A brit túraautó-bajnokság 2019-es szezonja előtt sikeresen tesztelte vadonatúj autóját a Toyota gyári csapatának pilótája, a tavalyi független bajnok Tom Ingram. A 2017-ben és 2018-ban a Speedworks istálló színeiben, saját fejlesztésű Avensisszel egyéni és csapatszintű bajnoki címet elérő, most 26 éves Ingram három napot töltött Spanyolország egyik legtechnikásabb és legélvezetesebb versenypályáján, a 3250 méteres Circuit Calafat-on, hogy az áprilisban induló szezonra minél alaposabban kiismerje, és minél pontosabban behangolja versenyautóját, egy Toyota Corollát.

„Igazán eredményes pár napon vagyunk túl. A legfontosabb, hogy az autó fantasztikus volt. Nem számítottunk arra, hogy első nekifutásra ilyen gyors lesz, de már az első nap végére megközelítettük kitűzött céljainkat. Nagyon ígéretes, ahogy a Corolla a beállítások legapróbb módosítására reagál; a fékteljesítmény és a stabilitás egyenesen hihetetlen” – mondta Ingram, akinek régi vágya teljesült azzal, hogy idén már a Toyota gyári pilótájaként versenyezhet, és aki szerint leginkább az eddigi autójánál (Avensis) rövidebb tengelytáv igényel megszokást. „Izgatott vagyok, hogy új autóval futhatok neki az évadnak. Fáradhatatlanul dolgozunk, hogy már az első futamban erős pozícióba kerülhessünk. Remek érzés, hogy ilyen sokat tesztelhettünk, bízom benne, hogy rögtön az élmezőnyben küzdhetek majd a pontokért. A tavalyi győztes Avensis után kemény feladat várt ránk, de eddig eredményesek a tesztjeink, és izgatottan várjuk a folytatást.”

A brit túraautó-bajnokság közönsége és a tavaly még független istállóként versenyző Speedworks támogatói a tapasztalatok szerint türelmetlenül várják, hogy a Corolla ismét megjelenjen a bajnokságban. Ugyanakkor magasak az elvárások: a gyári csapattól minden alkalommal maximális teljesítményt várnak el, ami Tom Ingram számára csak még izgalmasabbá teszi az egészet.

„A Corolla hivatalos visszatérése a BTCC-be személy szerint nekem, de a többieknek is nagyon sokat jelent. A Toyota több mint negyven éve versenyzett először a bajnokságban, utolsó címét 1986-ban éppen a Corollával szerezte” – mondta Christian Dick csapatfőnök. „Az új modell fantasztikus alapokat ad, az aerodinamikai csomagtól az alapterületig, ezért bízunk benne, hogy korábbi tapasztalatainkat a Corolla közúti gyökereivel kombinálva komoly eredményeket fogunk tudni elérni. Spanyolországban jobbára eseménytelenül, terv szerint zajlott a program. Remek volt az idő, nagyon sokat tudtunk menni az autóval, amelytől rengeteg hasznos visszajelzést kaptunk. Persze van még hova fejlődnünk, de jó formában vagyunk, elégedett vagyok az eddigi eredményekkel. A csapat tagjai emberfeletti munkát végeztek, hogy eljuthassunk idáig. A Corolla első komoly tesztjei után azt gondolom, van okunk az óvatos optimizmusra. Ugyanakkor négy hét múlva rajtol a mezőny, nincs időnk kiengedni; teljes gázzal kell készülnünk a Brands Hatch-i szezonnyitóra” – tette hozzá Christian.