A Priusnál több mint egymillió forinttal jutányosabb az Auris HSD ára, így a ma kapható legolcsóbb full hibrid A Priusnál több mint egymillió forinttal jutányosabb az Auris HSD ára, így a ma kapható legolcsóbb full hibrid

Néhány apróságtól eltekintve a HSD hibrid változat pont úgy néz ki, mint bármelyik Auris. Belesimul környezetébe, a feltűnésnek még a látszatát is kerüli, a Toyota „mindenkinek meg akarunk felelni” rögeszméjének egyik jeles képviselője. Így aztán csak a szemfülesebb megfigyelők szúrják ki az egyediséget jelentő kék emblémákat és a piciny, LED-es nappali menetfényt, a többség legfeljebb a „hibrid” feliratok láttán ráncolja a homlokát.

Első blikkre a vezetési környezet is teljesen normálisnak tűnik. Persze hamar szembeötlik, hogy a fordulatszámmérőt teljesítmény-/töltésmérőre cserélték a „háromdés” hatású műszeregységben, a középkonzolon pedig a váltókulissza helyére pöttömnyi joystick (választókar) került. Amúgy a műszerfal jól áttekinthető, a minőségérzet példás, no és az Auris helykínálata is korrekt. A legfájdalmasabb különbséggel az ötödik ajtót feltárva szembesülünk: a padló alá telepített akkumulátortelep miatt a csomagtartó mérete 354-ről 279 literre zsugorodott. Ez bizony nagybevásárláskor, családi kiránduláshoz kicsinek bizonyul. Ráadásul a poggyásztér nemcsak kicsi, hanem szabálytalan alakú is, de a 60:40 osztású üléstámlák ledöntésével legalább bővíthető.

Ennyit láttatnak a hibridrendszerből Ennyit láttatnak a hibridrendszerből

A nagyvárosi csúcsforgalom a hibrid igazi élettere

Az Auris HSD hajtáslánca (és működése) megegyezik a Priuséval: az 1,8 literes, 99 lóerős, Atkinson-ciklusú benzinest 60 kW (82 LE) teljesítményű villanymotor egészíti ki. A hibridrendszer összteljesítménye 136 lóerő, mely bolygóműves erőátviteli egység közbeiktatásával jut az első kerekekhez. Indításkor mindig a normál alapprogram aktív, de a vezető háromféle üzemmód közül választhat. A teljesen elektromos EV módban a hibrid Auris képes 50 km/órás sebességre felgyorsítani és/vagy két kilométert megtenni kizárólag villanymotorral – már amennyiben megfelelő az akkuk töltöttsége! Ennek valójában akkor van létjogosultsága, amikor kiállunk a parkoló(ház)ból, dugóban araszolunk, vagy lakó- és pihenőövezetben csordogálunk. A gazdaságos ECO üzemben is igyekszik minél később munkára fogni és minél hamarabb „pihentetni” a benzinmotort. Ehhez persze a gázpedált simogatva, leheletfinoman kell gyorsítani, ami a mifelénk jellemző harcias vezetési „kultúra” mellett nehezen kivitelezhető.

Szemrevaló és a vízesésszerűen lefolyó középkonzoltól eltekintve praktikus is a belső Szemrevaló és a vízesésszerűen lefolyó középkonzoltól eltekintve praktikus is a belső

Legtöbbször magával sodor a forgalom és égetjük a fosszilis energiát. Mindenesetre óvatos vezetési stílus mellett meglepően sokszor „marad önmagára” az elektromotor. Power (erő) üzemmódban 25%-kal élénkebb a gázpedál és a benzin-villany páros vállvetve cipeli az 1,4 tonnás tömeget. Ilyenkor már egészen agilisnak érezni az autót, előzési rugalmassága viszont továbbra is meglehetősen tompa. Ennél is bosszantóbb azonban, hogy nagy sebességről gyorsítva és emelkedőn kínkeservesen bömböl a benzinmotor. Maga a vezethetőség a normál Auriséhoz hasonló, az autó viselkedése biztonságosan alulkormányzott, a kormányzás semleges, tehát semmi extra.

A hibrid mivoltnak a csomagtartó látta kárát: szűk és amorf. A bővítés egyszerű, de a teherbírás csupán 350 kilogrammos A hibrid mivoltnak a csomagtartó látta kárát: szűk és amorf. A bővítés egyszerű, de a teherbírás csupán 350 kilogrammos

Amikor a körülmények összejátszottak (csendes hétvégi forgalom, zöldhullám, többnyire sík útszakasz vagy lejtő), rövid távon sikerült teljesíteni a 3,8 l/100 km-es gyári fogyasztást – legalábbis a fedélzeti számítógép szerint. Normál városi használatban sokkal reálisabb az 5,0 liter körüli érték, míg autópályán 6,5-7,0 literes étvággyal számolhatunk. Tesztünk végén 5,9 literes átlag jött ki: nálam az 1,6-os dízelmotorral felszerelt kompaktok szoktak ilyen jó értéket produkálni. Ami azt illeti, a Toyota Auris HSD hozzávetőleg annyiba is kerül, mint egy DSG automatikus váltóval felszerelt, ötajtós VW Golf 1.6 TDI. Bár a gyakorlatban a gázolajos acélosabbnak és rugalmasabbnak tűnik, amiben nem kelhet versenyre a hibriddel, az a károsanyag-kibocsátás!

Az 5 mm-es ültetés a jobb légellenállást szolgálja, a nagyobb súly miatt feszesebb a futómű Az 5 mm-es ültetés a jobb légellenállást szolgálja, a nagyobb súly miatt feszesebb a futómű

TETSZETT
hibridtechnika hagyományos köntösben
fogyasztás, főleg városban
minőségérzet

NEM TETSZETT
kis csomagtartó
szerény rugalmasság
terheléskor bömbölő motor

ÖSSZEGZÉS
Az Auris HSD ott koplal a legeredményesebben, ahol a normális autók zabálnak: csúcsforgalomban, dugóban araszolva. Kiváló alternatíva annak, aki többnyire városban jár, vagy ingázik, s nem akarja nagydobra verni, hogy éppen a világ megmentésén munkálkodik és a gonosz olajipari vállalatoknak tesz keresztbe.

Toyota Auris HSD

BENZINMOTOR
Összlökettérfogat: 1798 cm3
Hengerek/szelepek: S4/16
Max. teljesítmény: 73 kW (99 LE) 5200/min
Max. forgatónyomaték: 142 Nm 4000/min
VILLANYMOTOR
Max. teljesítmény: 60 kW (82 LE)
Max. forgatónyomaték: 207 Nm
Kombinált teljesítmény: 100 kW (136 LE)
Hossz./szél./mag.: 4245/1760/1510 mm
Tengelytáv: 2600 mm
Fordulókör: 10,4 m
Saját tömeg/teherbírás: 1455/350 kg
Csomagtér: 279/702 l
Üzemanyagtank: 45 l
Gyorsulás 0-100 km/h: 11,4 s
Maximális sebesség: 180 km/h
Fogyasztás város/országút: 3,8/3,8 l/100 km
Tesztfogyasztás: 5,9 l/100 km
CO2-kibocsátás: 89 g/km
A modell alapára (1.33 VVTi 3a.): 4 280 000 Ft
A tesztelt modell ára: 6 440 000 Ft