A Renault idei legjobb eredményét érte el, s sikerült megőriznie a világbajnokságbeli második helyét, ami nem csoda, hiszen pilótái megkaparintották a második legjobb két helyet. Trulli harmadik, Fernando Alonso pedig negyedik lett. “A harmadik és negyedik hely nagyszerű eredmény a csapatnak, főleg a világbajnokság tekintetében, hiszen riválisaink előtt végeztünk.

Ami engem illet, a verseny szépen alakult: a startnál beragadtam a mezőnyben, s egy kis időbe tellett, míg tiszta lett a pálya és elkezdhettem a saját tempómban autózni. Minden rendben ment innentől kezdve, bár az autó tapadása nem volt a legjobb. A harmadik és negyedik hely a legjobb amit a mai naptól várhattunk.” – nyilatkozta a kék-sárgák helyi hőse.

A BAR-nak szintén jól sikerült ez a hétvége, hiszen a Williams-t kielőzve a harmadik helyre ugrott a konstruktőrök között, igaz ez az előny csekély, mindössze két pontnyi. Ezúttal Takuma Sato érte el a jobb eredményt, hiszen ötödik lett, míg az eddig remeklő Jenson Button egy kör hátránnyal az utolsó pontszerző helyre tolta be Hondáját.

A Williams-BMW-nek vegyesre sikeredett a spanyol futam. Míg Juan-Pablo Montoya idei legjobb rajthelyéről (második hely) vághatott neki a 66 körös versenynek, addig autója fékjének meghibásodása miatt a negyedik helyről volt kénytelen feladni a futamot. Ezzel világbajnokságbeli negyedik helyének is búcsút inthet. Ralf Schumacher viszont célba ért, mégpedig a hatodik helyen.

“Tudtam, hogy ez a verseny nehéz lesz. Minden évben így volt, hiszen tudjuk, hogy ez a pálya nagyon kemény az autókkal. Tegnap remek munkát végeztünk az időmérő edzés során, hiszen a rajtrács elejéről rajtoltam el, de már a startnál két helyet vesztettem. Először fékproblémáim voltak a verseny legelején, majd az első bokszbeállás után azt gondoltam minden rendben. Mikor azonban Fisichella, aki előttem haladt, bement a bokszba, és én elkezdtem nyomni a gázt, hogy nagyobb előnyt szerezzek, a fékek nem működtek és kénytelen voltam kiállni.” – nyilatkozta a verseny végén Montoya, akit meglepő módon saját elmondása szerint nem frusztrált ez a végkifejlet.

A McLaren sikeresen feltornázta magát a mélypontról a középmezőny végére, ami az egykoron szebb napokat megélt csapat számára még mindig nem lehet kielégítő. David Coulthard és Kimi Räikkönen a 10. és 11. helyeket szerezték meg.

A Ferrarinak is köszönhetően a verseny izgalmaktól mentesen zajlott, leszámítva a verseny előtti percekben egy pályára rohanó antiglobalizációs tiltakozót, akit azonban sikerült időben lekapcsolni és eltávolítani a pályáról. Ezenkívül akár unalmasnak is aposztrofálhatjuk ezt a Formula-1-es futamot is. Remélhetőleg a következő megmérettetésen, a két hét múlva megrendezésre kerülő Monaco Nagydíjon több élményben lehet részünk.

Spanyol Formula-1-es Nagydíj végeredménye:

1. Michael Schumacher Ferrari 1’27″32.841 2. Rubens Barrichello Ferrari + 0’13″290 3. Jarno Trulli Renault + 0’32″294 4. Fernando Alonso Renault + 0’32″952 5. Takuma Sato BAR-Honda + 0’42″327 6. Ralf Schumacher Williams-BMW + 1’13″804 7. Giancarlo Fisichella Sauber-Petronas + 1’17″108 8. Jenson Button BAR-Honda + 1 kör 9. Felipe Massa Sauber-Petronas + 1 kör 10. David Coulthard McLaren-Mercedes + 1 kör 11. Kimi Räikkönen McLaren-Mercedes + 1 kör 12. Mark Webber Jaguar-Cosworth + 1 kör 13. Cristiano da Matta Toyota + 1 kör 14. Giorgio Pantano Jordan-Ford + 15 kör 15. Juan-Pablo Montoya Williams-BMW + 20 kör 16. Christian Klien Jaguar-Cosworth + 23 kör 17. Olivier Panis Toyota + 33 kör 18. Nick Heidfeld Jordan-Ford + 33 kör 19. Gianmaria Bruni Minardi-Cosworth + 35 kör 20. Baumgartner Zsolt Minardi-Cosworth + 49 kör Világbajnokság állása: Pilóták: 1. Michael Schumacher 50 pont 2. Rubens Barrichello 32 pont 3. Jenson Button 24 pont 4. Fernando Alonso 21 pont Jarno Trulli 21 pont 6. Juan-Pablo Montoya 18 pont 7. Ralf Schumacher 12 pont 8. Takuma Sato 8 pont 9. David Coulthard 4 pont 10. Giancarlo Fisichella 2 pont 11. Mark Webber 1 pont Felipe Massa 1 pont Kimi Räikkönen 1 pont Konstruktőrök: 1. Ferrari 82 pont 2. Renault 42 pont 3. BAR-Honda 32 pont 4. Williams-BMW 30 pont 5. McLaren-Mercedes 5 pont 6. Sauber 3 pont 7. Jaguar 1 pont