Az új rendszerben az eddigi, megközelítően ezerötszáz kérdés helyett az új tesztsorok adatbankja már mintegy tizenegy ezret tartalmaz. Ezekből választanak ki – ahogy eddig is – ötvenötöt a vizsgára. A tananyag, lévén, hogy a közlekedési rendszabályokban sem történt módosulás, nem változik

Marosy György, a nevét viselő autósiskola vezetője 1987-­től foglalkozik oktatással, és 15 évvel ezelőtt 2000­-ben hozta létre az egri iskolát. A leendő motorosok oktatásától a tehergépkocsit vezetőkig valamennyi kategóriát tanulhatják náluk az érdeklődők úgy, hogy elmélet, gyakorlat és elsősegélynyújtás egyaránt szerepel a képzési palettájukon – tudtuk meg a szakembertől.

Marosy György autósiskolájában jelenleg öt alvállalkozó segíti a felkészítést a jogosítvány megszerzéséhez, minden gépjármű-kategóriában Marosy György autósiskolájában jelenleg öt alvállalkozó segíti a felkészítést a jogosítvány megszerzéséhez, minden gépjármű-kategóriában

– Amikor az elméleti képzésről beszélünk, hangsúlyoznom kell: rettentően fontos, hogy párbeszéd alakuljon ki a tanulók és az oktatók között, ami a tantermi képzésben működik is. Ehhez képest jó két éve bejöttek az internetes elméleti tanfolyamok. Ezeket sem szabad lebecsülni, és nyilván vannak olyan rétegek, akik számára fontos lehetőség ez. Például, akinek olyan a munkarendje, hogy egyébként nem tudna járni a tanfolyamra, vagy épp tanul a felsőoktatásban, amibe már nem fér bele még egy állandó kötöttség, esetleg külföldön dolgozik, ahonnan bizony nem lehetne hazajárni.

Ezzel együtt azonban a gyakorlati oktatóink jelzik, hogy éles forgalmi helyzetben, különösen extrém szituációkban a tantermi képzésben résztvevők jobban eligazodnak. Azért lehet ez, mert a tantermi oktatáson vissza lehet kérdezni, meg lehet beszélni fogalmazott az iskolavezető, aki szerint a netes felkészüléskor az elméleti vizsga ugyan sikerül, a forgalmi szituációkban azonban problémák könnyebben adódhatnak.

Lapunk kérte a szakember véleményét a vizsgakérdések változásával kapcsolatban is. Válasza szerint az egyik szemük sír, a másik nevet. A jó oldala az újításnak, hogy a mai, dinamikus forgalmi szituációkban gyorsan kell jó döntéseket hozni. Ezekhez a helyzetekhez kezd közelíteni a vizsgaanyag, amikor is eltolódik a logikus gondolkodást megkövetelő feladatok irányába. Egyáltalán nem baj az, ha már az elmélet elsajátításakor is arra ösztönzik a tanulókat, hogy logikai úton jussanak el a helyes és gyors válaszig.

– Amiért a másik szemünk sír az az, hogy mi, oktatók, nem tudtunk minderre időben felkészülni. Előfordult, hogy decemberben befejeződött a tanfolyam, és januárban az esedékes, de már megváltozott szisztéma szerinti vizsgától sokan visszaléptek. Ne felejtsük, hogy vannak olyanok, akiknek az értő olvasással is problémájuk van. Az új fajta vizsga sikeres teljesítése – noha a szabályok semmit sem változtak – ezt az értő olvasást megköveteli. Az sem volt szerencsés, amikor bemagolt tesztválaszokkal át lehetett menni, de az új típusú vizsgára is fel kell készíteni az érintetteket – mondotta az iskolavezető.

Hasonlóan nehezményezte a tájékoztatás késői voltát Fiser István oktató, aki szerint karácsony előtt még minden, a szakmában dolgozónak vizsgát kellett tennie, és akkor még szó sem volt az újításokról.

Egy újabb autósiskolájában találkoztunk egy, közvetlenül a KRESZ-vizsga előtt álló csoportot oktató Melegh Tiborral, aki azt hangsúlyozta, hogy a közúti közlekedést meghatározó jogszabályokban nem történtek változások, ezért a felkészítés tartalma sem módosult. A szakember azt is fontosnak tartja, hogy ettől az évtől minden iskolának honlapot kell működtetnie, amin a képzésre jelentkezők döntését megkönnyítő eredményességi mutatók is nyomon követhetők.

A tanfolyamon már túl van Kovács Dorina, aki számára nem újdonság a gépkocsi, hiszen édesapját, aki autófényező munkája napi szinten köti a járművekhez. A családban is van autó természetesen, és hogy nézne az ki, ha neki nem lenne jogsija. Az új típusú vizsgáról nem tud részleteket, de nem hiszi, hogy annak, aki jól felkészült, nehezebb lenne, mint a régi.
Angyal Angelika az egri „közgében” tanul, és mint mondja, éppen csak túl van azon az életkoron, amikor már vizsgázhat járművezetésből. Szerinte sem kell rettegni az új módszertől, mert szigorú KRESZ-oktatójuk „beléjük verte” a tananyagot. Egyébként az iskolai osztályában még ketten állnak a jogosítvány megszerzése előtt.

A megújult vizsgakérdések, „izgalmasak” lettek

A Nemzeti Közlekedési hatóság honlapján közzétett kérdéseket és válaszokat böngészve valóban érzékelhetjük a változást, a kérdésfeltevés stílusában, sokrétűségében, a grafikai elemek megváltozásában. A „képes” feladatokban például már nincsenek sárga Daciák, a városi utcakép pedig nem a négy évtizeddel ezelőtti időkre emlékeztet. A tartalmat illetően: a kérdések életszerűbbek, a KRESZ mellett főként a műszaki terület kap nagyobb hangsúlyt, így egyebek között a világító berendezések, a sávelhagyó rendszer működése, a kipufogórendszerek ismerete – azaz olyan dolgok, amelyekkel a 21. században a gyakorlatban is találkozunk.

Néhány év alatt többször is változtak a feltételek

A jogosítvány megszerzésének feltételei néhány éven belül többször is változtak: 2012 óta már nincs rutinvizsga, az ott megkövetelt feladatokat a forgalmi vizsgába építették be. Egy másik lényeges változtatás is történt, a gyakorlati vizsgára jelentkezőknek kötelezően 580 kilométert kell levezetniük, vagyis már nem harminc gyakorlati óra teljesítése a feltétel. Az elméleti tanfolyam megkezdésétől számított egy éven belül a vizsgát is le kell tenni. Már nem kell viszont a tanfolyam megkezdése előtt bemutatni az orvosi alkalmasságit és az alapfokú iskolai végzettség igazolását, de ezek megléte továbbra is a vizsga feltétele.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!