A Dacia a Lodgyban látja a megoldást, a 2,81 méteres tengelytávolságú egyterű utasterében egyszerre heten foglalhatnak helyet, a raktér befogadóképessége pedig akár 2617 liter is lehet! A fapados, ötüléses Acces változat 1,6-os benzinmotorral (82 LE) 2,79 milliót kóstál, míg az eggyel nívósabb (Ambience) klímás kivitel 3,2 millióba kerül. A legszebb az egészben, hogy a tesztelt dízel csúcskivitel (Exception) is csupán 4,64 millió forint!

A felszereltség bőséges, nem sokan vannak a piacon, akik ezért az összegért elektronikus menetstabilizálót, hét ülést, 16-os felniket, légkondicionálót, tolatóradart, bőrborítású kormányt és navigációt kínálnának. Hasonló összegért jó esetben egy átlagos benzines kompaktot kapni, gázolajos aggregátról nem is érdemes fantáziálni.

Négy ülés plusz egy bicikli a kabinban

A Dacia orra már-már hobbiterepjárósan karakán, azonban a far bumfordi lámpái a rögtönzött közvéleménykutatáson senkinek sem jöttek be. Belül az anyagok mindenütt kemények, de a felületkiképzés gusztusos, az illesztési hézagok a legtöbb helyen egyenletesek, a kéttónusú pult pedig még némi fiatalosságot is csempész a korrekt benyomást keltő kabinba. Az ergonómia is nagyjából rendben van, bár az indexkar végére helyezett kürtgomb nem valami praktikus, a szellőző forgókapcsolói lehetnének nagyobbak, a pöttömnyi klímagombról nem is beszélve. A MEDIA NAV 7 colos fejegysége telitalálat, a készülék az igényes grafikájú, részletes adatbázisú navigáción kívül vezeték nélküli kihangosítóként is funkcionál. A navigáció az Exception szinthez széria, az Arcticnál pedig 130 000 forintba kerül – jutányos ár egy ilyen sokrétű, érintőképernyős fejegységért.

Gusztusos a pult, a világos betétek feldobják a hangulatot. Az érintőképernyős hifi-navi fejegység telitalálat Gusztusos a pult, a világos betétek feldobják a hangulatot. Az érintőképernyős hifi-navi fejegység telitalálat

Térkínálat tekintetében nehéz belekötni a Lodgyba, inkább a tálalás egyszerűségében lehet kifogásolnivalót találni. A második sori ülések 1/3-2/3 arányban osztva dönthetők, csupán egy egyszerű kallantyút kell a C-oszlop belső felén oldani. Ezt követően a támla az ülőlapra csukódik, innen pedig kézzel kell az összehajtott padot az elsők mögé állítani. A hátra történő beszállást nemcsak a teljesen előredönthető középső ülés, hanem a tágas ajtónyílás is segíti. A hátsó sor felnőttekre szabott, ritka, hogy ezt tudom mondani, de a magam 175 centijével gond nélkül elfért a fejem és a lábam is. Jó, hogy leghátra jutottak résnyire kipattintható pillangóablakok, mert a szellőzés intenzitása itt már mérsékelt. A használaton kívüli hátsó pad a középsőhöz felhajtható, igény esetén ki is szerelhető, súlya 18 kilogramm.

Mindkét sorban korrekt a térkínálat. Középen három gyerekülés is elfér egymás mellett, mindegyik helyhez Isofix-horgok dukálnak Mindkét sorban korrekt a térkínálat. Középen három gyerekülés is elfér egymás mellett, mindegyik helyhez Isofix-horgok dukálnak

A raktér a hétüléses verzióban 207 literes, kiszerelt hátsó sorral azonban már bődületesen nagy, 827 liter áll a csomagok rendelkezésére. A kalaptartó nem túl masszív, a könnyű vászon rögzítése is némi plusz figyelmet igényel. Dicséretes, hogy egy felnőtt kerékpár gond nélkül befért a raktérbe, miközben négy ülés még mindig használható volt. Maximális létszámmal is kipróbáltam az autót, mondhatom, mindenkit meglepett a helybőség, még a második sor középső utasa is jól érezte magát, hála a formázott, némi oldaltartást adó üléseknek. Egyedül a hátul ülőket zavarta kissé a középső utas plafonból kilógó biztonsági öve.

Ülésdöntéshez a jókora reteszelő kart kell oldani. A kivehető harmadik sor hevederekkel akár elöl is rögzíthető, súlya 18 kilogramm Ülésdöntéshez a jókora reteszelő kart kell oldani. A kivehető harmadik sor hevederekkel akár elöl is rögzíthető, súlya 18 kilogramm

A Lodgyban teljesítő 1,5-ös dCi 107 lóerős, maximális nyomatéka 240 Nm. Alacsony fordulaton kissé erőtlen, majd 2000-től az elvártaknak megfelelőn lódul meg. A hatfokozatú váltó pontos, a kormányzás lágy, közvetlensége átlagos. A futómű terhelten remekül csillapítja a kátyúkat, fekvőrendőröket, üresen azonban kissé nyersen nyugtázza az ezeken való áthajtást. Elfogadhatóan kanyarodik, szlalomversenyt persze nem ezzel az autóval fogunk nyerni. Az elektronikus menetstabilizálóhoz alulkormányozottság-ellenőrző rendszer és kipörgésgátló is dukál. Menet közben kulturáltan viselkedik a Lodgy, a zajszigetelésre komoly figyelmet fordítottak, üzemmelegen kifejezetten halkabb, mint az eddigi Daciák. A hatgangos váltó áttételezése talán túlságosan is hosszú, 90-nél 1500-as, 130-nál pedig 2250-es fordulatszámon cövekel a mutató. Emelkedőkön felhajtva, vagy előzésnél ajánlott legalább egy fokozatot viszszakapcsolni, mert a nagy homlokfelületű kasztnival csak így boldogul az 1,5-ös dízelmotor. A magas felépítésű Dacia oldalszélre érzékeny, viharos időben ezzel nem árt számolni.

Esőben akár a raktérajtó alá is be lehet állni, de az erős gázteleszkópok miatt nem egyszerű a fedél lecsukása Esőben akár a raktérajtó alá is be lehet állni, de az erős gázteleszkópok miatt nem egyszerű a fedél lecsukása

Az üzemanyagtartály (50 l) lehetne nagyobb is, ráadásul a fedélzeti számítógép csalóka, amikor nulla megtehető kilométerrel riogat a rendszer, akkor még kb. 7 liternyi nafta lapul a tankban. A 3 év/100 000 km-es garancia átlagos, azonban ez némi felár ellenében (89 900 Ft) akár 6 évre is kitolható. A Dacia jó úton jár, nemcsak az ár, hanem a minőség is megfelelő, már csak a márkával szemben támasztott előítéleteket kell eloszlatni.

Menet közben meglepően csendes a Lodgy. Szükség van a billenthető hátsó ablakokra, mert hátul a szellőzés nem túl meggyőző Menet közben meglepően csendes a Lodgy. Szükség van a billenthető hátsó ablakokra, mert hátul a szellőzés nem túl meggyőző

TETSZETT
helykínálat
ár-érték arány
navigáció
csendes fülke

NEM TETSZETT
gyenge hátsó szellőzés
nehézkesen lezárható raktérajtó
tempomat hiánya

ÖSSZEGZÉS
Nem érdemes finnyáskodni a design és a műanyagok körül, ez az autó egyszerű, de tágas, és jutányos áron kínálják. Családi igavonónak pillanatnyilag nehéz ennél jobbat és olcsóbbat találni a piacon.

Dacia Lodgy 1.5 dCi 107
Összlökettérfogat: 1461 cm3
Hengerek/szelepek: S4/8 turbódízel
Max. teljesítmény: 79 kW (107 LE)4000/min
Max. forgatónyomaték: 240 Nm 1750/min
Hosszúság/szélesség/magasság: 4498/1751/1680 mm
Tengelytáv: 2810 mm
Fordulókör: 11,6 m
Saját tömeg/teherbírás: 1262/664 kg
Csomagtér: 207/827/2617 l

Üzemanyagtank: 50 l
Gyorsulás 0-100 km/h: 11,6 s
Maximális sebesség: 175 km/h
Város/országút/vegyes: 5,3/4,0/4,4 l/100 km
Tesztfogyasztás: 6,2 l/100 km
CO2-kibocsátás: 116 g/km
A modell alapára (1.6, 82 LE): 2 790 000 Ft
A tesztelt verzió ára (Exception): 4 640 000 Ft

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!