A Toyotával versenyző pilóta pályafutása hetedik győztes trófeáját gyűjtötte be a Rali Világbajnokságban, s a Toyota is az élre ugrott a gyártók között. Teemu Suninen a rali elejének meglepetésembere volt. A fiatal pilóta egyre jobb és jobb eredményt ért el, s a hatodik gyorsasági szakasztól kezdve csak nyert, igen imponáló teljesítményt tett le az asztalra. Igen ám, de a kilencedik gyorson már Ott Tanak ért célba elsőként miután a finn hátrébb esett. Ezután az észt szárnyalt és senki nem tudta letaszítani az első helyről. Tanak ráadásul a TV-ben is közvetített Power Stage-et is megnyerte. A Toyota pilótája mellett Neuville, Evans, Ogier és Lappi szerzett extra pontokat az itt elért helyezéseik után.

Andreas Mikkelsen bár nagyon szépen tartotta a tempót a második helyen, de az utolsó nap csalódást keltő volt a norvég számára. Míg korábban az összetettben megosztott második helyen állt Lappival, vasárnap már a dobogóról is lemaradt, s csak negyedik lett. A bronzérmes hely ugyanis a tavalyi győztes Thierry Neuville-é lett, aki kiegyensúlyozott teljesítménnyel ért célba harmadikként.

Elfyn Evans vitte célba az M-Sport Fordját az ötödik helyen. Őt Kris Meeke követte a Toyotával a hatodik helyen. Sebastien Loeb nem tudta megismételni monacói negyedik helyezését, ezúttal csak hetedik lett. A franciát a helyi hős Pontus Tidemand követi a nyolcadik helyen. Az első tizet két ismeretlenebb skandináv pilóta zárja, Ole Christian Veiby és Janne Tuohino. Előbbi lett a WRC 2 kategória győztese is egyben.

Sebastien Ogier 2016 óta nem túl sikeresen ezen a ralin, s ez idén sem volt másként A címvédő pilóta hamar kiesett a Citroennel, mikor megrekedt egy hófalban. A Rally2 szabályozás értelmében folytatta aztán a versenyt, csakúgy, mint a korábban szintén kiesett legenda Marcus Grönholm, a Toyotával versenyző Jari-Matti Latvala és Teemu Suninen.

A következő világbajnoki ralira három hetet kell várnunk, 2019. március 7-10. között kerül megrendezésre a Svéd Ralitól teljesen eltérő, lényegesen kellemesebb időjárási körülmények között zajló Mexikó Rali. Hagyomány, hogy az első két télies rali után egy nagy fordulattal megérkezik a mezőny a szezon első murvás és meleg éghajlatú ralijára. Sebastien Loeb és Sebastien Ogier a Mexikó Rali koronázatlan királyai. Mindketten rajthoz állnak idén is ezen a versenyen. Sokat várnak tőlük csapataik azok után, hogy 2018-ban Ogier győzött, Loeb pedig sokéves kihagyás után ötödikként ért célba Mexikóban.

2019-es Svéd Rali eredménye
1. Ott Tanak (EST) Toyota Yaris 2:47:30,0
2. Esapekka Lappi (FIN) Citroën C3 2:48:23,7
3. Thierry Neuville (BEL) Hyundai I20 2:48:26,7
4. Andreas Mikkelsen (NOR) Hyundai I20 2:48:35,4
5. Elfyn Evans (GBR) Ford Fiesta 2:48:38,2
6. Kris Meeke (GBR) Toyota Yaris 2:49:08,8
7. Sebastien Loeb (FRA) Hyundai I20 2:49:19,7
8. Pontus Tidemand (SWE) Ford Fiesta 2:51:07,7
9. Ole Christian Veiby (NOR) Volkswagen Polo 2:54:04,0
10. Janne Tuohino (FIN) Ford Fiesta 2:55:51,4

A világbajnokság állása
1. Ott Tanak (EST) Toyota Racing WRT 47 pont
2. Thierry Neuville (BEL) Hyundai WRT 40 pont
3. Sebastien Ogier (FRA) Citroen WRT 31 pont
4. Kris Meeke (GBR) Toyota Racing WRT 21 pont
5. Esapekka Lappi (FIN) Citroen WRT 19 pont
6. Sebastien Loeb (FRA) Hyundai WRT 18 pont
7. Elfyn Evans (GBR) M-Sport Ford WRT 13 pont
8. Andreas Mikkelsen (NOR) Hyundai WRT 12 pont
9. Jari-Matti Latvala (FIN) Toyota Racing WRT 10 pont
10. Gus Greensmith (GBR) M-Sport Ford WRT 6 pont

Gyártók
1. Toyota Racing WRC 58 pont
2. Hyundai WRT 57 pont
3. Citroen WRT 47 pont
4. M-Sport Ford WRT 30 pont