Az Európát sújtó múlt heti dermesztő hideg és havazás nem csak a Barcelonában tesztelő Forma-1-es csapatokat érintette kényesen, hanem az M-Sport pilótáit is, akik meleg és száraz spanyolországi tesztelés helyett egy nagy hóvihart kaptak a nyakukba, így csak két napig tudtak készülni a hétvégi Mexikó Ralira. Miközben Ogier és Elfyn Evans legalább valamennyit autóba tudott ülni Dél-Spanyolországban, addig Teemu Suninennek teljesen ki kellett hagynia a tesztet, hiszen a nagy havazás pont akkor érkezett, amikor ő lett volna a soros. Nem jött ez jókor a címvédő világbajnok Sebastien Ogiernek, hiszen a fordos pilótára nagyon ráférne egy jó helyezés azután, hogy Svédországban a kedvezőtlen rajtpozíció miatt a hatalmas hóban csak a tizedik helyet tudta megszerezni magának a francia pilóta, s az összetettben Thierry Neuville átvette az első helyezést. S miért nem mennek melegebb, távoli országokba tesztelni a csapatok? A gyári csapatoknak tilos Európán kívüli helyszínt választani tesztelésre, így mindenki próbál a főhadiszállásához közeli, kellemesebb hőmérsékletű helyszínt találni a tesztelésre. A csapatok Spanyolországot választották, kisebb-nagyobb szerencsével a helyszín választást illetően.

2013-2015 között Sebastien Ogier zsinórban nyert Mexikóban, így két év kihagyás után nagyon gyúr a francia az újabb dél-amerikai sikerre. Honfitársa –Sebastien Loeb – megnehezítheti a dolgát Mexikóban. Loeb ugyanis idén három ralin – elsőként ezen a hétvégén– rajthoz áll a Citroennel, s nála is áll néhány mexikói győztes trófea a vitrinben. Loeb kíváncsian várja mire lesz képes több, mint három év kihagyás után egy világbajnoki raliversenyen. Természetesen ő sem utazott el előzetes tesztelés nélkül, amelyet Almeriában, Spanyolországban, hajtott végre a Citroen Racing.
„A lényeg, hogy jól érezzük magunkat, s úgy vezessek, ahogy jónak látom és érdeklődve várom, hogy hol tartok. Mexikóban nehéz előre jósolni, nehéz ambiciózusnak lenni és már túl régen nem vezettem a Rali Világbajnokságban. Kisebb hátrányban leszünk. Nem ismerem úgy a szakaszokat, mint a többiek, ezért tényleg nehéz előre megmondani, hogy hogyan is teljesítünk. Nagyon komplikáltnak ígérkezik a győzelem.” – szögezte le a kilencszeres ralivilágbajnok.

2017-ben a Citroennel versenyző Kris Meeke ért célba elsőként Mexikóban, de nagyon furcsa győzelmet szerzett a brit pilóta. Majd végig vezetett a rali négy napja alatt, de kevesebb, mint egy kilométerre a céltól hibázott, s így majdnem elvesztette a győzelmet. A nézői parkolón keresztül tért vissza az útra s gyűjtötte be végül a győzelmet. Ez annyira sokkolta a pilótát, hogy még a kocsija tetejére sem tudott felállni a szakasz végén, hogy ünnepeljen. Stílusosan egy üres WC papír gurigának a fotójával jelezte a Twitteren, hogy hogyan is érzett a verseny végén. Sebastien Ogier a második helyre hozta célba Fordját, miközben Thierry Neuville lett a harmadik a Hyundaijal.

A hétvégi lesz a szezon első murvás versenye, s ez nagy kihívást jelent az elsőként rajtolók számára. Köztudott, hogy a murvás utakon minél több autó megy végig, annál tisztábbak, gyorsabbak és jobb tapadásúak a „söprögetésnek” köszönhetően, így ez esetben a hátrébbról rajtolás előnyt jelenthet. A havas Monte-Carlo Rali és Svéd Rali után nem lesz könnyebb dolga a csapatoknak Mexikóban sem. A murvás futam igencsak megviseli majd az abroncsokat. A magas hőmérséklet pedig az autók motorját és hajtóműjét teszi próbára. Az utak felviszik az autókat 2737 m-es magasságba, ahol a motorok kevesebb levegőhöz jutnak, így 20%-kal kevesebb erőkifejtésre lesznek képesek. Ez pedig kevesebb hibázási lehetőséget jelent. A pénteki nap gyorsaságijai (beleértve a két maratoni szakaszt is) különösen kimerítőnek ígérkeznek. Miközben a rali útvonala mindig változik egy kicsit, a sziklás-kavicsos terep, a magas hőmérséklet és a magasságbeli különbségek továbbra is megmaradnak, és nagy kihívást jelentenek a ralicsapatoknak, amelyek mindössze egy-két alkalommal látogatnak el az amerikai kontinensre egy szezon során. A szezon első murvás raliján eldől, idén kinek hogyan fekszik a murvás terep.

A rali
A rali csütörtök este veszi kezdetét és a nyitószakasz a festői Guanajuatóban lesz. Pénteken ismerős utakon halad a mezőny a várostól északra, s ellátogat a León szervizpark melletti utcai szakaszra is. A két utolsó nap egyaránt nehéznek ígérkezik a napos hegyekben, és az utcai, valamint a versenypályán kialakított gyorsasági szakaszokon.

A Mexikó Ralit még 2015-ben úgy alakították ki a szervezők, hogy nagyon kompakt legyen, s ugyanakkor a világbajnokság lehető leghosszabb gyorsasági szakaszai legyenek benne. Idén ugyanakkor nem lesznek 40 km-t meghaladó gyorsasági szakaszok (tavaly négy is volt!), de az El Chocolate, vagyis ’A Csokoládé’ nevű szakasz idén sem maradhat ki. A tavalyinál rövidebb, 31,44 km hosszú lesz, s majd 2700 méter magasan található s minden van rajta, ami különlegessé teheti: emelkedők, lejtők, hajtűkanyarok, gyors szakaszok, keskeny utak és egy sor egyedülálló kanyar. Az élvezetek fokozására itt kétszer is végigmegy a mezőny pénteken. A rali központja és a szervizpark ezúttal is az ország ötödik legnagyobb városában, Leónban lesz berendezve, amely 400 km-re észak-nyugatra található Mexico Citytől. A 22 gyorsasági szakasz együttesen 344,49 km-t tesz ki, miközben a rali teljes hossza 1055,88 km.

A világbajnokság állása a Svéd Rali után:
Pilóták
1. Thierry Neuville (BEL) Hyundai WRT 41 pont
2. Sebastien Ogier (FRA) M-Sport WRT 31 pont
3. Jari-Matti Latvala (FIN) Toyota Racing WRC 23 pont
4. Esapekka Lappi (FIN) Toyota Racing WRC 23 pont
5. Ott Tanak (EST) Toyota Racing WRC 21 pont
6. Andreas Mikkelsen (NOR) Hyundai WRT 21 pont
7. Craig Breen (IRL) Citroen WRT 20 pont
8. Kris Meeke (GBR) Citroen WRT 17 pont
9. Hayden Paddon (NZL) Hyundai WRT 10 pont
10. Elfyn Evans (GBR) M-Sport WRT 8 pont

Gyártók
1. Hyundai WRT 54 pont
2. Toyota Racing WRC 53 pont
3. Citroen WRT 46 pont
4. M-Sport WRT 43 pont