Hirdetés – A teherautók tartós járművek, de a nagy kilométerszám és a közúti infrastruktúra, gyakran rossz állapota, próbára teszi őket. Ha szállításhoz vannak használva, neked is, és az üzleti partnerek számára is fontos, hogy működőképesek legyenek. Mivel a parkolóban vagy a szervizben töltött idő káros az üzleted számára, vegyél figyelembe néhány praktikus tippet a teherautók karbantartásához.

Használj minőségi folyadékokat

Ha a motor az autó szíve, az üzemanyagnak és az olajoknak ugyanolyan fontos szerepük van, mint az emberi testben a vérnek. Minél jobb a minőség, annál jobban meghosszabbítják a jármű élettartamát. Illetve éppen fordítva: minél inkább lemondasz a minőségi kritériumairól kiválasztásuk során, annál jobban ki vagy téve a meghibásodásoknak. Ha az ár az elsődleges szempont az olcsóbb termékek kiválasztásánál, gondolj arra, hogy milyen költségekkel jár a javítás, amelyet rossz minőségű vagy hamisított folyadékok okozhatnak. Tehát a spórolás csak látszólagos és sokkal nagyobb károkat rejt magában. Nemzetközi szállítás esetén pénzt takaríthatsz meg, ha ellenőrzöd a  dízel üzemanyagárakat Európában, és úgy ütemezed a tankolást, hogy elkerüld a drágább üzemanyagárú országokat, az előnyösebbet választva. Az alkatrészek kenése ugyanolyan fontos, ezért ne hagyd figyelmen kívül az olajok minőségét, hogy ne károsítsák a motort.

Vigyázz az abroncsokra

A gumiabroncsok a pár tonnás jármű egyetlen kapcsolata azzal a felszínnel amelyen az autó fut. Az hatásfokuktól függ a teherautó egész teljesítménye. Még akkor is, ha az összes alkatrész tökéletesen működik, egy defekt, a parkolóba kényszeríti az autódat. Először is be kell tartani az idényjellegű felszerelésekre, valamint a sebesség- és terhelési indexekre vonatkozó jogszabályokat. A törvény betűin túlmenően, a megfelelő abroncsmélységű, minőségi gumiabroncsok használata biztonsági intézkedés a te és a többi, a közlekedésben résztvevők számára. A nyomást minden alkalommal ellenőrizni kell a garázsban, indulás előtt. Így van ez a szemrevételezéssel is a jelentős kopás jeleinek felkutatása érdekében. Még akkor is, ha nem túlzottan kopott, a leeresztett vagy túlságosan felfújt gumiabroncs megnehezíti az utazást, magasabb üzemanyag-fogyasztást okoz és hajlamosít a közúti balesetekre. Ha emiatt nem akarsz meglepetéseket, győződj meg róla, hogy a felelősök ellenőrizzék az abroncsokat, mielőtt útnak indulnak. Durrdefekt esetén, minél jobban felszerelt az javitási készlet, annál kevesebb időre van szükség a leeresztett kerék cseréjére. Fektess be ebbe a területbe, és nem érhet kellemetlen meglepetés.

Folyamatos karbantartási munkák

Akár egyetlen teherautód van, akár flottád, a karbantartás segít hosszabb ideig az úton tartani őket, és kevesebbet a garázsban vagy a parkolóban. Mint minden olyan jármű, amely évente több százezer kilométert tesz meg, a teherautók is gyakran meghibásodnak. Emiatt sokkal könnyebb megelőzni a bajt, mint javítani. A legbölcsebb dolog amit tehetsz, ha van egy szervized vagy egy szerelőd, aki ismeri az autót. Aki világos nyilvántartást vezet a kicserélt alkatrészekről, és értesíteni fog a közelgő beruházásokról. Az időszakos ellenőrzések hatékony ütemezése segít kontroll alatt tartani a járművet, hogy ne okozzon kellemetlen meglepetéseket. A beavatkozást a kopás első jeleitől kezdve kell megtenni, függetlenül attól, hogy javításról, tisztításról vagy egyes alkatrészek cseréjéről beszélünk. A gyártás évétől és a felszereltségtől függően, a mechanikával vagy az elektronikával kapcsolatos műveleteket kell majd kezelned. A fék- és hűtőrendszereket, az elektromos alkatrészeket, a szíjakat, a tömlőket és a világítást nemcsak a vezetőnek, hanem a szakembereknek is rendszeresen ellenőrizniük kell.

Ha tevékenységed vagy vállalkozásod nehéz áruszállításon alapul, minden érdeked abban áll, hogy a jármű állandóan üzemképes legyen. Használj minőségi alkatrészeket, részegységeket és fogyóeszközöket, hogy biztonságosan elérjed az úticélodat, és hosszú ideig aktív szereplője maradj ennek a piacnak.

(Nyitókép: Pexels.com)