Fotó: ADAC, ÖAMTC

Az ADAC német, az ÖAMTC osztrák autó klubok és partnereik az idei nyárigumi-tesztjükben összesen 28 garnitúrát vizsgáltak, a személyautóknál először teszteltek 18 colos pántátmérőjű abroncsokat (225/40), mivel ezek már a kompakt modelleknél is kezdenek terjedni. A tavalyi kisteherautó-abroncsok (215/65 R16 C-s gumik) gyenge szereplése miatt idén olyan szabadidő-autó abroncsokat választottak ki tesztelése (235/55 R17), amely sok egyterűnél is használnak, és így sokak számára lehet a C-s abroncsok alternatívája – főleg, hogy a teszteredményeik sokkal jobbak lettek azoknál.

A tesztelt 235/55 R17-es méretben csak egy rosszul teljesítő abroncsot találtak, a Laufenn S-Fit EQ-t. A négy jó minősítéssel zárt garnitúra száraz- és nedves körülmények között, fogyasztásnál és kopásnál is jól szerepelt, a győztes Michelin Primacy 4-es például 47 000 km-re jut el. A Laufenn-t a rossz nedves tulajdonságok miatt pontozták le, a majdnem 45 méteres nedves fékútja a legrosszabb volt. Ennek az abroncsnak egyébként már piacra dobták az utódát is, de a teszt időpontjában még nem volt elérhető.

A személyautók számára kinézett 225/40 R18-as méret a tíz legnépszerűbb közé tartozik, és itt is négy garnitúrát értékeltek jó minősítéssel, a Continental PremiumContact 6, a Michelin Pilot Sport 4 és a Goodyear Eagle F1 Asym 5 mellett a Maxxis Victra Sport 5 z-t. A Pirelli P Zero szárazon a legjobb, nedvesen a második legjobb tapadást nyújtja, de a magas fogyasztás és kopás miatt nem került be a legjobbak közé – éves szinten keveset autózó, sportos vezetőknek ajánlják ezt. A személyautó-garnitúrák közül a Rotalla Setulla S-Pace RU 01 lett a legrosszabb kielégítő eredményével.