Bár a 370Z alapból is a keményvonalas sportautók közé sorolható, a Nissan gyári tuningcégeként tevékenykedő Nismo tovább élesítette. Már önmagában a külső is jelzi, hogy nem egy mezei 370Z-vel van dolgunk, hiszen a hatékonyabb aerodinamika érdekében földig húzott első spoilert kapott az autó, illetve ott vannak a piros csíkkal megbolondított tükrök és a 19 colos Rayz kovácsolt felnik. Akkor azonban tényleg feljebb ugrott a pulzusom, amikor megláttam a vasalódeszkányi hátsó szárnyat, a kiszelesített fart és hozzá a kályhacső méretű kipufogókat, valamint a meglehetősen komoly diffúzort.

A váltókarnál lévő S-Mode gombbal aktiválhatjuk a gázfröccs-automatikát. Fotó: Hilbert Péter A váltókarnál lévő S-Mode gombbal aktiválhatjuk a gázfröccs-automatikát. Fotó: Hilbert Péter

Csupa energia a 3,7 literes szívómotor

Az autóban helyet foglalva a komoly oldaltartással kecsegtető sportülések, a kormány középállását jelző vörös csík, a részben alcantara bevonatú volán és egy kis Nismo-plakett árulkodnak róla, hogy a csúcsmodellel van dolgunk. Az ideális vezetői pozíció megtalálása azonban nem igazán egyszerű, mert a kormány mélységében nem állítható, illetve egy-két megoldáson azért látszik, hogy a 370Z beltere már nem a legfrissebb divat szerint készült. Egyébként az atmoszféra remek, a vezető 9000-ig skálázott fordulatszámmérővel néz farkasszemet, miközben az üléspozíció olyan mély, mintha az aszfalton foglaltunk volna helyet.

Az igazi móka nyilvánvalóan a motor beindításával kezdődik: a Nismo szíve 328 helyett 344 lóerőt teljesít, a forgatónyomaték pedig 363-ról 371 Nm-re nőtt. A hagyományos iskola szerint itt nincs turbó, csak nagy lökettérfogat és magas fordulatszámhatár. A 3,7 literes, V6-os egység ugyan már alapjárattól kezdődően meggyőzően tol, akkor gyújtja be igazán a rakétáit, amikor a fodulatszámmérő mutatója elhagyja az 5000-es jelzést, és a vágta meg sem áll egészen 7500-ig. A Nismo egységében azonban nem a nyers erő a leginkább elismerésre méltó: a gázreakciói elképesztően közvetlenek, gyakorlatilag a motor a gázpedál legkisebb pöccintésére is azonnal válaszol. S hogy milyen a hangja? Ahhoz képest, hogy hathengeres blokkról van szó, lehetne harsányabb a muzsikája, mert ugyan részterhelésen szépen gurgulázik, ha igazán odalépünk neki, akkor sem üvölt, inkább csak zúg.

A műszerfalat természetesen a fordulatszámmérő uralja. A kiegészítő műszerek az olajhőmérsékletről és a töltésről is tájékoztatnak A műszerfalat természetesen a fordulatszámmérő uralja. A kiegészítő műszerek az olajhőmérsékletről és a töltésről is tájékoztatnak

Ha már a hangoknál tartunk: a kizárólag kézi váltóval kapható Nismo esetében eléggé erőteljesek a mechanikus „zörejek”, minden váltásnál lehet hallani, ahogyan dolgozik a szerkezet. Nyilván a vezető habitusától függ, hogy ezt a tulajdonságot az előnyök vagy a hátrányok közé soroljuk, de azt eléggé nehezen tudtam megszokni, hogy a kuplung felengedése menet közben szinte mindig egy kisebb rántással jár együtt. Hogy ne „bakkecske” üzemmódban közlekedjünk, nagyon óvatos pedálkezelésre van szükség. Egyébként ez a „darabosság” jellemző a váltóra is. A rövid utakon járó kar mozgatásához kell erő rendesen, ezt csuklóból nem lehet kezelni. Ezek a tulajdonságok pedig azt eredményezik, hogy nem éppen pihentető a Nismo terelgetése, főleg, hogy 130-as tempónál már kevésnek tűnik a hangszigetelése. Ha viszont nem a cirkálás a cél, hanem a kanyarvadászat, akkor azért erőteljesen kidomborodnak a Nismo képességei. A GT-R nagy merevségű fékcsöveit és fékfolyadékát használó modell őrületesen gyorsan meg tud állni, a legnagyobb élmény azonban az, ahogyan az autó betapad egy-egy fordulóba. Az extrafeszes futóműivel (elöl 23, hátul 41%-kal keményebb) és a 235, illetve 285 mm széles gumikkal olyan érzése támad a vezetőnek, mintha ragasztó fogná az útra a Nismót, ráadásul a normál modelléhez képest közvetlenebb kormány miatt is gyorsan versenyzőnek érezhetjük magunkat. A kipörgésgátló kalibrálásakor ugyanakkor maximálisan a biztonságra gyúrtak, a far legkisebb táncolását is csírájában fojtja el a rendszer.

Határozottan tartanak az ülések Határozottan tartanak az ülések

Fülig érő száj: automata gázfröccsfunkció

Akárcsak a normál 370Z-ben, úgy a Nismóban is ott van a gombnyomásra élesíthető gázfröccs-automatika, ami egyrészt remek szórakozást nyújt, másrészt versenypályás használatkor megkönnyíti a vezető dolgát. A vezérlőelektronika minden egyes visszaváltáskor kiegyenlíti a váltó kimenő és bemenő tengelye közötti fordulatszám-különbséget, így kiegyensúlyozottabbá válik az autó viselkedése, amikor felengedjük a kuplungot (nem kezd mozgásba a hátsó).

Az első tengely mögé építették a változó szelepvezérlésű V6-ost Az első tengely mögé építették a változó szelepvezérlésű V6-ost

A modell 16,6 millió forintos árcédulájáét elnézve joggal merül fel a kérdés, hogy megéri-e a 328 lóerős bázismodellhez viszonyított 3,5 milliós felárat. A „baj” mindössze annyi, hogy egy alap 370Z is nagyon élvezetes, erős és gyors autó, illetve az sem mellékes, hogy a Nismo kivitelben rejlő plusz potenciál kiautózásához már-már versenyzői képességek kellenek. Ettől függetlenül igazi exkluzív darab és nem utolsósorban remek játékszer a 370Z Nismo!

A bázismodellhez képest 10 mm-rel nagyobb a kipufogócsövek átmérője A bázismodellhez képest 10 mm-rel nagyobb a kipufogócsövek átmérője

TETSZETT
– bivalyerős motor
– dögös külső
– gázfröccs-automatika

NEM TETSZETT
– néhol olcsó belső részletek
– csak fel-le állítható kormány
– csomagtér nyitása

ÖSSZEGZÉS
A 370Z igazi hétvégi autó: a hétköznapokon kompromisszumokat követel, ha viszont élményautózásról van szó, akkor nagyot alakít. Mivel a 370Z alapból is éles, a Nismo változat képességeinek kiaknázáshoz versenypályára kell mennünk.

Nissan 370Z Nismo
Összlökettérfogat: 3696 cm3
Hengerek/szelepek: V6/24
Max. teljesítmény: 253 kW (344 LE) 7400/perc
Max. forgatónyomaték: 371 Nm 5200/perc

Hossz./szél./mag.: 4410/1870/1315 mm
Tengelytáv: 2550 mm
Nyomtáv elöl/hátul: 1555/1580 mm
Saját tömeg/teherbírás: 1535/265 kg
Csomagtér: 235 l
Üzemanyagtank: 72 l
Gyorsulás 0-100 km/h: 5,2 s
Max. sebesség: 250 km/h
Város/országút/vegyes: 15,3/7,9/10,6 l/100 km
Tesztfogyasztás: 12,9 l/100 km
CO2-kibocsátás: 248 g/km
A modell alapára: 13 139 000 Ft (370Z, 328 LE)
A tesztelt verzió ára: 16 619 000 Ft

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!