A Michelin Hungária Kft. együttműködésben az OMV Hungária Kft-vel, ismét megrendezte a Levegőt az abroncsba! közlekedésbiztonsági kampányt, mely sikeresen zajlott öt magyarországi helyszínen. 10 nap alatt összesen 1068 jármű gumiabroncsának állapotát vizsgálták a szakemberek. A program célja, hogy felhívja az autósok figyelmét a rendszeres, legalább havi egyszeri ellenőrzés és a helyes abroncsnyomás fontosságára, mivel a rosszul beállított légnyomás kedvezőtlen hatással van az abroncs élettartamára, az üzemanyag fogyasztásra, a jármű kezelhetőségére és a féktávolságra is.

Az idei évben is hasznos volt felhívni a figyelmet arra, hol találhatók a gyártó által javasolt légnyomás beállításokról szóló információk, miért fontos a gumiabroncsok rendszeres ellenőrzése, illetve milyen abroncs külképi jelekre figyeljenek az autóvezetők saját és utasaik biztonsága érdekében.

A Michelin Levegőt az abroncsba! akció során idén vizsgált járműveknek  12%-án volt mind a négy abroncs megfelelő légnyomásra beállítva, 18%-án pedig volt átmenetileg elfogadható légnyomás értéket mutató abroncs, mely még nem számít veszélyesnek, de az abroncs élettartamát lerövidítheti és rendellenes kopáshoz vezethet. A vizsgált járművek 70%-án volt legalább egy, nem megfelelő légnyomással rendelkező, jellemzően alulfújt abroncs. A nem megfelelő abroncsok 85%-a veszélyes, 15%-a pedig nagyon veszélyes nyomásértéket mutatott, azaz utóbbi esetben akár 1 bart is meghaladó mértékben tért el a  gyártó által előírt légnyomástól.

A futófelület kopottsága szintén figyelmet érdemel, ezen a területen pozitívak a tapasztalatok, a vizsgált több mint négyezer abroncsból összesen 113-nak volt 2 mm alatti mintázati mélysége (a jogi szabályozás 1,6 mm-t ír elő). Az abroncsok általános műszaki állapotát vizsgálva a leggyakoribb probléma a futó rendellenes kopása volt, amely a rossz futómű beállításból, a nem megfelelő centrírozásból illetve a nem megfelelő guminyomásból fakadhat. A magyar autóvezetők, csakúgy, mint a megelőző években cseh, szlovák és szlovén társaik, örömmel fogadták a Michelin tanácsait és nyitottak voltak az abroncsokkal kapcsolatos hasznos információkra.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!