A Hannoverben gyártott kétszázezredik modell egy California 6.1 Ocean (2.0 TDI, 150 kW) 4MOTION összkerékhajtással, hétfokozatú DSG sebességváltóval, Reflexezüst/Fortana-vörös kéttónusú fényezéssel, konyha- és szekrénymodullal, valamint három ablakkal kialakított, piros harmonikasátorral kiegészített, elektromosan felnyitható tetővel. „A California immár 35 esztendeje igazi sikertörténet” – hangsúlyozta Josef Baumert, a Volkswagen Haszonjárművek igazgatótanácsának a termelés és a logisztika területeiért felelős tagja. „Kétszázezer jármű kétszázezer olyan ügyfél is egyben, akik egy „Made in Hanover” California modellel fedezik fel a világot. Ez a kiemelkedő eredmény különösen azon munkatársaink sikere, akik szaktudásukkal és szenvedélyükkel nap mint nap a világ minden bizonnyal legsikeresebb utazójárművét készítik a stöckeni főüzemben és a lakóautógyárban.”

Munkahelyekről gondoskodik a Volkswagen Haszonjárművek lakóautója
2024-től a California 6.1 utódja is Hannoverből érkezik, és a jelenlegi modellel megegyező rendszerben készül majd: az alapjárművet a hannover-stöckeni főüzemben gyártják le, ahol többek között a tető, az ablakok és a különböző csatlakozások karosszéria-kivágásait is elvégzik. Ezt követően a nyolc kilométerre fekvő California-gyártóüzem szakemberei az ügyfelek igényei szerint lakóautóvá alakítják át, ezt a termelési helyszínt a Volkswagen Group Services üzemelteti.

Húszról százötven járműre: folyamatosan növekvő termelékenység
Visszatekintő – A Volkswagen California 1988-ban jelent meg a piacon, kezdetben a harmadik T-generáció műszaki alapjain (22 ezer jármű). 2004-ig a Westfalia átalakító cég készítette a lakóautókat (további nagyjából 39 ezer jármű a T4 alapjain), mielőtt az ötödik buszgenerációra váltva a Volkswagen Haszonjárművek házon belülre hozta a lakóautó gyártását. Hannover Limmer városrészében 7500 négyzetméter alapterületen szervezték meg a termelést, ahol kezdetben 35 dolgozó naponta mintegy 20 járművet készített. A termelékenység azonban folyamatosan nőtt az évek során, s 2017-ben mintegy 15.150 California készült el, míg a következő évben már a California százezredik példányát ünnepelhették Limmerben. Ma, mindössze öt évvel később, ez a szám már kétszázezerre nőtt, miközben 600 munkatárs három műszakban naponta akár 150 autót is készíthet.

Amint Hartmut Rickel, a Volkswagen Group Services igazgatóságának szóvivője kifejtette: „Igazán mély benyomást keltő ütemben fejlődött Limmerben a California gyártása, amit a számok is igazolnak: 2004-ben a termelés megkezdésének évében 2104 jármű gördült le a szerelőszalagról, míg az idei évben már 31 ezer darab gyártását tervezi a Volkswagen Group Services csapata. Ez a növekedés és a hannoveri telephely jövőbemutató termelési helyszínné fejlesztése nagy büszkeséggel tölt el minket, amiért a vezetőség nevében szeretnék köszönetet mondani az itt dolgozó munkatársainknak. Nélkülük aligha érhettünk volna el ilyen fejlődést.”

Tanja Huremovic, a Volkswagen Haszonjárművek üzemi tanácsának alelnöke hozzátette: „A vezetőség és az üzemi tanács közös döntésének – miszerint a ,Calit’ ne a Westfalia, hanem a hannoveri gyár állítsa elő – eredménye, hogy e modell immár csaknem húsz éve Limmerben készülhet. A mai nap jól mutatja, helyes volt ez a döntés. Amint már e termelési helyszín szerződésében is kezdeményeztük, a Multivan alapjaira épülő California formájában a jövőben is folytatódik e történet. Ez a termék márkánk zászlóshajója. Külön köszönet tehát azoknak, akik révén California modellünk kigördülhet az utakra!”

A California gyártása Hannover-Limmerben
A California már 2004 óta készül Hannover-Limmerben, az üzem építése még 2003-ban vette kezdetét. A gyártás első évében a Volkswagen Group Services mintegy 35 dolgozójának munkájával 2104 jármű gördült le a szerelősorról. A termelési helyszín azonban folyamatosan bővült és fejlődött az évek során, így az idén már mintegy 31 ezer jármű gördülhet ki a csarnokokból, miközben jelenleg már nagyjából 600 munkatárs dolgozik a háromműszakos termelésben. Eddig a T5.1-től a T6.1-ig készültek különböző modellek, jövő nyáron (a gyári szabadságolások után) pedig kezdetét veszi a California következő generációjának gyártása.