Az idei Rally3-as bajnokság második futama, ezen belül az északi régió nyitó eseménye közel kilencven indulót számlált a bajnoki osztályból, illetve a mezőnyükhöz csatlakozott licences versenyzők közül; Ladától a Porschéig terjedt a versenyautók köre az Integra Group Rally-n.

A borult időben, az olykor csepergő, olykor áztató esővel kísért futamon talán a gumiválasztás okozta a versenyzőknek a legtöbb fejtörést. Ezt legkevésbé a pálya szélére kilátogató nézők bánták, hiszen a körülmények bőségesen okoztak látványos pillanatokat (lassító rombolás például 17 alkalommal történt a nap során), ugyanakkor az időjárás a versenyprogramra is hatással volt. A szombati ózdi prológot a felázott talaj miatt eltörölték, de a vasárnapi hat gyorsaságiból is végül csak ötöt-ötöt teljesített a Rallye3 mezőnye, illetve a licencesek. Előbbieknek a harmadik, utóbbiaknak az utolsó szakaszt törölték.

Fotó: L.B. / NMH

Az északi régió Rallye3-as futamának minden gyorsaságiját a Geng Bence-Geng Ferenc páros nyerte, a futamot végül több mint egy perc előnnyel nyerték a Németh-Rumszauer és a Szendrei-Szendrei párosok előtt. A teljes Rallye3-as mezőnyben a régiós győztest három páros tudta megelőzni, közülük a Czékmány-Tiba kettős volt a leggyorsabb. A nógrádi Borza-Borza páros a Rallye3-as értékelés abszolútjának ötödik helyén ért célba, a teljes harmadosztályú mezőnyben a 16. pozícióban zártak.

A harmadosztály mellett licences versenyzők sora jelent meg a futamon leginkább teszt jelleggel, itt a Hadik- Kertész duó volt a leggyorsabb a Bodolai-Popovics és a Balogh-Holczer kettősök előtt. Pap Tamással az oldalán ott volt az indulók között Rafael Tamás is a Porsche GT3-mal. A salgótarjáni versenyző kérdésünkre elmondta, ők is „éles tesztként” tekintettek a futamra; amiért mentek, azt sikerült is megvalósítani az első négy gyorsaságin, problémamentes napot abszolváltak. A pilóta hozzátette: a nagyobb esőzés utáni záró két szakaszon így már nem vettek részt, inkább spóroltak az autóval és a gumikkal. A Rafael-Pap kettős a licencesek közötti nyolcadik helyről állt ki a versenyből. Molnár István és navigátora, Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere a 6.; míg a Nógrád megyei Berta-Losonczi páros a 19. helyen zárt a licencesek között.

Ahogyan Rafael Tamás is kitért rá, úgy a versenyzők napközbeni rövid helyzetértékeléseiben is többen megfogalmazták, hogy versenyek nélküli hónapokat követően mennyire élvezték az éles körülményeket, illetve azt, hogy rengetegen látogattak ki a pálya szélére. A versenyzőknek összességében a pályára és a rendezésre sem volt komolyabb panasza.

A rallylive.hu összefoglalóját itt tudjátok megnézni: