Hirdetés – Ha szóba kerül a CASCO biztosítás, sokan csak legyintenek rá, miszerint teljesen fölösleges, bőven elég a kötelező biztosítás.

A többség csak plusz kiadásként, fölösleges „luxusként” tekint rá, pedig az egyáltalán nem elhanyagolható szempont, hogy ha CASCO-t kötünk az autónkra, akkor a biztosítási káresemények köre – amikért fizet a biztosító – nem kicsi.

Nézzük is meg, miért érdemes megfontolni a megkötését, milyen lehetőségeket nyújthat egy CASCO biztosítás.

  1. Fedezheti a saját magunknak okozott károkat

Közismert, hogy a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás mindig a vétlen fél számára fizet. Tehát, ha beleszaladunk az előttünk haladó autóba, neki összetörik a lökhárítója, nekünk szintén, akkor mi ott maradunk a kárunkkal, míg a másik félnek megtéríti a mi biztosítónk.

És ugyanez igaz nagyobb baleseteknél is, így pedig könnyen előfordulhat az is, hogy több százezres kárunk keletkezik.

De nem is kell ilyen messzire menni: ha véletlenül meghúzzuk az autónkat, vagy kárt okozunk mondjuk a fényezésben, – ami szintén egy rendkívül drága mulatság – akkor is jól jöhet, ha van CASCO.

  1. A természet okozta sérülések is biztosítási eseménynek számítanak
Fotó: Pixaby.com

A leggyakoribb, autókat érintő természeti kár a jégeső: hazánkban is előfordult már párszor, hogy pingponglabda nagyságú jégeső esett.

Az ekkora méretű jégdarabok – de a sokkal kisebbek is – pedig igencsak mély horpadásokat tudnak okozni az autókon, de akár még a szélvédőt is képesek lehetnek betörni.

Ennek a kijavítása saját költségen megterhelő lehet, különösen akkor, ha fényezést is igényel a dolog.

Nagyobb horpadásokat van lehetőség akár gletteléssel házilag megoldani, de ez egy esetleges eladáskor csökkentheti az autó értékét, és nem biztos, hogy igényes lesz az eredmény.

Természetesen nem csak a jégeső okozta sérülések, de például a villámcsapás, földrengés is biztosítási káreseménynek számítanak a CASCO esetén, ahogyan az is, ha vihar következtében rádőlne egy fa az autóra.

  1. Opcionálisan a lopáskár is bevehető a biztosításba

Talán ez a legfontosabb része ennek a biztosításnak, különösen akkor, ha egy jelentős értékű autó, esetleg egy ritka típus van a tulajdonunkban.

Ugyanis opcionálisan van lehetőség lopásra is kiterjeszteni a CASCO-t: ennek előnye, hogy nem csak az autólopásra terjed ki, hanem annak tartozékaira is.

Az utóbbi időkben például meglehetősen megszaporodtak a katalizátor lopások, amit szinte észrevétlenül képesek kivágni az autó alól.

Ez milliós károkat is jelenthet, hiszen nem csak az autó alváza sérül, amit javítani kell, hanem a katalizátort is pótolni szükséges.

Ilyen és ehhez hasonló esetekre fedezetet nyújt ez a kiegészítő lehetőség.

Érdemes tehát CASCO-t kötni?

Összességében elmondható, hogy mindenképpen érdemes CASCO-t kötni új autók esetében, illetve olyanoknál, amiknek nagyobb az értéke.

A Pannon-Safe alkuszai arra hívják fel a figyelmet, hogy ha lízingelünk, esetleg hitelből szeretnénk autót vásárolni, akkor ilyen esetekben előfordulhat, hogy a CASCO megkötése kötelező.

Érdemes tehát elgondolkozni a CASCO-n, ha nagyobb biztonságban szeretnénk tudni szeretett autónkat.

(Nyitókép: Pixabay.com)