A karbantartó klímatisztítás, tehát amely nem egy totálisan elhanyagolt rendszer javítását célozza, otthon is elvégezhető művelet. Erre a ma már boltokban kapható, egyszeri használatra szánt légkondicionáló-fertőtlenítő szerek adnak lehetőséget. Többféle létezik, van, amelyet be kell fújni a légcsatornákba, van, amit a pollenszűrő mögé kell tenni, illetve amelynek szelepe kiakasztható, így az utastérben önműködően kifújja a tartalmát – ezt mutatjuk most be. A lényeg, hogy a hatóanyag eljusson a hőcserélőhöz, és a légjáratok minden zugába, ahol lehet koszos lerakódás, megtelepedve a kellemetlenséget okozó bacilusokkal.

A klímakarbantartás házilagos kellékei: az új pollenszűrő és a fertőtlenítő spray. Fotó: Dombóvári Mihály

A palack használatához kell némi előkészület, annak ellenére, hogy talán ennek a használata a legegyszerűbb. Egyrészt ki kell takarítani a kocsit, porszívózni és letörölni a kárpitokat. Mindezt azért, hogy ne a por vegye fel a vegyszert, illetve abban megtapadva túl sok ne maradjon az autó használata közbeni későbbi időkre. Bár a használati utasítás nem mondja, kicseréltük az egy éve szolgáló pollenszűrőt is, a filter behelyezésekor a légáramlás irányára kell figyelni, ám ezt jelölés segíti. A szűrő cseréje után jöhetett a fő művelet.

A fertőtlenítő flakont a hátsó ülés elé kell tenni, az utastér levegője a permet miatt „ködös”

A motor beindítása után a szellőztető rendszert belső keringetésre kell állítani, a hőfokot minimumra venni, a ventilátort pedig a legmagasabb fokozatra kapcsolni. A flakont a hátsó ülés elé a padlóra helyezve be kell indítani, a szelepe kiakad, így hevesen kezdi kifújni a tartalmát. A vegyszer kiáramlása pár percig eltart, majd még negyedóráig kell becsukott ajtókkal járatni az autót, természetesen senki nem lehet az utastérben. Ez a csíraölés időszaka. Amikor lejárt az idő (ráhagytunk pár percet), nyitható a kocsi, és leállítható a motor. Minden ajtót ki kell tárni, még a csomagtérfedelet is, így ki kell szellőztetni a kocsit, legalább fél órán át. Az első kilométereket érdemes nyitott ablakokkal megtenni, amíg átszellőznek a légjáratok is.

Nagyon fontos a művelet végén a kocsi alapos átszellőztetése

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!