Hirdetés

Jogosítvánnyal a munkaerőpiacra

A szak- és betanított munkák között mindig akadnak olyan népszerű opciók, melyek gyakorlatilag bárki számára elvégezhetők és biztos jövedelemmel járnak. Ide tartoznak azok a munkák is, amelyekhez a volán mögé kell ülnünk. A sofőr állások sokrétű lehetőségeket tartogatnak.

A sofőr állások biztos megélhetést garantálnak (Fotó: profession.hu)

A munkaerőpiaci elvárásokat és tendenciákat vizsgálva általánosságban elmondható, hogy a legtöbb szakmunka megköveteli bizonyos képesítések meglétét. Ez természetesen nem véletlen, hiszen a elvégzett munkák minőségének nem csak a tapasztalat, de a megfelelő szaktudás is az alapja. Vannak azonban kivételek, ahol nem a klasszikus értelemben vett előképzettségnek kell meglennie, hanem elegendő valamiféle engedély, vagy egyszerűbb képesítés. Ebbe a kategóriába esnek bele például a sofőr állások is, melyekhez lényegében elegendő lehet már egy B kategóriás, 3,5 tonnáig elegendő jogosítvány is.

Habár a sofőr állások alapkövetelménye leginkább a vezetői engedély megléte, esetleg 1-2 év vezetési tapasztalat lehet, mégis egy piacképes munkáról van szó, mely sokak körében igencsak keresett. Bár a hivatásszerű sofőrködés meglehetősen egysíkú karriernek tűnhet, számos különböző opció, lehetőség, jármű- és munkatípus áll a munkavállalók rendelkezésére. A sofőr állások karrierépítés szempontjából is kiváló opciót jelentenek, hiszen az alkalmazotti státuszból szerzett tapasztalatok és a piaci viszonyok megismerése könnyen vezethetnek saját vállalkozás elindításához is. Ez az életút pedig nem csak ebben, de sok más szakmában is kifejezetten vonzó távlatot jelentene.

B kategóriás lehetőségek

A sofőr állások „belépő szintjébe” már ’B’ kategóriás jogosítvánnyal is belekezdhetünk. Habár az ilyen kategóriájú vezetői engedély leginkább személygépkocsik vezetésére jogosít fel, a 3,5 tonnás súlyhatár további opciókat is tartogat. A ’B’ kategóriás vezetői engedély megszerzése a többség számára egyébként is evidencia, hiszen a mindennapokban is könnyebbséget jelent, ha autóval járhatunk-kelhetünk. Ha ezáltal egy sofőr álláson keresztül még karriert is építhetünk, az már tényleg csak a hab a tortán. Márpedig, ha szeretünk vezetni és biztonságosan kezeljük a járműveket, akár azonnal belevághatunk. De mégis milyen lehetőségek állnak rendelkezésre a ’B’ kategória számára?

Az első és leginkább nyilvánvaló sofőr állás ezen a szinten a futárkodás. Legyen szó akár áruk, csomagok, netán ételek vagy élelmiszerek szállításáról, futárokra mindig szükség van. Az online vásárlás korában, mikor ráadásul a vírushelyzet is még többeket kényszerít ilyen megoldásokra egyre nagyobb és nagyobb szükség van a futárok által képviselt munkaerőre. Ha tehát nem rettenünk meg a jelentősebb vezetési távoktól és a keményebb munkától, mindenképpen kifizetődő lehet belevágni, akár alkalmazottként, akár vállalkozóként. Ha persze valaki nem több megállós, aprólékosabb logisztikával járó munkát szeretne, ’B’ kategóriás jogosítvánnyal is találhat olyan áruszállítói sofőr állásokat, mely más beosztásban, más ütemben zajlik. Innen pedig felsőbb kategóriákba is vezethet út.

A nemzetközi árufuvarozás jól fizető karrierlehetőséget kínál (Fotó: profession.hu)

Közúti áruszállítás – az örök lehetőség

Ha autót vezetünk és viszonylag rendszeresen közlekedünk főútvonalakon, gyakran láthatjuk a különféle nemzetek kamionjait, akik napi szinten végzik tekintélyesebb méretű vagy mennyiségű áru szállítását. Ebből is jól kirajzolódik, hogy a közúti, hosszabb távú áruszállítás is kiváló lehetőségeket tartogat azok számára, akik sofőr állásokat keresnek. Fontos azonban kiemelni, hogy ez már egy jóval nagyobb léptékű, sokkal nagyobb gyakorlatot és odafigyelést igénylő munkakör, melynek az időbeosztása is meglehetősen sajátos. Emellett pedig – tekintve, hogy a legtöbb esetben nemzetközi árufuvarozásról van szó – bizonyos fokú nyelvtudás is ajánlott a kamionsofőrök részére.

A nemzetközi vagy akár belföldi áruszállításban meghirdetett sofőr állások jellemzően jól fizető munkák. A ’C’ vagy még több kategóriát felölelő jogosítvány jó befektetés lehet. A jelenlegi tendenciák alapján sajnos egyre kevesebb kamionsofőr érhető el a munkaerőpiacon, így a bérek is folyamatosan növekednek. A nemzetközi áruszállításnak persze megvannak az olyan hátulütői, hogy a sofőrök sokszor heteket kénytelenek otthonuktól távol tölteni, spedíciótól és feladatoktól függően. Egészen speciális életvitel ez, ezzel pedig mindenkinek tisztában kell lennie, aki ilyen hivatást választ. Ugyanakkor az is igaz, hogy a különböző sofőr állások biztos megélhetést és stabil hátteret nyújthatnak mindenki számára, aki affinitást érez magában arra, hogy hosszabb időt töltsön az aszfaltcsíkokon, ezzel keresve kenyerét.