű maszkot kapott az orr, a fényszórók alsó peremén látványos LED-es menetfény fut, az alsó részen lévő légbeömlők pedig nem csak az átlagnál, de még a forró ferdehátúakénál is hangsúlyosabbak. Aztán ott látható ezeknek a párja a hátsó lökhárítóban, igaz, itt már funkció nélkül. Megtartották a vízszintesen osztott hátsó szélvédőt, de ablaktörlő került a lapos szögben álló felső részre, ráadásul olyan, ami tényleg nagy területet tesz tisztává. Ahogy eddig, ezentúl is egyedi a megjelenés, de az vitán felül áll, hogy sportos és látványos az új Civic. Többször is előfordult, hogy a leparkolt autóhoz visszatérve fotózkodó embereket láttam, a legtöbben aztán érdeklődtek is iránta, miféle szerzet ez?

Sportos a vezetői környezet, kis átmérőjű a kormány. Fotó: Hilbert Péter

Talán az elmúlt három generáció alatt annyira hozzászoktak az egyterűs vonalhoz, hogy nem tudják hirtelen elfogadni, hogy egykor bizony sportos felépítésű kompakt volt a Civic. A padlólemez-cserének köszönhetően immár nem az első, hanem a hátsó ülések alatt van a benzintartály, így tudott újra laposabb lenni az autó. Ránézésre drámaibb a változás a ténylegesnél, hiszen a gyár szerint csak 3 cm-rel került alacsonyabbra az ülőlap. Ennek ellenére aki beült a Civicbe, az mind arra panaszkodott, hogy nagyon mélyre kell ülni. Szerintem nem is annyira a magassággal van baj, hanem azzal, hogy széles a küszöb, így nemcsak mélyre kell ereszkedni, de oldalirányban is sokat kell elmozdulni a beüléshez. Sportos munkahelyre érkezünk, ha sikerült magunkat túltenni ezen a mutatványon. Jól tart a vezetőülés, kis átmérőjű kormánykereket markolhatunk, a váltókar a kezünkbe passzol. Teljesen digitális a műszeregység, középen a monitor látványos animációval kel életre, mellette két folyadékkristályos kijelző tájékoztat a hűtőfolyadék hőmérsékletéről és az üzemanyagszintről. Középen a tesztautónál 7 colos érintőképernyőt találunk, egyébként 5 colos kijelzőt kap az alap rádió, erre azért van szükség, mert a szellőzés vezérlése is részben (a levegőbefújás intenzitása) innen vezérelhető.

Magas embereknek a hátsó tetőmerevítő lehet útban

Okos ötlet a gombbal kapcsolható vezeték nélküli telefontöltő, így ott lehet egyéb fémtárgyakat is szállítani. A váltókar mellett találunk még fontos kapcsolókat, az Econ-gombot (érzésre nem lesz tőle lustább az autó) és az elektronikus lengéscsillapítás vezérlését (Sportban dobál az autó, felesleges a használata), és itt van az elektronikus rögzítőfék is. Emögött van a lényeg, az óriási méretű tároló, középmagasságban sínen tologatható, kivehető kétállásos pohártartóval. A második sorban széltében és hosszában bőven van hely, de például az üléstámlát annyira hátratolták, hogy magas ember feje előbb ütközik bele a zsanérok miatti vastag hátsó szélvédőperembe, mint hogy a fejtámlához érne. Nagy alapterületű a csomagtartó, és a térfogata is bőséges, igaz, ennek jelentős része megint a padló alatt rejtőzik, ahová rengeteg mindent lehet elrejteni. Meg kell említeni a rakodóperemet és azt is, hogy már alaphelyzetben sem teljesen sík a padló, és a támladöntést követően sem lesz az.

Szokás szerint hatalmas rekesz rejtőzik a raktér padlója alatt, viszont nem lehet hátulról végezni a támladöntést

Nem kis fába vágta a fejszéjét a Honda, hiszen csak turbómotorok vannak a választékban. Nincs üveghang, helyette van úgy 2000/perctől érezhető húzóerő, nem kell rögtön a váltóhoz nyúlni egy-egy gyorsításhoz. A kormányhoz közel helyezték el a váltókart, a trükk az, hogy ez nem látszik a magas első ülések közötti konzol miatt. A váltókarral kapcsolatban a fokozatok elkülönítésén lehetne még javítani, egyedül ez akadályozza a sportos vezetést, mert egyébként a váltó gyakori használatával már az 1,0 literes motorral is jót lehet autózni. Elképesztően érzékeny az egyébként kis erővel mozgatható kormány, a fék hatásos és jól adagolható, és tempós kanyarban is semlegesen fordul a Civic. Ezek a tulajdonságok megmaradnak a normál közlekedés során is, épp csak sokkal többet kell várnunk a gyorsításokra: az elektronika már 50 km/óránál javasolja az 5. fokozat használatát, ilyenkor 1500/perc körül üzemel a motor, jártányi ereje is alig van, és nincs lökettérfogat sem, ami a segítségünkre sietne.

Hallhatóan háromhengeres, de nem ez, hanem a gördülési zaj a meghatározó

Az elméletileg létező S-nél 100 000 Ft-tal drágább a tényleges alapfelszereltség, a Comfort az 5 899 000 Ft-os listaár alapján egy árban van a hasonló (kis turbós benzines) kompaktokkal. Csak két extra van, a metálfény (130 000 Ft) és a fokozatmentes automatikus váltó (390 000 Ft), egyébként felszereltségi csomagok közül tud választani a Civic-vásárló – ennek megfelelően elég nagyok (600 és 800 000 Ft) az ugrások az egyes szintek között. Egyébként aki le tud mondani a 11 hangszóról 8 javára és az üvegtetőről, a csúcs 1,0 literes árán ülhet bele az alap 1,5-ös (182 LE) turbóba.

Nagy felületet töröl a hátsó ablaktörlő

Tetszett
• sportos megjelenés
• vezethetőség
• praktikus tárolók

Nem tetszett
• kicsi fejtér hátul
• kilátás hátrafelé

Összegzés
Több mint 4,5 méterre nyúlt a kompakt Honda ötajtós változata, így nem csoda, hogy bővében van a helynek. Az 1,0 literes, háromhengeres turbómotortól nem kell megijedni. Másféle vezetést követel, mint a korábbi 1,8-as szívó, de a magas fordulatszámok kerülése ellenére a sportos vezetőknek lesz jó választás az új Civic. A közvetlen reakciók, a határozott hangolású felfüggesztés még mindig kiemeli a kategóriából.

Honda Civic 1.0 VTEC Turbo
Összlökettérfogat: 988 cm3
Hengerek/szelepek: S3/12 turbó
Max. teljesítmény: 95 kW (129 LE) 5500/perc
Max. forgatónyomaték: 200 Nm 2250/perc
Hossz./szél./mag.: 4518/1799/2076* mm
Tengelytáv: 2697 mm
Nyomtáv elöl/hátul: 1537/1565 mm
Fordulókör: 11,8 m
Saját tömeg/teherbírás: 1348/416 kg
Csomagtér: 478-828** l
Üzemanyagtank: 46 l
Gyorsulás 0-100 km/h: 11,2 s
Max. sebesség: 203 km/h
Város/országút/vegyes: 6,4/4,4/5,1 l/100 km
Tesztfogyasztás: 6,8 l/100 km
CO2-kibocsátás: 117 g/km
A tesztautó ára: 5 899 000 Ft
*tükrökkel, **ablakperemig pakolva

Sport állásban érezhetően stabilabb, de már kényelmetlenül feszes a futómű

Felpörgető – Honda Civic 1.5 VTEC Turbo CVT teszt
A márkafanatikusok fellélegezhetnek, újra a sportosabbik énjét vette elő a Honda!

Sportos márkaként került be a köztudatba a Honda, az elmúlt évtizedekben mégis inkább zöld szemléletmódjáról próbálta meggyőzni a piacot. Bár az ufónak becézett Civicek is megőriztek valamennyit elődeik képességeiből, igazi felüdülés volt beleülni a csúcsmodellbe, ugyanis újra elővették a japánok azt a szemléletet, ami miatt annak idején egy generáció vágyott ezekre az autókra. A látványos külsőhöz az 1,5-ös turbómotoros kivitelben már 182 lóerő tartozik, ami a hétfokozatúra programozott, technikailag azonban fokozatmentes automatikus váltóval együtt is valóságos rakétává teszi a benzinvérűek szívének ismét kedves konstrukciót. Ma már nem ritka, hogy egy CVT-váltó is harmonikusan, a motor felesleges pörgetése nélkül teszi a dolgát, ilyen a Civic szerkezete is, a lendületes autózás hevében azonban néha hiányzik a kézi váltás. A kormányon levő fülekkel ezt is megtehetjük, ami újabb távlatokat nyit a rugalmasságban, ugyanakkor könnyen beleszaladhatunk a gyorshajtós büntetésekbe.

Olykor 10 fölé ugrott, de végül 9,3 liter lett az átlagfogyasztás, amiért az élvezeti faktor „okolható”

A magas gördülési zaj csak hozzátesz az élményhez, akárcsak a turbinaszerű motorhang, vagy a lapos műszerfal és a mélyre húzott szélvédő kettőse, hiszen jelentősen javítja a kilátást és növeli a sebességérzetet. Direkt kormányzása, feszes futóműve, erős fékjei a nagyobbik motorral nyernek igazán értelmet, nem vitás, hogy ebben a formában érvényesül ez a múltidéző generáció. Az öröm ezúttal a vezetőé, a praktikum csak jó ürügy a megvásárlására. Ekkora teljesítménnyel ugyan felfelé lóg ki a kompaktok közül, de 7 299 000 Ft-os alapárával versenyképesnek számít ebben a nem túl népes mezőnyben.

A benzintank hátra költözött, így az első ülések mélyebbre kerülhettek. A kalaptartót helyettesítő roló szimmetrikus, tehát mindkét oldalra rögzíthető

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!