Törvényszerű sérülések

Hirdetés – Ha autónkat napi szinten, de legalábbis gyakran használjuk, könnyen összeszedhetünk kisebb-nagyobb horpadásokat a karosszérián. Ezek sokszor önhibánkon kívül történnek, mely még bosszantóbb. A megfelelő eszközökkel ugyanakkor házilag is orvosolhatjuk a sérüléseket.

A karosszéria kisebb-nagyobb sérülései szinte elkerülhetetlenek (Fotó: expondo.hu)

Ha valaki tapasztalt autós és napi szinten négy keréken közlekedik, tisztában van vele, hogy a kocsik sok esetben szinte vonzzák a kisebb-nagyobb sérüléseket. Minél forgalmasabb helyeken vezetünk, annál nagyobb esélyünk van arra, hogy összeszedjünk egy horpadást, kavicsfelverődést, kisebb törést. Sok esetben ehhez még mozognunk sem kell, hiszen gyakran tapasztalt eset, mikor egy parkolóban ránk nyitják az ajtót. Mondanunk sem kell, egy ilyen horpadás igencsak bosszantó. Nem kell azonban feltétlenül a karosszéria lakatoshoz rohannunk. Ha a sérülés mértéke megengedi, egy horpadás javító készlet segítségével mi is próbálkozhatunk.

Nem állíthatjuk persze, hogy minden esetben segítség egy ilyen eszköz, hiszen előfordulhat, hogy komolyabb, nagyobb kiterjedésű sérüléssel van dolgunk. Mindenesetre egy horpadás javító készlet mindenképpen jól jön a házi szerszámkészletbe. A sérülések bosszantóak és majdhogynem elkerülhetetlenek, de házilag költséghatékonyan is megoldhatjuk a problémát. Arról nem is beszélve, hogy így megússzuk az időpont utáni kajtatást és a javítás átfutási idejét is. Kis szerencsével már másnap útra kelhetünk, síkba hozott karosszériánkkal együtt.

Javítókészletek hosszú távra

Csúszókalapács, szerelőpárna, húzóhíd, karosszéria nyomató? Az utóbb fogalmon kívül a laikusok számára ezek többsége nehezen értelmezhető. A megfejtés ugyanakkor nem igazán trükkös, hiszen horpadás javító készletek típusairól és a hozzájuk kapcsolódó szerszámokról van szó. Ezek az eszközök a hobbifelhasználók és a szakemberek számára is kiváló megoldást nyújthatnak. Habár igaz, hogy egy horpadás javító készlettel mi magunk is nekikezdhetünk a munkának, de sokan inkább rábízzák magukat a szakemberekre.

Ennek tükrében egy autójavító műhely számára is nélkülözhetetlen legalább egy ilyen, nagyobb teljesítményű eszköz. Ennek segítségével gyorsan orvosolhatja a karosszérián keletkezett sérüléseket a vásárlók maximális megelégedésére. A horpadás javító készletekkel jellemzően hosszútávú működést garantálnak, hiszen gyakorlatilag kivétel nélkül az összes ilyen eszközt professzionális használatra tervezték. Ezáltal tehát szakemberek és hobbifelhasználók számára egyaránt segítséget nyújthatnak és nem csak egyszeri alkalommal.

A horpadások javítása akár házilag is megoldható (Fotó: expondo.hu)

Tartozékok és lehetőségek

A horpadás javító készletek jellemzően minden szükséges kelléket tartalmaznak, amire a javítási munkákhoz szükség van. Egy szakembernek azonban más alkatrészekre és kiegészítőkre is szüksége lehet. Ezek egyrészt leegyszerűsítik a munkát és kiterjesztik a lehetőségeket, másrészt hosszabb távú használatot tesznek lehetővé. A tartozékok közé sorolhatók például a különféle kalapácsok, horpadáskihúzók és még sorolhatnánk.

A kínálatban persze egészen komoly szerkezetek is megtalálhatók, mint például a karosszéria kinyomatók, melyek teljesítménye kilogrammban kerül megadásra. Ahogy a kilók száma növekszik, úgy a teljesítmény is nagyobb és nagyobb. Egy ilyen horpadás javító eszközzel akár komolyabb sérülésekkel is megbirkózhatunk. Ugyanakkor egy ilyen volumenű eszköz már ténylegesen csak szakemberek számára ajánlott, akik tudják hogyan érdemes egy karosszériához nyúlni.