Sokáig azt hihette az ember a kémfotók alapján, hogy egy, a Soulnál nagyobb méretű szabadidő-autó lesz az új Niro típus, de most az első hivatalos vázlatok leleplezésével egy időben a Kia elárulta, hogy azt csak benzin-elektromos hibrid hajtással kínálják majd, később is csak hálózatról tölthető változattal bővülhet majd a választék.

A Hyundai már egy ideje fejleszti a saját benzin-elektromos hibrid autóját, és természetesen a Kia is megkapja ezt a technikát, de hogy ne egymásról hódítsanak el vásárlókat, utóbbi szabadidő-autóként hasznosítja majd azt. Az 1,6 literes benzinmotor 104 LE/147 Nm teljesítményű, ezen kívül egy 43 lóerős villanymotor hajt be a 6 fokozatú dupla kuplungos váltóba, és ezek külön-külön vagy együtt hajtják az első kerekeket – a villanymotor egy 1,45 kWh kapacitású lítium-polimer akkumulátorból kapja az energiáját.

Még legalább egy évet kell várnunk egyébként arra, hogy meg is vásárolhassuk a Kia új hibridjét, amely a jövő év elején debütál, és 2016 őszén indul majd a sorozatgyártása a Hwasungban található üzemben. 2020-ig bezáróan a Kia 11 darab alternatív hajtású járművet dob piacra, amelyek között lesz hibrid, hálózatról tölthető hibrid, elektromos és tüzelőanyagcellás is. Összesen 10,2 milliárd dollárt költ el ennek a tervnek a megvalósítására a dél-koreai gyártó, amelynek a végén a 2014-es szinthez 25 százalékkal alacsonyabb átlagfogyasztású lesz majd a kínálata.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!