Először az 2019-es nyárigumi-tesztben vizsgálta az ADAC és az ÖAMTC a kisteherautóknak és a nagyméretű egyterűeknek szánt C-s abroncsokat, és a 16 vizsgált garnitúrából 9 megbukott. Ezt követően döntöttek úgy, hogy mostantól kezdve mindig szerepelnek majd ilyen abroncsok a teszteken, a téli gumikat 205/65 R16C T méretben vizsgálták.

Azon még a szakemberek is meglepődtek, hogy még a nyári abroncsoknál is gyengébb teljesítményt nyújtottak a kisteherautóknak szánt téli abroncsok, a vizsgált 15 garnitúrából csak 3 végzett „jó” minősítéssel, igaz, a „nem ajánlható” eredményt csak 4 esetben mondták ki. A Continental VanContact Winter, a Pirelli Carrier Winter és a Michelin Agilis Alpin lett az élmezőny, tehát a prémium-termékek taroltak. A középmezőnyben végző garnitúrák száraz, nedves vagy épp havas felületen gyengélkednek.

A bukott abroncsok közül a Sava Trenta M+S, a Goodride SW612 és a Maxxis Vansmart Snow WL2 havon nem tud meggyőző teljesítményt nyújtani, a BF Goodrich Activan Winter esetén a nedves aszfalton nyújtott teljesítmény problémás. Az utolsó helyen végzett Maxxis abroncsnál érezhető, hogy a gyártó a száraz aszfaltra optimalizálta a terméket, hiszen ezen a területen a harmadik helyen végez a szett, miközben havon tökutolsó.

Ehhez képest örvendetes, hogy a 185/65 R15 méretű kisautó-abroncsoknál túlnyomórészt jó abroncsokkal találkoztak a teszt során. A legjobb három garnitúra (Dunlop Winter Response 2, Kleber Krisalp HP3, Pirelli Cinturato Winter) nagyon kiegyensúlyozott és abszolút értékben is jó tulajdonságokat mutat, ezek „nagyon ajánlottak lettek”. A széles középmezőny is az „ajánlható” eredménnyel zárta a vizsgálatot.

A „feltételesen ajánlható” Sava Eskimo S3+ volt a leggyengébb száraz aszfalton, a két „nem ajánlható” garnitúra közül a Toyo Snowprox S943 havon gyengélkedik, míg a Davanti Wintoura nedves útfelületen végez rossz eredménnyel. Utóbbinál is érezhető, hogy nem kiegyensúlyozott a teljesítmény, hiszen a leggyengébb nedves tulajdonságokhoz a legjobb kopás tartozik.

Az eredményeket az ÖAMTC és az ADAC (185/65 R15, 205/65 R16C) német nyelvű weboldalán lehet részletesen megismerni.