Hiszen később kiderült, hogy két csapatnak – Williams, Toyota – nem a szabályoknak megfelelő fékhűtése volt, így az érintett autókat a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) kizárta a versenyből és elvette a pilóták eredményét. Így a végeredmény: kettős Ferrari-győzelem és a bronzérmes: Jenson Button.

A hátrébb végzett pilóták eredményét is teljesen megváltoztatta a négy autó helyezésének elvétele. Két csapat tudott igazán profitálni ebből: a McLaren és a Jordan, mivel így pilótáik előkelő pontszerző helyen értek célba. Baumgartner Zsolt pedig így a tizedik helyen zárta a futamot.

A Williams-BMW számára különösen fájó a diszkvalifikálás, hiszen a második és negyedik helyezéssel idei legjobb eredményét érte el a grove-i csapat.

“Ez az eredmény jobb, mint amit Montreal előtt vártam, de eléggé csalódott vagyok, mivel az első rajthelyről vághattam neki a futamnak.” – nyilatkozta Ralf Schumacher a kizárás előtt. S bár szerinte a hétvégén már láthatóak voltak a jelei annak, hogy változások állnak majd be a mezőny elején – vagyis a Williams ismét az éllovasok között tündököl – , a kizárás fényében mégsem tudni, hogy ez valóban így van-e. Valószínűleg a hétvégi USA Nagydíj végén már okosabbak leszünk.

Michael Schumacher csak a hatodik rajthelyről vághatott neki a 70 körös Kanadai Nagydíjnak, mégis kitűnő stratégiát választott a maranellói csapat, mivel két bokszbeállásos taktikájával lesöpörte a hárombeállásos stratégia mentén versenyző riválisokat, s így megszerezte zsinórban hetedik kanadai győzelmét a német pilóta.

Peter Sauber elégedett lehet Giancarlo Fisichellával, s teljesítményével, hiszen Nürburgring után zsinórban másodszor a hatodik helyre hozta be autóját, köszönhetően a Ferrarisokhoz hasonló két beállásos stratégiának. Ez a hely pedig később még előkelőbb lett, hiszen végül ő örökölte meg a negyedik helyet és az azzal járó pontokat.

A McLarennek ezúttal egy kicsit szebben sikerült a hétvégéje. Bár Kimi Räikkönen nehéz versenyt tudhat maga mögött. A finn pilóta nem kevesebbszer, mint ötször látogatott ki a bokszba, de szép versenyzéssel végül pontszerző helyre hozta be autóját. A végeredmény pedig egy ötödik és egy hatodik hely.

Ezt a versenyhétvégét legszívesebben elfelejtené a Renault csapata, hiszen elég siralmas végeredménye lett. Jarno Trulli a start után autója felfüggesztésének meghibásodása miatt állt ki, miközben Fernando Alonso, aki dobogós helyen körözött szintén mechanikai probléma miatt volt kénytelen feladni a viadalt. “Azt hiszem elvesztettük a lehetőségét annak, hogy begyűjtsük idei legjobb eredményünket.” – szögezte le keserűen Pat Symonds, a csapat technikai igazgatója. “Jarno kiesését követően Fernando pedig jó úton haladt egy dobogós helyezés felé annak ellenére, hogy első bokszbeállása során problémák merültek fel tankoláskor, s Ralfot üldözte mikor kiesett.”- tette hozzá.

Kanadai Forma-1-es Nagydíj végeredménye (diszkvalifikálások után):

1. Michael Schumacher Ferrari 1’28″24.803 2. Rubens Barrichello Ferrari + 0’05″108 3. Jenson Button BAR-Honda + 0’20″409 4. Giancarlo Fisichella Sauber-Petronas + 1 kör 5. Kimi Räikkönen McLaren-Mercedes + 1 kör 6. David Coulthard McLaren-Mercedes + 1 kör 7. Timo Glock Jordan-Ford + 2 kör 8. Nick Heidfeld Jordan-Ford + 2 kör 9. Christian Klien Jaguar-Cosworth + 3 kör 10. Baumgartner Zsolt Minardi-Cosworth + 4 kör 11. Felipe Massa Sauber-Petronas + 8 kör 12. Takuma Sato BAR-Honda + 22 kör 13. Fernando Alonso Renault + 26 kör 14. Gianmaria Bruni Minardi-Cosworth + 40 kör 15. Mark Webber Jaguar-Cosworth + 64 kör 16. Jarno Trulli Renault + 70 kör 17. Juan-Pablo Montoya Williams-BMW + 71 kör 18. Ralf Schumacher Williams-BMW + 71 kör 19. Olivier Panis Toyota + 72 kör 20. Cristiano da Matta Toyota + 72 kör Világbajnokság állása a Kanadai Nagydíj után Pilóták: 1. Michael Schumacher 70 pont 2. Rubens Barrichello 54 pont 3. Jenson Button 44 pont 4. Jarno Trulli 36 pont 5. Fernando Alonso 25 pont 6. Juan-Pablo Montoya 24 pont 7. Ralf Schumacher 12 pont 8. Giancarlo Fisichella 10 pont 9. Takuma Sato 8 pont 10. David Coulthard 7 pont Konstruktőrök: 1. Ferrari 124 pont 2. Renault 61 pont 3. BAR-Honda 55 pont 4. Williams-BMW 36 pont 5. Sauber 15 pont 6. McLaren-Mercedes 12 pont 7. Jordan 5 pont 8. Toyota 4 pont 9. Jaguar 3 pont

A Kanadai Nagydíjat követő hétvégén ismét mozgásba lendül a Formula-1 kereke. A cirkusz bár marad az amerikai kontinensen, de átköltözik a legendás indianapolisi pályára, ahol az USA Nagydíj kerül megrendezésre vasárnap.