Pontos a kormányzás, jó a tapadás, nagy kanyarsebességet lehet elérni a GR-rel. Fotó: Stefler Balázs, Balogh Bence, Lővei Gergely

Éles vonalak jellemzik már alapból is a Corolla orrát, erre csak ráerősít a GR változat méhsejtmintás hűtőrácsa. A trendi pasztelszürke szín mellett karcsúsítja a megjelenést a fekete tető, a kerékjáratokat esztergált felületű 18 colos felnik töltik meg – utóbbi a Dynamic csomag (420 000 Ft) hozománya. Szemrevaló a látvány, amit a sportülés és annak kárpitozása is hangsúlyoz. Már korábban megismerkedtünk a 2,0 literes benzinmotort használó öntöltő hibriddel, amely nagyon jól illik a Gazoo Racing gyári versenyistálló által készített atletikus körítéshez.

A hibrid hajtás ellenére fordulatszámmérőnk is van. Tárolórekeszekből lehetne több is

A legnagyobb változás egyébként nem a megjelenésben, hanem a felfüggesztésben történt. Sajnos, mondja majd az, akit elvarázsolt a sportos megjelenés, ugyanis az első hazafelé vezető úton azzal kell szembesülnie, hogy a korábban simának gondolt út bizony tele van döccenőkkel, a csatornafedeleket érdemes nagy ívben elkerülni, a vasúti átjáró pedig gyorsan eltűnik a napi ingázás útvonalából. Ez az ára annak, hogy átlagon felüli sebességgel tudunk fordulni. Nem csak normál, de forszírozott tempónál is sínautóként követi a kormány által kijelölt ívet a GR Corolla, a hibridség okán hátul lévő akkumulátor miatt a tömegeloszlása kiegyensúlyozottabb a hasonló belső égésű motorral felszerelt autóknál. Az elektromos-hidraulikus fék hatásos, jól adagolható, ahogy az állítható energia-visszatermelés (motorfékhatás) is remek.

Látványos a Trek (lent) ülése is, de a nagyméretű bőr oldaltámaszokkal rendelkező GR kagylóülés még ezt is felülmúlja. Szűkebb az ötajtós (fent) második sora, a hátsó szellőzőnyílások csak a Dynamic csomagban járnak. A könyöklő kényelmes magasságban van

Persze itt is megvan a Toyota hibridekre jellemző gázadásra felpörgő motor, majd ezt némi késéssel követő gyorsulás, de egyrészt nagyon jó a motorhang, másrészt az erős benzin- és villanymotor miatt jelen esetben nem olyan nagy a lemaradás. Az úgynevezett langyos ferdehátúak között remek a 6,5 l/100 km-es tesztfogyasztás, ami könnyen vihető lejjebb is némi önmegtartóztatással, de olyan habitussal úgyis az Executive felszereltséget választja az ember. Arról sem szabad elfeledkezni, hogy amíg elöl egy penge vezethetőségű, sportos kompaktot hajtunk, a második sorban már átlag alatti a lábtér mérete, és a 2,0 literes hibridnél a csomagtérpadló alá helyezett 12 voltos akkumulátor miatt a raktér mérete is korlátozott.

Komfortos a futómű hangolása, a ballonos abroncsok jól illenek a kalandor jelleghez

Egyenesen óriásinak hat a Touring Sports karosszéria a klasszikus ferdehátú mellett, a szemünk pedig nem csal, hiszen közel 30 centivel hosszabb a kombi, ráadásul a SUV-körítés miatt felfelé mozdult el. A Trek kivitel látványos a fényezetlen műanyag elemekkel, de ez a modell is inkább aszfalton érzi magát otthon. A két centivel nagyobb hasmagasság sem terepen, sokkal inkább a fekvőrendőrökön, vagy a járdára való felhajtásnál jelent előnyt, akkor viszont aranyat ér. A ballonos gumik jótékony hatással vannak a menetkomfortra: finoman rugózik a Trek, amely nem csak ezért kellemesebb utazóautó az ötajtós GR-Sportnál.

A 2,0 literes benzinmotor (jobbra) kitölti a motorteret, nem marad mellette hely a 12 voltos akkunak, ami így a csomagtérpadló alá költözik

Az ötajtóshoz viszonyított 6 centis tengelytávolságbeli többlete nagyon is érződik, itt szó sincs arról, hogy a második sorban 180 centis magasság felett kuporogni kellene. Jópofa a Trek kárpitozása, kicsit durva szövésű, barna-szürke kombinációt kapnak az ülések – tényleg illik a kalandor stílushoz! A GR-Sport parányi, 313 literes rakterének közel a duplája, 597 liter szerepel a Trek neve mellett, vagyis praktikum terén még a vártnál is nagyobb a különbség a két karosszéria között.

Közel 600 literes a Trek bendője, vagyis majdnem kétszer annyi csomag fér be, mint az ötajtósba

Az 1,8-as benzinessel és a villanymotorral (122 lóerős rendszerteljesítmény) városban tényleg lenyűgözően takarékos és nagyon finoman működik a Corolla. A 4,9 literes tesztátlag azt hiszem, önmagáért beszél, de előzéskor, vagy autópálya-felhajtóknál ahogy gázadásra felüvölt az 1,8-as és közben még a dinamika is legfeljebb átlagos, azért eszébe juthat a sofőrnek, hogy a 2,0 literes jobb választás – a 660 000 Ft-os felár a 9-10 millió Ft közötti ársávban egy izmosabb motorért nem túlzó. A bázis Trek 9 130 000 Ft-ja és a GR-Sport 10 010 000 Ft-ja is mutatja, hogy az árakat érdemes más szemmel nézni, mint korábban, ma már általánosság, hogy a jól felszerelt, korrekt teljesítményű kompaktokért ilyen összegeket kérnek. Mindenesetre semmilyen jel nem utal arra, hogy a Corolla pozíciója inogna, az új kivitelekkel pedig még szélesebb közönséget érhetnek el.

GR-Sport
TETSZETT
• sportos megjelenés
• vezethetőség
• direkt kormányzás
NEM TETSZETT
• kemény futómű
• szűk második sor

TREK
TETSZETT
• tágas utastér
• komfortos rugózás
• alacsony fogyasztás
NEM TETSZETT
• gázadásra felbőgő motor
• kevés tárolórekesz

ÖSSZEGZÉS
Egészen biztos, hogy a friss változatok új kuncsaftokat is hoznak a Toyotának. A GR-Sport a vagányabb külsővel és a 180 lóerős teljesítménnyel olyanokat is megszólít, akiknél korábban nem jött volna számításba a Corolla. A Trek ugyan az 1,8-as motorral alapvetően a nyugodt sofőröknek való, praktikus utastere és fogyasztása is hétköznapi hőssé teszi. Már csak azért is, mert a szűkös ötajtóssal ellentétben ideális családi autó.