Hirdetés – Az első autó megvásárlása komoly mérföldkő mindenki életében. A jogosítvány megszerzése után, amennyiben anyagi lehetőségeink engedik, beszerezzük a kívánt modellt. Persze, hajthatjuk egy darabig a szüleink, ismerőseink járművét, de mindenki tudja, hogy egy saját autó az teljesen más érzés. Amennyiben a kedves olvasó is első négykerekűjének megvétele előtt áll, érdemes végigböngésznie cikkünket, ugyanis hoztunk pár érdekes és hasznos tippet!

  1. tipp: Ismerjük meg az autót amennyire csak lehet

Nem konkrétan a kiszemelt járműre gondolunk, hanem az adott típusra. Egy személyautó vásárlása előtt mindig ez legyen a legelső lépés. Az internet világában könnyű utánajárni, hogy egy adott modellnek milyen fenntartási költségei vannak, illetve milyen típushibákba futhatunk bele a legtöbbször. Érdeklődjünk a fogyasztása után, mennyibe kerülnek a kopó alkatrészek, valamint, hogy mennyibe kerül egy komplett gumiabroncs szett az autó alá. Ezekből kikalkulálhatjuk a jövőbeni költségeket, ugyanis nem mindegy, hogy éves szinten 100.000 Ft-ot vagy éppen 300.000 Ft-ot költünk gépjárművünkre.

  1. tipp: Használt autó esetében vizsgáljuk meg a kasztnit és az utasteret

Mivel a magyar lakosság nagyobb része használt autót vásárol, reméljük nem probléma, ha a továbbiakban nem a 0 km-es kocsikat helyezzük fókuszba. Tehát, ha megérkezünk a helyszínre, a szemünk szó szerint „legyen a pályán”. Ha nem vagyunk szakemberek és nem rendelkezünk festékmérővel, akkor csakis a két szemünkre hagyatkozhatunk. Amennyiben a rozsda legapróbb jeleit is meglátjuk a karosszérián, jól gondoljuk meg a vételt. A rozsda legtöbb esetben a sárvédő környékén és a küszöbön jelenik meg, azokat mindig alaposan vizsgáljuk meg. A korrózió mellett mindig figyeljük a különböző horpadásokat, színeltéréseket és a gyanúsan csillogó, újszerű karosszéria elemeket. Ezekben az esetekben jó eséllyel törött volt az autó.

Az utastérben a legárulkodóbb jel mindig a kormánykerék és a váltókar. Amennyiben ezek nagyon megkoptak és a kilométeróra csak 100.000 km-t mutat, akkor nagy valószínűséggel ez az érték nem valós. A „női, nemdohányzó tulajdonos” állítás is megbukik azon, ha a tetőkárpit elszíneződött, besárgult. Fontos, hogy az autó elektronikáját (klíma, fűtés, ablakemelő, stb.) mindig ellenőrizzük! Ha ezek nem működnek, sok esetben súlyos ezresekbe kerül a javíttatásuk. A kiszemelt autó történetéről néhány kattintással megbizonyosodhatunk az ellenorizzeajarmuvet.hu oldalon. A jellemzően az első ajtó küszöbén található számsor megadásával lehívható jelentésben elérhetjük a jármű- és szerviztörténetet, műszaki adatokat, valamint megtudhatjuk, a gépkocsi szerepel-e a lopott gépjárművek adatbázisában.

  1. tipp: Vigyük el egy próbaútra

Autóvásárlás próbaút nélkül egyenesen TILOS! A jármű menet közben mutatja meg az esetleges hibáit. Álló helyzetben nem érezzük az autó stabilitását, nem halljuk az esetleges zajokat, nem látjuk az oda nem illő, kipufogóból távozó füstöt. Lehetőleg mindig mi vezessünk, nekünk kell érezni a kocsit.

  1. tipp: Az autó papírjait alaposan nézzük át

Nagyon fontos, hogy a törzskönyv és a forgalmi engedély rendben legyen és a bennük található adatok pontosan egyezzenek a megvásárolni kívánt jármű jellemzőivel. Amennyiben az alvázszámban, a motorszámban és egyéb fontos adatokban eltérés található, akkor álljunk el a vásárlástól. Járjunk utána, hogy volt-e az autón hitel, amennyiben igen, akkor az biztosan vissza lett-e fizetve. Az adásvételit mindig az a személy írja alá, akinek a tulajdonában áll az autó. Ez leginkább üzembentartói papírral birtokolt autó esetében fontos.

  1. tipp: Az adásvételi szerződés megkötése után legyünk figyelmesek

Mivel nem 1-2 dokumentum megy át a kezünkön mire végleg a tulajdonunkba kerül a jármű, legyünk körültekintőek és ne hagyjunk ki egy lépést sem. Amennyiben megírtuk az adásvételi szerződést először is kössünk kötelező felelősségbiztosítást, e nélkül ugyanis nem vehetünk részt a forgalomban. Ezután végeztessük el az eredetiség vizsgálatot, majd látogassunk el az illetékes okmányirodába, ahol bekérik az autó régi forgalmi engedélyét, valamint a törzskönyvét, majd kapunk egy újat, azt már a saját nevünkre kiállítva. Ettől kezdve már nincs akadálya annak, hogy közúton is vezessük autónkat.

Autóvásárlás költségei

Egy autó vásárlása nem kevés költséggel jár, de ez személyenként és járművenként változó lehet. A biztosítás díja és a vagyonszerzési illeték függhet a hengerűrtartalomtól, az autó életkorától, de még a születési dátumunktól is. Példánkban első autónkat vásároltuk, 30 évesek voltunk, 10 éve volt jogosítványunk, nem volt még biztosítás a nevünkön és egy 2012-es évjáratú Opel Astra H 1.6 Classic III-at szerettünk volna vásárolni, amely 1598 cm3-es lökettérfogattal és 85 kW teljesítménnyel rendelkezik.

KÖLTSÉGEK

Vagyonszerzési illeték: 55.250 Ft
Eredetiségvizsgálat díja: 18.500 Ft
Új törzskönyv ára: 6.000 Ft
Új forgalmi engedély ár: 6.000 Ft
ÖSSZESEN: 85.750 

Ebben nem szerepel még a biztosítás díja, amely a fentebbi adatoknak megfelelően 45.000 és 65.000 Ft között változhat, tehát első autónk vásárlásának költségei 130.000-150.000 Ft-ot is kitehetnek.