Rossz jel az olajos hab a tágulótartályban. Fotó: Dombóvári Mihály

A hengerfej repedésének például öntvényhiba, vagy kevés hűtőfolyadékos járatás, majd az ebből kialakuló túlmelegedés is lehet az oka. Emellett az sem elképzelhetetlen, hogy a motort tartósan túlterhelve alakul ki olyan helyi hőterhelés, amelyet a fém már nem tud elviselni. A hibajelek a repedés helyzetétől is függhetnek. A hengerfej járataiban, üregeiben hűtővíz és kenőanyag is kering, illetve a hengerfej zárja le az égésteret, így rossz esetben hűtőfolyadék, kenőanyag és forró gáz egyaránt keveredhet.

A hengerfej összeszerelése alapos művelet

A hengerfejhibák közé sorolhatjuk a hengerfejtömítés átégését, amely szintén olyan jeleket ad, mint a hengerfej repedése. A hibajelek alapján nehéz elhatárolni, hogy csak a tömítés ment szét, vagy repedt a hengerfej, ehhez meg kell bontani a motort. A repedést leleplezheti a melegedő motor, a kipufogógázban érezhető égett olajszag, a kipufogóból gomolygó gőz, a hűtőfolyadékban jelen levő olaj, vagy ennek fejlettebb állapota, a habosodás, valamint a hűtőfolyadék üzem közbeni bugyogása és túlnyomásos állapota.

Mindegyik tömítést cserélni kell

A meghibásodott autót jobb mielőbb szervizbe vinni, megelőzendő a teljes üzemképtelenséget és a további motorkárokat. Ha hűtőfolyadék kerül az égéstérbe, meggörbülhet, vagy el is törhet a hajtókar, mert a folyadék nem sűríthető. A motor szétbontása után meg kell vizsgálni, látható-e repedés a hengerfejen. Ellenőrizni kell a hengerfejtömítést, valamint az égésterek és a dugattyútetők állapotát. A repedt hengerfej bizonyos korlátok között hegesztéssel javítható. Azonban ma jellemzőbb a csere, mivel jó eséllyel mehet újra tönkre a javított elem, mivel az utóbbi 15-20 év autóit egyre „vékonyabbra” gyártják: a javuló anyagminőség megengedi a vékonyabb anyagvastagságok alkalmazását, ezek viszont nehezebben javíthatók. A beszerzéshez két út van: új alkatrész vagy bontott. Az előbbi inkább csak fiatal, nagyobb értékű autók esetében jön szóba, a magyarországi autó-átlagéletkor közelében lévő típusokhoz gazdaságosabb bontott alkatrészt venni. A bontott hengerfejet természetesen el kell vinni gépműhelybe nyomáspróbára. Ott érdemes megrendelni a „síkolást” az optimális felfekvésért, továbbá cserélni a szelepszár és a vezérműtengely szimmeringjeit, majd illeszteni a szelepeket. Ezek a teljes összköltséghez képest már nem emelik mérvadóan a javítás összegét, viszont az autó megbízhatóságát és általános motorikus állapotát javítják.

Ha a vezérlés már közelít csereperiódusának végéhez, érdemes ezt is frissíteni