Sokáig a skandináv pilóták voltak a Finn Rali koronázatlan királyai, de az elmúlt három évben a franciák letaszították őket képzeletbeli trónjukról. Sebastien Loeb visszavonulásáig kétszer egymás után vihette innen haza a győztes trófeát, s tavaly Loeb híján honfitársa, Sebastien Ogier kaparintotta meg a hőn áhított Finn Rali-trófeát. Amilyen formában van a volkswagenes tehetség, ezúttal is ő a hétvége favoritja.

A Finn Rali előtti hétvégén hivatalos bemelegítést tartottak a ralisok. A Helsinki Battle névre keresztelt megmérettetést végül is egy norvég pilóta, Mads Östberg nyerte, ami nagy lökést adhat a fiatal ásznak ahhoz, hogy a hétvégén visszavegyék a skandinávok az uralmat a Finn Ralin. „Mindig jó érzés nyerni és ez a győzelem tökéletes bemelegítése a hétvégi Finn Ralinak. A győztes érzést jó lesz magunkkal vinni, mikor ismét beülünk a DS3 WRC-be. Ez ugyanakkor az első győzelmem a Citroen WRT-vel!” – szögezte le elégedetten Östberg.

Ez a sprint rali Helsinki utcáin zajlott, s hat jelenlegi ralis állt ki négy finn ralis legenda ellen. Markku Alen, Marcus Grönholm, Juha Kankkunen és Tommi Makinen neve elég nagy hírverést hozott az eseménynek. S hogy mi a finnországi győzelem kulcsa, azt pont a hétszeres Finn Rali-győztes Marcus Grönholm árulta el korábban. „A Finn Ralin bátorságra és persze észre van szüksége a pilótáknak. Tudniuk kell, hogy az út gyors, s hogy hol a leggyorsabb. A rali egy sor cikkcakkból, kanyarból és ugratóból áll. Az itinernek tökéletesnek kell lennie, hogy a pilóta tudja, hova helyezze az autót az úton, mikor teljes sebességgel vakon hajt egy ugratóra. Maximálisan meg kell bíznia a navigátorában ezen a ralin.”

Robert Kubica is tesztelt a hétvégi megmérettetésre és a lengyel jó szokása szerint ismét karambolozott Fordjával. Egy fának nekimenve törte össze autója felfüggesztését és karosszériáját. Az M-Sport a ralit megelőző héten tesztelt, s Kubica Hirvonent és Evanst követte a sorban a teszteléskor. „Robert gyors lesz, ez nem is kérdés, gyors volt tavaly is egy RRC-s autóban. A Finn Rali azonban hamis biztonságérzetet adhat….Reményeim szerint óvatos hozzáállással versenyez majd itt, mint Argentínában is tette.” – nyilatkozta Malcolm Wilson csapatfőnök.

A rali

A hétvégén megrendezésre kerülő verseny a szezon „legőrültebb” ralija címet is kivívta magának azzal, hogy – a nézők és fotósok nem kis örömére – a pilóták majdnem többet tartózkodnak a levegőben, mint az úton, s ha már ott vannak, akkor több mint 200 km/órás sebességgel hajtanak.

A ralinak otthont adó egyetemi város, Jyvaskyla körüli gyorsasági szakaszok a világbajnokság leggyorsabbjai. A 2005-ös Finn Rali tartja az eddigi leggyorsabb rali rekordját, hiszen az átlagsebesség 122,86 km/óra volt. A főhadiszállás tehát Jyvaskylában lesz, ahogy az első rali idején, 1951-ben is. A Paviljonki szervizpark a központban nagy tömegeket vonz majd.

Az elmúlt évek Finn Rali győztesei:

2013 S Ogier (VW) 2012 S Loeb (Citroën) 2011 S Loeb (Citroën) 2010 J-M Latvala (Ford) 2009 M Hirvonen (Ford) 2008 S Loeb (Citroën) 2007 M Grönholm (Ford) 2006 M Grönholm (Ford) 2005 M Grönholm (Peugeot) 2004 M Grönholm (Peugeot) 2003 M Märtin (Ford) 2002 M Grönholm (Peugeot) 2001 M Grönholm (Peugeot) 2000 M Grönholm (Peugeot) 1999 J Kankkunen (Subaru) 1998 T Mäkinen (Mitsubishi) 1997 T Mäkinen (Mitsubishi) 1996 T Mäkinen (Mitsubishi) 1995 T Mäkinen (Mitsubishi) 1994 T Mäkinen (Ford) 1993 J Kankkunen (Toyota) 1992 D Auriol (Lancia) 1991 J Kankkunen (Lancia)

A rali nagyrészt új útvonalon halad, mindössze négy gyorsasági szakasz maradt meg 2003-ból. A pénteki lesz a leghosszabb nap, ekkor a híres Ouninpohja szakasz egy rövidebb változatán is végighalad a mezőny. A szombati napot nagy ugratók és a rali leghíresebb szakaszai színesítik. Idén vasárnap is versenyeznek a Finn Ralin. A vasárnapi rövid napon a klasszikus Ruuhimaki szakasz kétszeri megtételével és a Myhinpää-val zárul a verseny. A skandináv rali három napon át tart, s a 26 gyorsasági szakasz 360,82 km-t tesz majd ki.

A világbajnokság állása a Lengyel Ralit követően:

Egyéni 1. Sebastien Ogier (FRA) Volkswagen Motorsport 166 pont 2. Jari-Matti Latvala (FIN) Volkswagen Motorsport 116 pont 3. Andreas Mikkelsen (NOR) Volkswagen Motorsport 2 83 pont 4. Mads Östberg (NOR) Citroën WRT 66 pont 5. Mikko Hirvonen (FIN) M-Sport WRT 52 pont 6. Thierry Neuville (BEL) Hyundai WRT 46 pont 7. Kris Meeke (GBR) Citroën WRT 38 pont 8. Elfyn Evans (GBR) M-Sport WRT 36 pont 9. Martin Prokop (CZE) Jipocar Czech National Team 31 pont 10. Henning Solberg (NOR) Henning Solberg 24 pont Gyártók 1. Volkswagen Motorsport 262 pont 2. Citroën WRT 115 pont 3. M-Sport WRT 90 pont 4. Volkswagen Motorsport 2 82 pont 5. Hyundai WRT 80 pont 6. Jipocar Czech National Team 34 pont 7. RK M-Sport WRT 19 pont 8. Hyundai Motorsport N 8 pont

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!