A dízelmotoros verzió alapára meghaladja a 15 millió forintot, a tesztelt példány ára viszont néhány extra tétellel könnyedén libbent 19,9 millióra. Ugye, nem átlagos? Elsőrangú anyagok, amerikai gyártása ellenére makulátlan minőség, bivalyerős motor és hét ülés a fedélzeten. Ugye, ezek sem átlagos tényezők?
Az új X5-ös a március végi hivatalos hazai piaci premier előtt máris tiszteletét tette szerkesztőségünknél. Kíváncsiak voltunk, vajon a tavalyi menetpróba (AM 2006/25-26.) környezetétől eltérő miliőben miképpen viselkedik a bajor monstrum?

Nem városba való

Ha nagyon kell, elfér a sávjában, a szűkebb utcákban, a parkolóházakban és egyáltalán a nagyvárosi rengetegben azonban eléggé idegenül mozog. Agilitásával persze nincs baj, sőt még a 12,8 méteres fordulókör is

elmegy, méretei azonban óvatosan topogó óriássá teszik – a személyautók teteje például alig ér az övvonal fölé. Vezetőüléséből kiválóan rálátni a forgalomra, s mivel ablakfelületeit nem áldozták fel a vaskos tartóoszlopok oltárán, a körkilátás is akadálytalan. A meredek hátfal mögé persze nem láthatunk, de segít ebben a színes kijelzőre képet vetítő tolatókamera (113 300 Ft), amely – egy ekkora autónál – a széria parkolássegítő rendszer (PDC) ajánlott kiegészítője lehet.

Úton, árkon-bokron

A városhatárt elhagyva mintha fellélegezne a 3,0 literes dízelmotorral hajtott nagyvas, a hatfokozatú Steptronic sebességváltó vezérlése végre magasabb áttételekkel kalkulálhat. Országúti tempónál simán, szinte érzékelhető menetzaj nélkül vonul az X5-ös, egy-egy előzés pusztán ujjgyakorlat vele.

Autópályára érve ismét jól azonosítható a jármű méretkategóriája, egyrészt azért, mert a kamionok mellett elhaladva nem legyezi meg úgy a turbulencia, mint egy normál autót, másrészt mert nagyobb sebességről fékezve egyértelműen figyelmeztet a közel 2,3 tonna magával ragadó lendtömege. Legkényelmesebb utazótempója 3000-es főtengelyfordulatnál regisztrálható, ekkor 168 km/órát mutat a sebességmérő, a pillanatnyi fogyasztást jelző analóg műszer mutatója pedig a domborzati viszonyoktól függően 8 és 14 l/100 km között mozog. A sebesség növelésével arányosan először a nagyméretű visszapillantó tükrök, majd az A-pillérek környékén ébred a szélzaj, s ekkor már a dízeles mormogás is nyomatékosabb.

Luxuskategóriás hobbiterepjáró lévén kinéztünk számára egy felázott földúttal keresztülvágott völgyet – megjegyzem, a nemzetközi menetpróbán a városi cirkáláshoz hasonlóan ilyesfajta abszolút életszerű környezet sem volt része a kijelölt útvonalnak. Pedig a szervezőknek nem kellett volna elakadástól tartaniuk, a hajtási nyomatékot alaphelyzetben 40:60 arányban osztó xDrive rendszer ugyanis működésének diszkréciójához hasonló hatékonysággal masszírozza át az X5-öst a dagonyákon. Mire egyáltalán érzékelnénk valamelyik kerék túlpörgését, a szoftver már rég utasítást adott a nyomaték átcsoportosítására.

Nincs egyedül

A második generáció kiforrott tudományának ismeretében sincs könnyű helyzetben az X5-ös BMW, a piaci szegmens ugyanis meglehetősen népes. Az Audi a még frissnek nevezhető Q7-essel, a Mercedes az M- és a GL-osztállyal, míg a Lexus az RX-sorozat modelljeivel rúghat labdába – utóbbinál ráadásul már hibrid változat is van a palettán.