Egyre több autóvezető panaszkodik arra, hogy lámpánál a sorban várakozva vakítja őket az előttük álló autó LED-es hátsó világítása. Az ADAC megpróbált utánajárni annak, van-e ténylegesen mérhető különbség az izzós és a LED-es lámpák között, de nem találtak műszerrel mérhető különbséget. A német autóklub szakemberei egyébként nem csak a lámpákat vizsgálták, azt is megnézték orvosok segítségével, hogy az emberek hogyan érzékelik az eltérő fényforrások által kibocsájtott fényt, de ezen a téren se tapasztaltak eltérést.

Muszáj megjegyezni, hogy alapvetően eltér az izzós és a LED-es fényforrások fénykibocsájtása, amíg hagyományos izzónál egy pontból érkező fényt egy tükröződő felület osztja el egyenletesen, addig a LED-eknél általában direkt világít sok apró éles fényforrás. Ez utóbbi annak köszönhető, hogy a jogszabályokban a hátsó lámpák számára meghatározott fénymennyiséget felületre határozták meg, és a sok éles fény-halvány fény átlagából jön össze a szükséges fénymennyiség.

A karlsruhei Lichttechnisches Institut kutatóival közösen dolgoztak az ADAC szakemberei, az objektív mérések mellett öt különféle korcsoport segítségével végeztek szubjektív teszteket is, és mindezek eredményeként ki merik jelenteni, hogy nem vakítanak jobban a LED-es lámpák az izzósoknál. Inkább csak az újdonság hatása miatt tűnik fel az autóvezetőknek a fény, ahhoz hasonlítják a hatást, hogy amikor a xenon fényszórók terjedni kezdtek, sokan azokat is zavaróan erős fényűnek tartották – mára pedig úgy elterjedtek ezek, hogy már fel se tűnnek a forgalomban. Korcsoport- és nem fényforrás függő, hogy a 60 év feletti emberek sokkal érzékenyebbek az éles fényre, ez annak köszönhető, hogy az életkor előrehaladtával homályosabb lesz a szemlencse, amitől megváltozik a fényérzékenység.

Az ADAC azt tanácsolja a féklámpákat zavaróan erősnek érző autóvezetőknek, hogy ilyenkor ne az előttük álló autó lámpájára, hanem mondjuk az út oldalára koncentráljanak, és ott se egy pontra, hanem folyamatosan mozgassák a tekintetüket.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!