A dízelmotorok legfőbb jellemzője már réges-régen nem a takarékosság, hanem a precíz befecskendezési és a fejlett feltöltési rendszereknek köszönhetően a bődületes nyomatékosság. Következésképpen a mai sportautó-rajongók álmát nem a nyolcezres fordulatot igénylő kihegyezett Otto-motorok testesítik meg, hanem a mozdonyszerűen húzó dízelek. Az Alfa is túllépett a konzervatív beidegződéseken, amelyeket a hagyomány és a kormolástól való félelem tartott életben.

Élvezhetőbb

A JTDm motoros Brera kupé sikeréből kiindulva stratégiai hiba lett volna nem megcsinálni a dízel Spidert. Már csak azért is, mert a Fiat-csoport 200 lóerős csúcsdízele kiválóan mozgatja az autót. Noha papíron csak a Lancia Thesis lomhább jelentősen a 2.4 JTDm 20V motorral felszerelt vászontetős sportkocsinál, míg a Brera, a 159-es Alfa, továbbá a nálunk alig ismert Fiat Croma gyorsulási és végsebességbeli adatai alig 1-2 tizedmásodperces, illetve néhány km/órás eltérést mutatnak csupán, a huzatos utastér és a mély üléspozíció révén a Spider mindet felülmúlja vezetési élmény terén. Legalábbis akkor, ha jó az idő.
A szabad eget eltakaró vászontető mintegy 25 másodperc alatt, egyetlen gomb megnyomásával tüntethető el, aztán kezdődhet a száguldás. Pontosabban kezdődhetne, nyitott állapotban ugyanis sokkal többet tud a Spider technikája, mint amennyi a kellemes, visszafogottan szeles autózáshoz szükséges.

Nem éget

Nyílt, egyenes, hosszú útszakaszokon inkább zárt tetővel érdemes falni a kilométereket, ellenben a kanyargós mellékutakon, amelyeken minden egyes szűk forduló bőrbizsergetően hat, vétek a bezárkózottság. A 200 lóerő, a 400 newtonméter, a komfortosan kemény sportfutómű, a példásan kezelhető hatfokozatú kézi sebességváltó és nem utolsósorban a masszív karosszéria egysége a szerpentineken mutatja a legjobb formáját. Mindazonáltal a 10 750 000 forintos alapáron kínált csodával azért a puccos tengerparti üdülőkörzetekben is jó cirkálni, az öthengeres dízel erőforrás nem zajong és nem füstöl. Leégést legfeljebb a tűző napsugarak okozhatnak, ezért jobb, ha a gázolaj mellett napolajból is feltankol, aki Alfa Spider 2.4 JTDm 20V típussal akar menőzni.