Sebastien Ogier a két héttel ezelőtti Spanyol Ralin megszerezte negyedik világbajnoki címét, így ez a győzelem már csak hab a tortán a francia pilóta számára. Most az volt számára is a legfontosabb, hogy a Volkswagen is világbajnok legyen. „A legfontosabb célkitűzés számunkra az volt, hogy megszerezzük a gyártói világbajnoki címet, s nagy köszönetet kell mondanom a csapatnak, mivel az ő kemény munkájuk nélkül ez nem jöhetett volna létre.” – Ogier nyilatkozta a verseny végén. Nem volt könnyű dolga a franciának a Wales Ralin. Rajtcél győzelemmel ért célba autójával vasárnap, de meggyűlt a baja Ott Tanakkal, a második helyezett észt pilótával. „Megmondom őszintén, nem volt olyan könnyű dolgom. Egész hétvégén nagyon nyomtam a gázt. Ott (Tanak) szinte repült. Nagyon kiegyensúlyozott volt és nem hibázott. Tökéletes ralit kellett mennem ahhoz, hogy legyőzzem őt.” – tette hozzá a versenygyőztes pilóta.
wrc2
Ogier a pénteki nyolc szakaszból ötöt megnyert, de az utolsó szakaszon autójának áttétjével gondjai akadtak. Szombaton Tanak megindította rohamát és az első hat gyorsasági szakaszból négyen győzedelmeskedett, azonban Ogier az utolsó előtti szakaszon visszavágott. Az utolsó napot már nagy előnnyel nyitotta a francia, de Tanak folyamatosan nyomás alatt tartotta, s az utolsó nap a fordos az összes szakaszon nyert, így a Power Stage-en is. Thierry Neuville kitűnő teljesítményt tett le idén az asztalra. Walesben sem volt ez másként. Remek időt futott a Hyundai-al. Most megszerzett harmadik helye is segíti megerősíteni második helyét az egyéni ponttáblán, amelyet Andreas Mikkelsentől vett át. „Nagyszerű hétvége van mögöttünk. Főleg azután, hogy nehéz hetem volt ezelőtt. Egy nagyon jó barátom meghalt egy szörnyű balesetben, így ezt a helyezést neki ajánlom.” – nyilatkozta szomorúan a belga.
wrc3
Kris Meeke, a Portugál és Finn Rali győztese, kormányozta célba autóját az ötödik helyen. A brit pilótát Dani Sordo követi hatodikként. Jari-Matti Latvalának nem túl szerencsésen alakult a hétvégéje. A harmadik helyen autózott a finn pilóta, mikor autójának technikai meghibásodása miatt három percet vesztett és ezzel visszaesett a hetedik helyre. Őt az M-Sport pilótái, Mads Östberg és Eric Camilli követi a nyolcadik és tizedik helyen. A fordos szendvicsben a francia Stephane Lefebvre ért célba kilencedikként. Ez nem is olyan rossz eredmény a Citroennel hajtó pilótától, akinek ez volt az első versenye a németországi hatalmas bukását követően. A WRC2 kategóriát a skodás Esapekka Lappi nyerte annak ellenére, hogy az első gyorsasági szakaszon „felmászott” egy fára. A második Pontus Tidemand lett Temmu Suninen előtt.
wrc5
A Rali Világbajokság idén szokatlan módon Ausztráliában ér véget (2016. november 17-20.), gyaníthatóan azért, hogy csökkentsék az utazási és szállítási költségeket és kedvezzenek az újításra mindig kész ausztrál szervezőknek.

2016-ös Wales Rali eredménye

1. Sebastien Ogier (FRA) Volkswagen Polo 3:14:30,2
2. Ott Tanak (EST) Ford Fiesta RS 3:14:40,4
3. Thierry Neuville (BEL) Hyundai I20 3:16:05,6
4. Hayden Paddon (NZL) Hyundai I20 3:16:25,1
5. Kris Meeke (GBR) Citroën DS3 3:17:05,4
6. Dani Sordo (ESP) Hyundai I20 3:18:32,8
7. Jari-Matti Latvala (FIN) Volkswagen Polo 3:18:58,5
8. Mads Östberg (NOR) Ford Fiesta RS 3:19:08,5
9. Stephane Lefebvre (FRA) Citroën DS3 3:21:42,4
10. Eric Camilli (FRA) Ford Fiesta RS 3:22:49,5
wrc4
A világbajnokság eredménye a Wales Rali után:
Egyéni

1. Sebastien Ogier (FRA) Volkswagen Motorsport 247 pont
2. Thierry Neuville (BEL) Hyundai Motorsport 143 pont
3. Andreas Mikkelsen (NOR) Volkswagen Motorsport 129 pont
4. Hayden Paddon (NZL) Hyundai Motorsport 126 pont
5. Dani Sordo (ESP) Hyundai Motorsport 119 pont
6. Jari-Matti Latvala (FIN) Volkswagen Motorsport 110 pont
7. Mads Östberg (NOR) M-Sport WRT 94 pont
8. Ott Tanak (EST) DMACK WRT 82 pont
9. Kris Meeke (GBR) Abu Dhabi WRT 64 pont
10. Craig Breen (IRL) Abu Dhabi WRT 36 pont

Gyártók

1. Volkswagen Motorsport 355 pont
2. Hyundai WRT 285 pont
3. M-Sport WRT 154 pont
4. Volkswagen Motorsport II 138 pont
5. Hyundai Motorsport N 136 pont
6. DMACK WRT 92 pont
7. Jipocar Czech National Team 18 pont
8. Yazeed Racing 4 pont

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!