A díszlécbe rejtett szellőzőnyílás alá textilbetét került. Fotó: Stefler Balázs

Az elmúlt évtizedben jó úton haladt céljai felé a Hyundai és konszerntársa, a Kia, hiszen a két márka egyre vonzóbb típusokkal töltötte meg kínálatát, ráadásul a hagyományos és az alternatív hajtási módok terén is sikerült megtalálniuk az egyensúlyt a törvényi előírások és a vásárlói igények között. Stratégáik számára a legnagyobb feladat a fejlődéshez szükséges presztízs megszerzése volt, ebben is tudatosan, lépésről lépésre haladtak. Mára odáig jutott a Hyundai, hogy a Tucson negyedik generációja esetében extravagáns külsőre és kifinomult belsőre, sőt, olyan prémiumkategóriás extrákra is költhetett, melyek tovább növelik a márka ázsióját.

Tágas a hátsó sor, a tengelytáv 10 mm-rel nőtt. A bőrkárpit felára 350 000 Ft. A könnyen hozzáférhető, az utasülés támlájának oldalára helyezett ülésállító gombok felára 35 000 Ft

A decens elődmodellénél látványosabb, egyben megosztóbb formaterv a dél-koreai születésű, amerikai dizájner, Sangyup Lee érdeme, aki a 2019-es Vision T tanulmányt szinte egy az egyben megvalósította. Az volt a szándéka, hogy a Hyundai mostantól diktálja a trendet, ahelyett, hogy követné. Új stílusával végleg kilépett a szürkeségből a márka, még akkor is, ha ez az irány újra eltávolodott a fokozatosan megtalált európai ízléstől az amerikai felé. A Tucson karosszériáján tobzódnak az izgalmas részletek, a hűtőrácsba rejtett LED szegmensek csak akkor tűnnek fel, ha be vannak kapcsolva, egyébként fekete krómbevonat fedi el a diódákat. A speciális formájú hátsó lámpákban is csak akkor jelenik meg az elsőkre rímelő rajzolat, ha világítanak. Hátul az index a külső pótkerékkel felszerelt terepjáróknál ismert módon, lent, a lökhárítóban villog, ami a koncepciótól idegen megoldásnak tűnik, különben következetes a domborításokat, hajlításokat bátran kezelő dizájn. Szintén a csapat profizmusáról árulkodik, hogy a látvány nem ment a funkció rovására. Az egyetlen kissé öncélú, viszont kreatív ötlet a hátsó légterelő alá rejtett ablaktörlő, amely így az üveg egy kevésbé fontos részét törli, és a helyére került logó továbbra is rontja a kilátást. Ennél nagyobb bakit a tesztprogram során nem találtunk!

Látványelemként is beválik, és a kapcsoló használatát is segíti a háromdimenziós minta. A könyöklő meghosszabbításaként kézreállnak a váltó és más funkciók fizikai gombjai. Egyedi megoldás a piacon a hűtőrácsnak álcázott LED-es fényszóró

Az összhang kedvéért a beltérre is nagy figyelmet fordítottak. A szimmetrikus elrendezésű műszerfalat vízesések ihlették, az ajtóról induló, körbefutó díszbetét szintén az amerikai autóiparra jellemző, az anyaghasználat azonban már a dél-koreiak igényességéről árulkodik. A lakkfekete felületek ugyan többségben vannak, azokat a futurisztikus formákkal karöltve használták, de nem spóroltak a minőségi műanyagokkal, a fémmel és a bőrrel sem. Bármerre pillantunk a letisztult utastérben, számos figyelmességet találunk, melyek alapján nyilvánvaló, hogy a Tucsont szívvel-lélekkel rendezték be, és annak ellenére, hogy nem egy prémiummárka magas áron kínált típusában ülünk, a spórolás az, ami utoljára jut eszünkbe a közepes méretű szabadidő-autóban. A kifogástalan ergonómia régóta nem újdonság, az ülés kényelme, a kormány fogása, a kapcsolók és gombok, illetve a kijelzők elhelyezése azonban úgy tér el a korábbitól, hogy egyértelműen előnyére változott. A lapos műszerfal és a nagyméretű ablakok panorámaszerű kilátást biztosítanak, a váltót gombokkal kapcsolhatjuk, ide került egy sor különféle funkciót kezelő fizikai gomb is. Bár a szellőzést már érintésérzékeny felületen állíthatjuk be, nem feledkeztek meg a dedikált gombokról. Ennek köszönhetően az ideális helyre beépített, nagy és érzékeny érintőképernyővel használható, de kissé nehezen áttekinthető menüt főleg multimédiás extrákért kell felkeresnünk. Ezt akár álló helyzetben is megtehetjük. A műszeregységet helyettesítő, éles képet adó kijelzőt olyan bevonattal látták el, ami megakadályozza, hogy tükröződjön a szélvédőben. Konkrét koppintást nem találunk, de egyértelmű, hogy igyekeztek átemelni néhány szimpatikus részletet a Mercedestől, ilyen a szabadon keverhető színvilágú hangulatvilágítás, amely a rekeszek belsejét is fényárban úsztatja.
Atmoszférája messze túlmutat a márkától elvárt szinten, miközben a helykínálat és a praktikum továbbra is kifogástalan. Elöl az ajtón is lehet könyökölni, az üléstámla hátul az új modellben is dönthető, a nyitható üvegtető felára 375 000 Ft. Különféle rekeszek várják a család kisebb holmijait, 626 literes csomagtartója 1795 literesre bővíthető.

Feltűnő a motortérben az alacsony fogyasztást garantáló hibrid rendszer elektronikája

A tesztautóban a már ismert, 1,6 literes, turbós benzinmotor 180 lóerős, teljes értékű hibrid változata dolgozott elsőkerékhajtással és hatfokozatú automatikus váltóval kombinálva. A rendszerteljesítmény ez esetben 230 lóerő, ami papíron soknak tűnik, valójában nem a sportosság, hanem a harmonikus, kifinomult működés jellemző rá. Teljesen észrevétlen az átmenet a benzines és az akkumulátoros haladás között, pedig amikor csak lehetséges, a gurulások, fékezések során összegyűjtött energiát használja. A töltöttséget általában 50% körül tartja, viszonylag gyorsan képes visszatermelni az elhasznált áramot. Elindulásnál és kis tempónál mindig az EV üzemmód visszajelzője világít a műszerfalon, de kis terhelésen, nagyobb sebességnél is pihenteti a váltóval együtt takarékos üzemre optimalizált benzinest. Nyugodt tempójú utazás során kellőképpen dinamikusnak érezzük, ereje, nyomatéka ideális, de amint egy leheletnyi sportosságot szeretnénk kicsikarni belőle, az addig szinte hangtalan motor kelletlenül felbőg, és hiába növeli a tempót a fordulattal együtt, elveszi a kedvünket a kanyarvadászattól. Ebben semleges visszajelzést adó kormányzása sem partner, pedig a hátul multilink futómű képes lenne sziporkázni a szerpentinen. Hangolása a magas építéséhez illően feszes, igaz, hatékonyan csillapítja az egyenetlenségeket, a keresztbordákon viszont rázósan halad át.

Alapesetben is tágas a csomagtartó, de pótkerék helyett csak defektjavító jár

A könnyen kezelhető nagy biztonságérzetet adó Tucson ugyan dízelmotorral is rendelhető, a téli körülmények ellenére 7,0 literes tesztfogyasztást produkált, ami az 5,5 literből megoldott országúti etapok nyomán túlzás nélkül dízeles fogyasztást jelent. Ráadásként a Hyundai két ütőkártyát is ki tud játszani, az egyik az 5 év kilométer-korlátozás nélküli garancia, a másik az ugrásszerű fejlődés ellenére is a versenytársakénál kedvezőbb ár…

Nem kifejezetten előnyös, de kreatív az ablaktörlő elhelyezése

TETSZETT
• igényes kivitelezés
• hatékony hajtáslánc
• ár/érték arány
NEM TETSZETT
• lassú irányváltás
• túlbuzgó sávtartó

ÖSSZEGZÉS
Újabb szintet lépett a Hyundai, a Tucson nem csak egyedi formaterve miatt különleges, nagy energiát fektettek az apró részletek kidolgozásába, miközben kitartottak a praktikus felépítés mellett. A negyedik generáció hatékony hibrid hajtásával és kedvező árával a vásárlók egyik kedvence lehet.

Tucson 1.6 T-GDi HEV 2WD 6AT
Összlökettérfogat: 1598 cm3
Hengerek/szelepek: S4/16 turbó
BENZINMOTOR
Max. teljesítmény: 132 kW (180 LE) 5500/perc
Max. forgatónyomaték: 265 Nm 1500-4500/perc
VILLANYMOTOR
Max. teljesítmény: 44 kW (60 LE)
Max. forgatónyomaték: 264 Nm
HIBRIDRENDSZER
Max. teljesítmény: 169 kW (230 LE) 5500/perc
Hossz./szél./mag.: 4500/1850/1653 mm
Tengelytáv: 2680 mm
Nyomtáv elöl/hátul: 1615/1622 mm
Fordulókör: 10,9 m
Saját tömeg/teherbírás: 1564/611 kg
Csomagtér: 626-1795 l
Üzemanyagtank: 52 l
Gyorsulás 0-100 km/h: 8,0 s
Max. sebesség: 193 km/h
Város/országút/vegyes: 5,6/4,6/5,5 l/100 km
Tesztfogyasztás: 7,0 l/100 km
CO2-kibocsátás: 125 g/km
A modell alapára: 7 999 000 Ft (1.6 T-GDi 2WD M/T, 150 LE)
A tesztelt verzió ára: 10 499 000 Ft (kedvezményes ár -300 000 Ft)