A Német Rali végeredménye megjósolhatatlan, bár az aszfaltspecialisták előnye megkérdőjelezhetetlen. Két éve mégis váratlant húzott a Volkswagen, hiszen akkor a dobogó mindhárom fokára az ő pilótái álltak. Tavaly és tavalyelőtt is Sebastien Ogier kormányozta célba első helyen autóját, s mindkét nap nagyon domináns versenyzéssel ért célba elsőként. 2016-ban a második nap vette át a vezetést francia csapattársától, Andreas Mikkelsentől, s nagyon jó időket futva a nagyon nehéz Baumholder katonai terepen megvetette a lábát az élen, ahonnan már senki nem tudta letaszítani.

Idén viszont Ogier már nem gyári autóval versenyez, így bizonytalan a triplázása. Ráadásul a francia ebben az évben csak a vegyes útfelszínű Monte-Carlo Ralin és a murvás Portugál Ralin vihette haza a győztesnek járó trófeát. Arról nem is beszélve, hogy a Finn Ralin elvesztette az egyéni ponttáblán meglévő előnyét, hiszen Thierry Neuville beérte őt. Jelenleg megosztva állnak az első helyen 160-160 ponttal. A hétvégi raliverseny a német központtal üzemelő Hyundai számára hazai futam lesz. A rali főhadiszállásától ugyanis mindössze kétórányira van a csapat központja Alzenauban. A 2014-es Német Rali mérföldkő volt a csapat életében. A Hyundai és belga pilótája, Thierry Neuville ugyanis megszerezte mindkettőjük számára az első rali vb-s győzelmet. A koreai gyártó abszolút sikert könyvelhetett el akkor, hiszen Dani Sordo révén kettős győzelmet szerzett.

Sordónak szép eredményei voltak eddig Németországban. Egyetlen világbajnoki raligyőzelmét is itt szerezte 2013-ban és hétszer is dobogóra állhatott. Előnyt jelent számára, hogy jól ismeri ezeket az egyedi gyorsaságikat, de mivel esőt jósolnak a hétvégére, lehet, hogy nem fog tudni akkorra tapadással hajtani, amekkorával sikeres lehetne. „Hullámhegyeink és völgyeink voltak a legutóbbi versenyeken, így remélhetőleg kiegyensúlyozott és versenyképes eredményeket érhetek el az elkövetkező futamokon. Jó passzban vagyok, készen állok egy újabb németországi dobogós helyre.” – szögezte le magabiztosan a Hyundai spanyol aszfaltmenője, aki harmadik helyezett volt a legutóbbi aszfaltos futamon, Korzikán. A hétvégi futamon az aszfaltspecialisták lesznek előnyben, így Sordo mellett joggal várható a Korzika Ralit megnyerő Thierry Neuville jó szereplése is. Kris Meeke, a Mexikó Rali győztese is igazi aszfaltmenő, s Sebastien Ogier-ről sem feledkezhetünk meg, hiszen ő második lett Korzikán.

Ami pedig a ralit és a helyszínt illeti, ezúttal három különböző helyszínen kell átvágnia magát a mezőnynek. A Mosel-völgyi szűk és buckás szőlőskerti utakon gyakori a kanyarok levágása, ami miatt sok kosz kerülhet a betonra. Ez csökkentheti a tapadást, és trükkössé teheti a versenyautók számára az úton maradást. Az elmúlt években nagy borulások szemtanúi lehettünk, ahol a helyi szőlősgazdák nagy bánatára többször a szőlőtőkék között kötöttek ki a versenyautók.

A rali során a pilóták elérkeznek a Baumholder katonai táborba is, amely inkább a katonai tankok gyakorlatozására lett kitalálva, nem pedig raliautók száguldozására. Ezen a terepen az utak gyorsabbak és szélesebbek, de nagyon óvatosan kell haladniuk az autóknak, mivel betontömbök hevernek szerteszét, s ezeknek a kerekek és a felfüggesztések könnyen áldozatul eshetnek. Ezek a katonai utak mindig koszosak, porosak és szárazban-esőben egyaránt nagy kihívást jelentenek a versenyzők számára. Gyors utakkal is találkozik majd a mezőny vidéken. A híres Arena Panzerplatte szakasz természetesen ezúttal is megrendezésre került szombaton. Itt idén is három sprint szakaszt teljesít a mezőny. A Panzerplatte 1 és 2 szakasz hosszabb egy kicsivel a tavalyinál, s a maga 41,97 km hosszúságával a szezon leghosszabb szakaszainak egyike. Ez egy nehéz rész még szárazon is, nemhogy egy esetleges esőzéskor. Olyankor egy rémálom.

Sebastien Loeb csatasorba állt
A Citroennek nem úgy alakult az éve, ahogyan azt remélte volna. Andreas Mikkelsentől gyors segítséget vártak, de az elmaradt. A francia csapat így nem tétlenkedett a Finn Rali óta eltelt időszakban. Még korábban visszahívta nagyágyúját, Sebastien Loeb-öt, aki időközben értékes tesztelést hajtott végre aszfalton. Murvás tesztelésen is gondolkodik a Citroen, bár Loeb elég elfoglalt. Fontos lenne ezen a talajon is fejlesztenie a csapatnak, hiszen a szezon hátralévő három ralija, a Katalán, a Wales és az Ausztrál Rali mind laza murván zajlik, s Loeb munkájával nagymértékben hozzájárulhatna ahhoz, hogy a franciák egy kiábrándító szezont követően pozitív mérleggel zárjanak.

A rali
A Német Rali útvonala ezúttal komolyabb változáson esett át. A rali rajtja új helyen, Saarbrückenben lesz, délre a szintén új Bostalsee szervizparktól. A csütörtöki rajtot követően mindjárt egy látványos városi pályán mutatkozik be a mezőny a kilátogató rajongóknak. A szokásos helyszínek mellett vasárnap fog a mezőny ellátogatni új gyorsaságikra a francia és a luxembourgi határ közelébe, közel Bostalseehez. A 2017-es Német Rali három igen intenzív napon át tart, s a 21 gyorsasági szakasz 309,17 km-t tesz majd ki. Az össztáv: 1165,25 km.

A világbajnokság állása a Finn Ralit követően:
Egyéni
1. Thierry Neuville (BEL) Hyundai Motorsport 160 pont
2. Sebastien Ogier (FRA) M-Sport WRT 160 pont
3. Ott Tanak (EST) M-Sport WRT 119 pont
4. Jari-Matti Latvala (FIN) Toyota Racing WRC 114 pont
5. Dani Sordo (ESP) Hyundai Motorsport 84 pont
6. Elfyn Evans (GBR) M-Sport WRT 79 pont
7. Craig Breen (IRL) Citroen WRT 53 pont
8. Hayden Paddon (NZL) Hyundai Motorsport 51 pont
9. Juho Hanninen (FIN) Toyota Racing WRC 46 pont
10. Esapekka Lappi (FIN) Toyota Racing WRC 45 pont

Gyártók
1. M-Sport WRT 287 pont
2. Hyundai Motorsport 251 pont
3. Toyota Racing WRC 184 pont
4. Citroen WRT 127 pont

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!