Nem drága, nem bonyolult, első ránézésre jó a minősége. Ilyen meglátások alapján vettünk használatba egy éve egy autós headsetet. Az Awei A870BL első ránézésre nem headsetnek tűnik, pedig az. Többféle kialakítással gyártják, minthogy az eszköz része egy szivargyújtótöltő is, amely egyben két USB-csatlakozásnak is helyet ad – az egyik 1, a másik 2,1 amperes. Maga a headset csak egy kis fülhallgató-mikrofon egység, ami alig nagyobb egy 5 forintosnál, a súlya pedig mindössze 3 gramm. Ehhez képest benne van minden, ami kell, az adóvevő egység, a mikrofon és a hangszóró, meg persze az akku. A dokkolóba helyezve tölt, a gombot megnyomva kapcsolódásra ajánlkozik a rendelkezésre álló telefonokhoz. Egyszeri okézás után már minden beszálláskor felismerik egymást az eszközök.

Az eszközhöz adnak USB-kábelt, valamint a fülhallgató részhez eltérő méretű szilikonbetéteket. Fotó: Dombóvári Mihály

Bejövő híváskor két dolog történhet: az eszköz kiemelésével máris megtörténik a hívásfogadás, mire a fülbe illeszti az ember, lehet is beszélni. A másik, hogy eleve a fülben van, ekkor hangjelzést ad, felvenni a kis gomb megnyomásával lehet – a kapcsolat ugyanígy fejezhető be. IOS és Android rendszerrel is kipróbáltuk: kevés a különbség, az IOS esetén képes a töltöttséget megjeleníteni a telefon kijelzőjén. Az eszköz előnye, hogy könnyen mobilizálható, kicsi, könnyű, lehet vinni egy másik autóba, ha úgy alakul. Arra érdemes figyelni, hogy a kapcsolatot mindaddig fenntartja a telefonnal, amíg a közelben van, illetve van töltés a telepben – ez jó másfél órát jelent. Egyébként az autótól függetlenül, bárhol használható, tölteni viszont csak a szivargyújtó aljzatban lehet. Egyidejűleg két telefonhoz is kapcsolódhat, így azoknak is előnyös, akik munkájuk okán több telefont használnak. A hangminőség oda-vissza jó, mono zenehallgatásra is használható, elég szépen szólalnak meg benne a hangok. Másodlagos funkciója, az USB-csatlakozón át történő töltési lehetőség olyan régebbi autókban előnyös, amelyekben gyárilag nincs ilyen aljzat.

A kis fülhallgató egység könnyű és jó hangminőségű. A készülék kis helyet foglal, egyszerű a használata és nem drága (13 000 Ft)