Most sem okozott csalódást a küzdelmeiről híres Portugál Rali, amelynek az utolsó napja igencsak drámaira sikerült. Kris Meeke az utolsóelőtti szakaszon megcsúszott, de még ekkor sem szálltak el teljesen a győzelmi esélyei. Azoknak akkor mondott búcsút, amikor egy szakasszal később, az utolsón, nekicsapódott egy akadálynak és egy kereke kitört, ami miatt fel kellett adnia a versenyt. Hát, nem nagyon unatkozott a brit pilóta Európa legnyugatabbra fekvő országának raliján, számára nagyon fájdalmas lehetett úgy feladni a versenyt, hogy már a célt is látta.

Dani Sordo jól kezdte meg a ralit, de autójának technikai meghibásodása miatt visszaesett a mezőny elejéről, s ez volt az a pillanat, amikor a Toyota élpilótája az élre állt, s bár vetélytársait távol tudta magától tartani, pihenni mégsem tudott, mert azok folyamatosan próbáltak egyre közelebb és közelebb kerülni a győzelemhez. Tanak így végül csekély előnnyel vágott neki az utolsó napnak, miközben északír csapattársa autója lengéscsillapító meghibásodásával küzdött, ugyanazzal, ami Jari-Matti Latvalát is hátráltatta a harmadik Yarisban. Az észt ezután nem teketóriázott és lerázva követőit megnyerte a versenyt.

Thierry Neuville Meeke kiesésének köszönhetően ugrott a második helyre, miközben az egyéni ponttáblát vezető Sebastien Ogier ért célba harmadikként. Nagyon nehéz ralin van túl a mezőny, egyedül e három pilóta úszta meg komolyabb technikai gondok nélkül. Nagyon sokan kiestek a hétvége alatt. Sebastien Loeb még az első nap során, Esapekka Lappi pedig az utolsón pördült ki. Az M-Sport pilóták ezt ki is használták és a hátsó helyekről indulva Teemu Suninen és Elfyn Evans felugrottak a negyedik és ötödik helyre. A hatodik helyen a WRC2 kategória győztese, Kalle Rovanpera vitte célba Skodáját. Az első tizet Jan Kopecky, Pierre-Louis Loubet és Emil Bergkvist zárja.

Két hét múlva, 2019. június 13-16. között kerül megrendezésre a Szardínia Rali. Tavaly egy kemény Portugália Ralit egy izgalmas rali követett Olaszországban. Thierry Neuville akkor az utolsó gyorsaságin előzte meg nagy riválisát, Sebastien Ogiert és az utolsó pillanatban húzta be a győzelmét. A harmadik helyen Espekka Lappi ért célba a Toyotával. Sebastien Ogier vezetett a rali nagy részében, de szombat délután elkezdte őt támadni a belga pilóta. Ez odáig vezetett, hogy vasárnap már ölre menő harc folyt a Hyundai és az M-Sport pilótája között a győzelemért. Ogier még 0,8 másodperces előnnyel vágott neki az utolsó szakasznak, a Sassari-Argentiera 2-nek, de az utána következőn Neuville olyan nagyot autózott a Hyundai i20-assal, hogy megelőzte a franciát 0,7 másodperccel. E harc idén is folytatódhat, de egy plusz szereplővel, az idáig hasító Ott Tanakkal, kiegészülve.

2019-es Portugál Rali eredménye
1. Ott Tanak (EST) Toyota Yaris 3:20:22,8
2. Thierry Neuville (BEL) Hyundai I20 3:20:38,7
3. Sebastien Ogier (FRA) Citroën C3 3:21:19,9
4. Teemu Suninen (FIN) Ford Fiesta 3:23:04,3
5. Elfyn Evans (GBR) Ford Fiesta 3:27:31,1
6. Kalle Rovanpera (FIN) Skoda Fabia 3:30:57,0
7. Jari-Matti Latvala (FIN) Toyota Yaris 3:31:51,0
8. Jan Kopecky (CZE) Skoda Fabia R5 3:32:04,7
9. Pierre-Louis Loubet (FRA) Skoda Fabia R5 3:33:09,1
10. Emil Bergkvist (SWE) Ford Fiesta R5 3:34:51,2

A világbajnokság állása
1. Sebastien Ogier (FRA) Citroen WRT 142 pont
2. Ott Tanak (EST) Toyota Racing WRT 140 pont
3. Thierry Neuville (BEL) Hyundai WRT 132 pont
4. Elfyn Evans (GBR) M-Sport Ford WRT 65 pont
5. Kris Meeke (GBR) Toyota Racing WRT 56 pont
6. Teemu Suninen (FIN) M-Sport Ford WRT 44 pont
7. Sebastien Loeb (FRA) Hyundai WRT 39 pont
8. Jari-Matti Latvala (FIN) Toyota Racing WRT 38 pont
9. Andreas Mikkelsen (NOR) Hyundai WRT 36 pont
10. Esapekka Lappi (FIN) Citroen WRT 34 pont

Gyártók
1. Hyundai WRT 202 pont
2. Toyota Racing WRC 182 pont
3. Citroen WRT 158 pont
4. M-Sport Ford WRT 122 pont