Wáberer György, a csoport vezetője a Világgazdaság érdeklődésére elmondta, ez még nem a teljes éves beszerzés: a későbbiekben további flottavásárlásról döntenek a piac alakulásától és egy esetleges újabb cégfelvásárlástól függően.

Az idei járművásárlások öszszege várhatóan meghaladja a tavalyit, amikor 370 új vontatót, ugyanannyi félpótkocsit és 80 darab 120 köbméteres pótkocsis szerelvényt vásároltak, 8 milliárd forintért. A járműbeszerzések abba a korszerűsítési programba illeszkednek, amit a Waberer’s csoport tavaly, a Hungarocamion Rt. integrációját követően kezdett el.

A közel 1300 szerelvénnyel dolgozó cégcsoport vezetője azt tapasztalta, hogy az uniós csatlakozással számos olyan vállalkozás is megjelent a fuvarpiacon, amelynek addig nem volt nemzetközi szállítási engedélye. Így, bár élesedik a verseny, a Waberer’s cégcsoport úgynevezett harmadik országos fuvarfeladatai is megnőttek: az első út célállomásán egy másik országba szóló szállítmányt vesznek fel, ahonnan magyarországi célfuvart hoznak. Így a régi uniós országok szállítmányozóvállalataival szállnak versenyezre.

A mostani flottavásárlással a csoport nemzetközi fuvarozóflottájának átlagéletkora 2,8 évről 2,2-re csökken. Az első új járműszerelvények e héten forgalomba állnak. A vontatókat a Mercedes- és DAF-képviselet, a félpótkocsikat a Schmitz-gyár októberig folyamatosan adja át. A beszerzésekkel nem nő lényegesen a nemzetközi fuvarozásban részt vevő járművek száma, ugyanis a csoport részben újabbakra cseréli kevésbé korszerű kamionjait a gyártóknál, részben pedig átadja ezeket az eszközöket romániai és más leányvállalatainak.

A társaság konszolidált adatait ugyan csak a jövő heti közgyűlés után hozzák nyilvánosságra, de a 2003. évet értékelő gyorsjelentés szerint várhatóan 4 milliárd forint a csoport tavalyi adózás előtti eredménye. Nettó árbevétele 10 százalékkal nőve, megközelíti a 60 milliárd forintot. Mindez annak ellenére történt, hogy a csoport az elmúlt évben rendkívül feszített ütemű beruházásokat hajtott végre, és a 2002 végén megvásárolt Hungarocamion Rt. integrációja a vállalatcsoport egészét érintette.

A Waberer’s csoport 23 magyarországi fuvarozási, szállítmányozási, logisztikai és vámszolgáltatási céget ölel fel, s öt szállítmányozó leányvállalata van a környező országokban. Tavaly különösen a logisztikai ágazat és a vámszolgáltatásokkal foglalkozó vállalatok teljesítménye növekedett kiugró mértékben. Akkor adták át rendeltetésének a Budapesti Intermodális Logisztikai Központot, a régió legnagyobb logisztikai beruházásának első szakaszát.