„Nagyon boldog vagyok és egy nagy köszönet ismét a csapatomnak, az autó tökéletes volt. Úgy jöttem ide, hogy tudtam, ez a rali nem sikerült régebben túl fényesen, s még így is sikerült nyernem a csapattársammal szemben, aki igazán otthon érzi itt magát. Ez egy újabb nagyszerű győzelem a számunkra, és egy tökéletes szezon vége. Nagy kihívás lesz ennél jobb eredményt elérni jövőre…” – szögezte le boldogan a versenygyőztes világbajnok. Sebastien Ogier nagyszerűen versenyzett végig, sikeresen maga mögött tartotta csapattársát, Jari-Matti Latvalát. A finn pilóta, aki az előző két Wales Ralin elhozta a győztes trófeát, vasárnap Polója növekvő alulkormányozottságára panaszkodott, ráadásul a 19. gyorsasági szakaszon lefullasztotta autója motorját is.

Thierry Neuville a második pilóta, aki nem panaszkodhat az idei teljesítménye miatt. Az egyéni ponttábla második helyén álló pilóta ugyanis bronzérmes lett utolsó raliján az M-Sport Fiestával. Jövőre a belga tehetség már a Hyundai gyári programjában bizonyíthat. Neuville ráadásul megszerezte a Power Stage győzelemért járó három extra pontot is. A Power Stage második és harmadik helyezettje Jevgenyij Novikov és Mads Östberg lett.

A negyedik helyezett Andreas Mikkelsen nagyon szeretett volna felzárkózni Neuville-re, de a 17. gyorsasági szakaszon megpördült és így belekerült a negyedik helyért folyó ádáz harcba. A küzdelmet végül megnyerte és Mads Östberg kénytelen volt elfogadni az ötödik helyet. A hatodik helyre Martin Prokop hozta célba Fordját, akit a legjobb citroenes pilóta, Dani Sordo követ a hetedik helyen. A nyolcadik helyezett és a WRC2 kategória győztese a helyi menő, Elfyn Evans lett Jari Ketomaa előtt. Robert Kubica még a Katalán Ralin begyűjtötte a WRC2 kategória világbajnoki címét, de ezúttal nem diadalmaskodott.

A lengyel pilóta ugyanis szombaton, a 11. gyorsasági szakasz rajtjánál balesetet szenvedett gyári Citroen DS3-jával. Kubica és új navigátora, Michele Ferrara, nem sérült meg komolyabban. A balesetet az új navigátor tapasztalatlansága is okozhatta, hiszen a baleset okozója állítólag a rossz itiner volt. Kubicának egyébként ez volt a második balesete a Wales Rali során, hiszen pénteken már kisodródott az árokba, s miután megesküdött, hogy ezután óvatosabb lesz, szombaton ismét megtörtént a baj. A 2013-as szezonnak az ex-Forma-1-es pilóta számára így hamarabb vége szakadt.

2013-as Wales Rali eredménye

1. Sebastien Ogier Volkswagen Polo 2:33:47,6 2. Jari-Matti Latvala Volkswagen Polo 2:34:07,9 3. Thierry Neuville Ford Fiesta RS 2:35:02,0 4. Andreas Mikkelsen Volkswagen Polo 2:35:22,0 5. Mads Östberg Ford Fiesta RS 2:35:29,3 6. Martin Prokop Ford Fiesta RS 2:40:29,6 7. Dani Sordo Citroën DS3 2:41:33,1 8. Elfyn Evans Ford Fiesta 2:43:08,0 9. Jari Ketomaa Ford Fiesta 2:44:07,9 10. Mark Higgins Ford Fiesta 2:44:42,6

A Wales Ralival egy újabb szakasz zárult le a történelemkönyvek ralis fejezetében. Sebastien Loeb végleg távozik a Rali Világbajnokság porondjáról, s idén helyét honfitársa, Sebastien Ogier foglalta el. A konstruktőri ponttábla első helyét is egy új gyártó, a Volkswagen vette át. 2014-ben egy klasszikus rali, az Akropolisz Rali kikerül a versenynaptárból, s helyette a Lengyel Rali debütál a vb-n. A Hyundai is beszáll a harcba Thierry Neuville-el a volán mögött. Talán az ifjú belga lesz az új trónörökös? Nem kell sokáig várnunk, hogy megtudjuk, ugyanis 2014. január 19.-én Monte-Carlóban ismét munkába állnak a ralis csapatok.

A világbajnokság végeredménye:

Pilóták 1. Sebastien Ogier Volkswagen Motorsport 290 pont 2. Thierry Neuville Qatar WRT 176 pont 3. Jari-Matti Latvala Volkswagen Motorsport 162 pont 4. Mikko Hirvonen Citroën WRT 126 pont 5. Dani Sordo Abu Dhabi Citroen WRT 123 pont 6. Mads Östberg Qatar M-Sport WRT 102 pont 7. Jevgenyij Novikov Qatar M-Sport WRT 69 pont 8. Sebastien Loeb Citroën WRT 68 pont 9. Martin Prokop JIPOCAR Czech National Team 63 pont 10. Andreas Mikkelsen Volkswagen Motorsport 2 50 pont Gyártók 1. Volkswagen Motorsport 425 pont 2. Citroën WRT 280 pont 3. Qatar M-Sport WRT 190 pont 4. Qatar WRT 184 pont 5. Jipocar Czech National Team 65 pont 6. Abu Dhabi Citroen WRT 63 pont 7. Volkswagen Motorsport 2 50 pont 8. Lotos WRC Team 20 pont

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!