A műszerfal felső részén megváltoztatták a rostélyok kialakítását, és a szellőzés kezelőfelületét is modernebbre cserélték. Fotó: Stefler Balázs

Egy újabb forradalmi átalakulás előszobájában jár a Volkswagen, a németek célja ugyanis a teljesen emissziómentes autózás, amit a közeljövőben kizárólag tisztán elektromos autókkal terveznek megvalósítani. Ennek a folyamatnak az első lépése a népautónak szánt ID.3-as, amely 14 188 440 Ft-os alapárával egyelőre ritkaság lesz majd a forgalomban, már csak azért is, mert 13 329 030 Ft-tól már a VW presztízsmodellje, az Arteon is hazavihető.

A Passaténál 49 mm-rel nagyobb tengelytáv bőséges lábteret jelent, és átlagos termetűeknek a fejtér is megfelelő méretű

A Passat látványosabb és nem kevésbé praktikus testvére frissített külsejével – elsősorban a korábbinál mutatósabb, áttervezett LED-es lámpáknak hála – akár egy luxusmárka kínálatában is megállná a helyét, de éppen az teszi vonzóvá, hogy eközben négy kerékkel a földön jár. A sportosan elegáns külső tágas utasteret rejt, hátul jól elférnek a lábak, és a kupésan lejtő tető ellenére felnőttek számára is elegendő a fejtér. A nagyra nyíló ötödik ajtón át 563 literes csomagtartóba pakolhatunk, sőt, akár Shooting Brake karosszéria is választható, amely két literrel még nagyobb helyet kínál. A tesztautó R-Line csomagja is a nagyvonalú, a márkához és az árcédulához illő minőségű utastér javára válik. Új kormányát a sportosan vaskos karimájával jó kézbe fogni, ugyanez az ergonómia jellemző az ülésekre is, kemény tömésük hosszú távon is biztosítja a kényelmes utazást. Nem feledkeztek meg a tárolóhelyekről és az idősebb vásárlókról sem, ugyanis hiába aktualizálták a kezelőfelületet, a szellőzés önálló panelje megmaradt a központi kijelző alatt, éppen csak a tekerőgombokat cserélték le érintésérzékeny felületekre. Bár több figyelmet igényel a korábbinál, átláthatóbb a Golf vagy éppen az ID.3-as teljesen digitális vezérlésénél. A praktikum az extrákat tekintve is az Arteon erős oldala, hiszen rajtunk múlik, hogy hasznos vagy éppen kényeztető opciók közül választunk, ezzel könnyen a másfélszeresére növelve a már említett alapárat.

A hazai választék jelenleg a 2.0 TDI dízelmotor 150 vagy 200 lóerős változatából áll. Tesztautónkba a gyengébbik kivitel került hétfokozatú DSG-váltóval és elsőkerékhajtással. Teljesítményben is az arany középutat képviseli, hiszen képességeit a mindennapok során ki lehet használni, és a tesztprogram alatt egyértelművé vált, hogy klasszikus utazóautóként nincs is szüksége nagyobb dinamizmusra. Már csak a kedvező fogyasztási értékek miatt sem, hiszen kevésbé zsúfolt, városi forgalomban 6,5, országúti etapokon pedig 4,5 literes átlagokat produkált.

Az alap, 150 lóerős teljesítményszint is jó választás

Aki kedveli a nagyautós működést, értékelni fogja precíz kezelhetőségét, semleges viselkedését és a sportos hangolás, illetve a 18 colos felnik ellenére alapvetően kényelmes rugózását, és mivel nem egy dedikált prémiumtermékről van szó, biztosan megbocsátja a bemelegedésig jól hallható motorhangot, a futómű felől érkező zajt és a duplakuplungos váltó irányváltásnál tapasztalható lassúságát, mert mindezt egy karakteres és funkcionális autóban találja meg.

Újak a LED-es hátsó lámpák és a kipufogóvégek, ráadásként a márka- és típusjelzés is megújult

TETSZETT
• külső-belső formaterv
• ergonómia, praktikum
• takarékos hajtáslánc
NEM TETSZETT
• hiányos zajcsillapítás
• drága extrák

ÖSSZEGZÉS
A CC-hez hasonlóan színt vitt a Passat kategóriájába a nemcsak szép, hanem kellőképpen praktikus Arteon, amely a frissítés után még attraktívabb formában áll készen, hogy elnyerje azoknak a szimpátiáját, akik a prémiumtípusokéhoz mérhető nívójú, de annál racionálisabb autóra vágynak.

VW Arteon 2.0 TDI DSG
Összlökettérfogat: 1968 cm3
Hengerek/szelepek: S4/16 turbódízel
Max. teljesítmény: 110 kW (150 LE) 3500/perc
Max. forgatónyomaték: 360 Nm 1600/perc
Hossz./szél./mag.: 4866/1871/1460 mm
Tengelytáv: 2835 mm
Nyomtáv elöl/hátul: 1591/1580 mm
Fordulókör: 11,9 m
Saját tömeg/teherbírás: 1650/550 kg
Csomagtér: 563-1557 l
Üzemanyagtank: 66 l
Gyorsulás 0-100 km/h: 9,5 s
Max. sebesség: 220 km/h
Átlagfogyasztás (WLTP): 4,8 l/100 km
Tesztfogyasztás: 5,9 l/100 km
CO2-kibocsátás (WLTP): 127 g/km
A modell alapára: 12 129 030 Ft (2.0 TDI, 150 LE)
A tesztelt verzió ára: 12 940 560 Ft