Kovács Miklós pilótát, Czeglédi Péter navigátort és Tóth Tamás vezető szerelőt már az előző két szakaszon is alaposan megdolgoztatta az afrikai terepen első ízben szereplő új Scania versenykamion, s ez maradt a trend Oued Draa és nyugat-szaharai Gwirat Larjam között is. A trió továbbra is keresi a sárga monstrum ideális versenybeállításait: a sziklás szakaszokat is magában foglaló, de zömmel tempós szakaszon új futómű-beállításokat próbáltak ki, amelyek nem váltak be, így az eredmény sem olyan lett, mint amilyenre számítottak.

A kalocsai trió 5 óra 20 perc 23 másodperc alatt teljesítette a távot, amivel a kamionos kategória 5. helyén végeztek. A nap legjobb kamionos idejét az MAN-nel versenyző portugál pilótanő, Elisabete Jacinto érte el, aki meglepetésre maga mögé utasította a Kamaz gyári csapatának fiatal tehetségét, Anton Shibalovot, míg őket a tatrás cseh nagyágyú, Tomas Tomecek, valamint az MAN-es belga veterán, Noel Essers követte. Kovácsék három szelektív után 17 óra 19 perc 32 másodperces idővel továbbra is a 15. helyet birtokolják az autós-kamionos összesítésben, míg a kamionos kategóriában Shibalov, Jacinto és Tomecek előzi meg őket. Az előttük álló cseh menőtől 52 perccel vannak lemaradva, így – mivel a verseny legnehezebb szakaszának számító mauritániai dűnék még hátravannak – a folytatásban bármi megtörténhet.

„Egyszer már végigcsináltuk egy versenykamion idomítását, most ugyanezt tesszük az új Scaniával, de a meglévő tapasztalatok ellenére sincs könnyű dolgunk. A mai szakasz nagyon jól indult, élveztük, de 100-150 kilométer után már úgy éreztük, hogy a futómű-beállításaink nem elég jók. Ráadásul még egy defekt is keserítette az életünket. A hátralevő részt már óvatosan csináltuk végig, ami meg is látszott az eredményen, de inkább ez, mint egy hiba és a kiesés… A verseny nagyon hosszú és kemény, sok versenyzőtársunkat érte már kellemetlen meglepetés a szakaszokon, ezért úgy érezzük, hogy bőven van még időnk a javításra” – értékelt Kovács Miklós.

A motoros kategóriában a KTM-mel versenyző francia kiválóság, Norbert Dubois bizonyult a leggyorsabbnak, viszont így is csak 3. az összetettben két másik KTM-es, a belga Martin Fontyn és a holland éllovas Guillaume Martens mögött. Az autósoknál az ötödik Africa Eco Race-győzelmére pályázó Jean-Louis Schlesser újabb szakaszgyőzelmet húzott be az Overdrive-Toyotával versenyző Jerome Pelichet és a Hummer-ász Miroslav Zapletal előtt, így megerősítette vezető pozícióját az összetettben. A gall extraklasszis előnye Pelichet-vel szemben 11 perc 14 másodperc, míg a szintén Overdrive-Toyotával támadó Jacky Loomans hátránya már 1 óra 12 perc 58 másodperc.

Szerdán 331 kilométernyi szelektív szakasz vár a mezőnyre, amely a szervezők előzetes tájékoztatása szerint bőségesen tartalmaz majd homokos részeket is. A vezetők és a navigátorok számára is komoly kihívásnak ígérkező, Dakhlában záruló menet jutalma a pihenőnap lesz: a karaván január 3-án, a nyugat-szaharai szörfparadicsomban fújhatja ki magát, felkészülve a folytatásra.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért